Momenteel faciliteren wij strategiesessies, innovatie workshops, trainingen en presentaties ook remote.  Lees meer over onze expertise op dit gebied.

Ideation (idee generatie): 46 technieken om uit jouw box te komen

door | 15 juli 2020 | Idee generatie

Leestijd: 16 minuten

Wat is idee generatie?

Idee generatie of ideation is het vormen van ideeën. Het is een creatief proces waarbij je nieuwe gedachten genereert, ontwikkelt en communiceert. Als een individuele activiteit is idee generatie een goede manier om je routine te doorbreken en out of the box te denken. Met een team verbetert idee generatie complexe probleemoplossing en de onderlinge samenwerking

Waarom is idee generatie belangrijk voor organisaties?

Organisaties worden met steeds complexere uitdagingen geconfronteerd. Dat vraagt om nieuwe oplossingen. Die vind je niet door gewoon te doen wat je altijd hebt gedaan. Je hebt ideeën nodig. Veel, want de beste ideeën zijn vaak de optelling van vele andere.

Bij Friday Out Of The Box begeleiden we idee generatie in onze design sprints of in een hackathon. Met nieuwe idee generatie technieken geef je jezelf en je team creatieve tools waarmee je out of the box ideeën kunnen genereren. In elke situatie. In dit artikel vind je 46 idee generatie technieken, verdeeld over 4 categorieën: opwarmen, inleven, uitzoomen en provoceren. Met deze technieken wordt het wel heel lastig om niet uit je box te komen.

Ga direct naar: 

   
  Categorie 1: technieken om op te warmen

  Usain Bolt liep zijn wereldrecords niet met koude spieren: los van jaren training, ging er een stevige warming-up aan vooraf. Ook goede ideeën vallen meestal niet ‘koud’ uit de lucht. Je moet op z’n minst een opwarmronde doen om in de juiste mindset te komen.

  #1 Ja, en…

  De ‘Ja, en’-techniek komt uit de stand-upcomedy. Het is de tegenhanger van ‘ja, maar…’ Je kunt deze techniek toepassen in een brainstormsessie. Door op ieder idee van een ander te reageren met ‘Ja, en…’ (in plaats van het af te schieten met ‘ja, maar…’) bouw je voort op de input van de ander en houd je de stroom aan nieuwe ideeën op gang. Als je collega zegt: ‘We maken een elektrische auto’, dan is jouw reactie dus: ‘Ja, en we zorgen ervoor dat deze elektrische auto kan vliegen.’ Maak je geen zorgen om slechte ideeën, die mag je op een later tijdstip alsnog weggooien.

  #2 Ideeën genereren met Brainstorming

  Brainstormen is een van de bekendste technieken voor idee generatie. Als team probeer je oplossingen op te noemen voor een probleem, zonder daarbij rekening te houden met eventuele beperkingen. Oftewel: alle ideeën zijn goed. Houd je aan de volgende regels als je gaat brainstormen:

  • Oordeel niet
  • Moedig wilde ideeën aan
  • Bouw voort op andermans ideeën
  • Blijf bij het probleem
  • Voer één gesprek tegelijk
  • Wees visueel
  • Ga voor kwantiteit 

  #3 Brain netting

   Brain netting is brainstormen, maar dan elektronisch. Je gebruikt brain netting als niet al je collega’s fysiek aanwezig kunnen zijn bij het genereren van nieuwe ideeën. Gebruik bijvoorbeeld een app als Slack, WhatsApp of een andere chat-app.

   E-storming is een idee generatie techniek die een beetje lijkt op brain netting. Bij E-storming formuleer je een vraag of probleem, die je vervolgens via e-mail aan collega’s (en klanten, als je durft) voorlegt. Nieuwe ideeën gegarandeerd en ook nog eens heel makkelijk te organiseren. 

  #4 Brainwriting

   Brainwriting is een alternatieve manier van brainstormen. Bij brainwriting schrijven deelnemers hun ideeën op, in plaats van ze te roepen. Nadat je een idee hebt opgeschreven geef je deze door aan je collega. Je collega voegt hier zijn idee aan toe en geeft het blad weer verder.

   Brainwriting is vooral geschikt voor teams met introverte mensen. Ook als je weinig tijd hebt of als de facilitator weinig ervaring heeft, is brainwriting effectiever dan brainstorming. Je kunt bij brainwriting de 1-2-4 methode toepassen. Je schrijft dan eerst je eigen ideeën op, vervolgens deel je ze met 1 andere collega. En als laatste met de hele groep (van 4 dus).

  #5 Braindrawing

  Braindrawing is idee generatie met een twist. Ga met vier of vijf man aan tafel zitten en formuleer een probleem met drie beperkingen. Vervolgens tekent iedereen zijn oplossing op een blad papier. Na drie minuten schuif je de tekening door naar je buurman of buurvrouw, die het idee verder uitwerkt. Is iedereen aan de beurt geweest? Dan leg je de tekeningen op tafel. Kijk welk idee het beste lijkt en ga dat verder uitwerken. Braindrawing is een visuele manier van nieuwe ideeën genereren. Ideaal voor design thinking-sessies.

  #6 Ideeën genereren met Brainwalking

  Wil je variatie in je ideation methods? Brainwalking is braindrawing 2.0: jij en je team vullen elkaars ideeën aan zoals bij braindrawing. Dit doe je alleen niet zittend, maar lopend. Hiervoor zet je verschillende tafels in een ruimte. Na elke ronde loop je naar de volgende plek. Waarom? Beweging zorgt voor energie en doordat je steeds van plek wisselt, zie je de dingen letterlijk vanuit een ander perspectief.

  #7 Magazine Rip & Rap

  Pak er eens een stapel tijdschriften, kranten en folders bij. Niet om te lezen, maar om een collage mee te maken. Ga rond de tafel zitten met scharen, lijm, of zelfs glitter als je out of the box wilt gaan. Scheur, knip en plak vervolgens alle woorden en afbeeldingen uit de magazines op een groot stuk papier of karton. Hoe meer, hoe beter. Alles wat je aan jouw concept of innovatie kunt relateren mag erbij. Deze methode is megahandig omdat je zelf niet meer in beelden hoeft te denken; het is al voor je gedaan. Afbeeldingen stimuleren de rechterhersenhelft. Zo kom jij sneller tot een goed idee!

  #8 Evenementen, data en seizoenen

  Dit is ook een leuke manier om nieuwe ideeën mee te genereren. Ga met je team om tafel en pak de agenda erbij. Maak een lijst van alle data en evenementen die belangrijk zijn binnen jouw branche en deel deze in categorieën in. Vervolgens bedenk je producten om die evenementen, data of seizoenen heen, die de behoeften van jouw klanten vervullen. Je kunt zelfs kijken of je evenementen kunt combineren met seizoensgebonden trends.

  #9 Beeldassociatie

  Een foto zegt meer dan duizend woorden. Probeer bij het genereren van ideeën dus ook eens in beelden te denken. Ga naar de ‘image search’ van Google en zoek op sleutelwoorden gerelateerd aan jouw bedrijf of concept. Zodra de foto’s op je scherm verschijnen, schrijf je op wat er het eerste in je opkomt. Op basis van die gedachten kun je het skelet van je idee opzetten.

  #10 Pak de kalender erbij

  Heb je een nieuw concept, pak dan de kalender erbij en stel jezelf de vraag: wat betekent de maand mei (of september of december) voor mijn product of dienst? De meeste producten kennen namelijk een seizoenspatroon. Denk aan kerstbomen, pepernoten of bikini’s. Wat betekent dit voor de marketing van het product? Of voor de distributie en financiën? Door op deze manier naar jouw eigen concept te kijken, verzamel je binnen korte tijd niet alleen nieuwe ideeën, maar ook veel relevante informatie. 

  #11 Google it

  Weer zo’n open deur, maar daarom niet minder belangrijk. Googelen werkt. Google is een encyclopedie met alle informatie van de wereld. Waarom zou je de mogelijke oplossingen voor jouw probleem niet gewoon eerst aan Google vragen? Kijk bijvoorbeeld eens op Google trends. Je vindt hier trends in zoekwoorden tot wel vijf jaar terug. Wie weet vind je hier wel een verstopte behoefte van jouw toekomstige klant.

  Dit artikel liever als pfd in je mailbox ontvangen?

   Ja, ik ontvang graag het artikel en de nieuwsbrief*

   Categorie 2: technieken om je in te leven

   Je bedenkt nieuwe ideeën niet voor jezelf, maar voor een klant, collega of andere eindgebruiker. Daarom is je inleven in die ander megabelangrijk. Voor wie doe je het eigenlijk, wat wil diegene, en waar loopt hij of zij tegenaan? Ook is het handig als je je kunt inleven in je teamgenoten. Want ideeën genereren is een proces dat je samen doorloopt.

   #12 Vissenkom

   De idee generatie techniek ‘vissenkom’ is een goede manier om patronen te doorbreken. Plan een vergadering in en verdeel je team in twee groepen. Zet de eerste groep bij elkaar in het midden van de ruimte en de tweede groep in een cirkel eromheen. Vervolgens gaat de groep in het midden ideeën met elkaar delen en brainstormen. De groep die eromheen zit, luistert en schrijft mee zonder een woord te zeggen. Aan het eind van de vergadering delen de teamleden uit de buitenste cirkel hun waarnemingen met de mensen in de binnenste cirkel.

   In deze techniek staat de term vissenkom voor de patronen waarin we als mens terechtkomen. We doen wat we doen, omdat we gewend zijn om dat zo te doen. Zit je zelf in die vissenkom (binnenste groep), dan is het vaak lastig om te beoordelen of het water nog schoon genoeg is. Gewoon omdat je er middenin zit. Kijk je vanaf buiten door het glas naar binnen (buitenste cirkel) dan zie je het ineens wél. De afstand doet het ‘m en zorgt ervoor dat je de patronen binnen je team kunt doorbreken.

   #13 Observatie

   Goede ideeën kunnen ook tot je komen door aandachtig te observeren. Kijk eens naar hoe een klant je product of dienst gebruikt. Dit is dé manier om verborgen uitdagingen en kansen te ontdekken.

   #14 Vraag feedback

   Feedback geven is makkelijk, feedback ontvangen niet. Dat geldt tenminste voor mijzelf. Toch is het een bijzonder effectieve techniek om ideeën te genereren. Stel, je hebt een nieuw proces bedacht dat sneller en goedkoper is dan je huidige proces. Je hebt er goed over nagedacht en voor jou is het daarom de beste oplossing. Totdat je aan een paar mensen vraagt wat zij ervan vinden. Dan krijg je opeens ‘commentaar’. Even doorbijten, want er kunnen waardevolle tips tussen zitten! Anderen vertellen je namelijk niet alleen wat ze goed of minder goed vinden, maar ook wat zij aan het idee zouden toevoegen. Zo krijg jij weer een stroom nieuwe ideeën.

   #15 Surveying

   Vraag je je af wat je klanten denken en wat ze nu eigenlijk écht willen? Stuur dan een vragenlijst rond voordat je start met je ideegeneratie-workshop. Dit levert altijd inzichten op die je zonder deze voorbereiding nooit zou hebben gehad.

   #16 Public Idea Wall

   Durf jij het publiek te vragen om je te helpen? Maak dan gebruik van de public idea wall. Het werkt als volgt: ga naar een openbare ruimte (bijvoorbeeld een universiteit, station of bibliotheek) en hang daar een poster op waar in grote letters jouw uitdaging op staat. Leg pennen en post-its neer en nodig het publiek uit om oplossingen te bedenken en ze op de poster te schrijven of plakken. Na een paar dagen haal je de buit op. Zorg er wel voor dat je concurrent je niet voor is.

   #17 Analoge interviews

   Heb je inmiddels al door dat je nieuwe ideeën kunt vinden op de vreemdste plekken? Dan heb ik er nog één voor je: ga eens praten met mensen uit andere industrieën. Zij bekijken jouw probleem immers vanuit een compleet ander perspectief. Wedden dat deze gesprekken je nieuwe ideeën opleveren?

   #18 Problemen en oplossingen

   Mijn vader leerde het me al van jongs af aan: denk niet in problemen, maar in oplossingen. Doe hetzelfde met je klanten. Houd een document bij met alle problemen, vragen en inbreng van je klanten tijdens eerdere projecten, en bedenk daarvoor oplossingen. Heb je zo’n document (nog) niet? Probeer je dan te verplaatsen in jouw klant en bedenk met je team een aantal problemen of vragen bij jullie projecten. Beantwoord de vragen en bedenk oplossingen bij elk punt

   #19 Verschillende perspectieven

   Hoe zou een kind van vijf denken over je innovatie? En hoe kijkt een oudere ernaar? Of iemand in een compleet andere branche? Kortom: stap in de schoenen van een ander en probeer te denken in extremen. Je gedachten hoeven niet 100% te kloppen. Het gaat erom dat je het concept van een andere kant bekijkt. Zo kom je erachter wat je klanten nodig hebben én wat jij wil bereiken.

   #20 Denkhoedjes

   Zet het petje eens op, in plaats van af. Letterlijk! Deze idee generatie methode is mijn favoriet. Om met ideeën te komen, laat je ieder teamlid naar een ander aspect van je innovatie kijken. Maak een aantal hoedjes in verschillende kleuren en spreek af welke kleur waarvoor staat. Bijvoorbeeld:

   Blauw                          kijkt naar de reeds bekende data, feiten en info

   Groen                         kijkt naar creatieve mogelijkheden, ideeën en alternatieven

   Rood                           kijkt naar potentiële problemen en/of moeilijkheden

   Geel                            kijkt naar de voordelen en nadelen

   Wit                              kijkt naar het proces tot innovatie, het denkproces en methode

   #21 Rollenspel

   Het woord rollenspel klink misschien cheesy, maar het helpt om de dingen vanuit een ander perspectief te zien. Ieder teamlid neemt een bepaald persoon in gedachten: een klant, een ontwerper, een teamleider, een in- of verkoper en ga zo maar door. Vervolgens zet je een timer en improviseert met z’n allen een toneelstuk. Hier kunnen weleens ideeën uit onverwachte hoek uit voortkomen. En als het niet leidt tot ideeën, heb je wel mooi elkaars acteerkunsten gezien. En gelachen. Ook belangrijk!

   #22 Sociaal luisteren

   Ben je directeur, teammanager of projectleider? Dan zijn je medewerkers je grootste bron voor out of the box ideeën. Hun ideeën zijn misschien zelfs wel de meest waardevolle van allemaal. Dat komt doordat deze medewerkers dagelijks contact hebben met jouw klanten. Vanuit dit perspectief kunnen zij als geen ander meeluisteren met nieuwe ideeën. Hun feedback kun je zien als de voice of the customer, dus het is heel belangrijk om daarnaar te luisteren.

   #23 De heldenmethode

   De heldenmethode is een leuke idee generatie techniek voor kleine groepen. Kruip in de huid van een bekend persoon of superheld en schrijf je brainstormvraag als volgt op: ‘Hoe zou Superman mijn organisatie klantgerichter maken?’ of… ‘Hoe zou Barack Obama ons nieuwe product presenteren aan de wereld?’ Je voelt waarschijnlijk meteen al ideeën opborrelen en dat is precies de bedoeling van deze techniek.

   Categorie 3: technieken om uit te zoomen

   Idee generatie vraagt om een open blik. Want nieuwe inzichten ontstaan uit de verbindingen die je legt tussen allerlei soorten kennis en ervaring. Daarom is af en toe uitzoomen van je vraagstuk – en je dus met iets anders bezighouden – vaak júist een effectieve manier om het op te lossen.

   #24 Creative pause

   Het kan heel verfrissend zijn om even uit je werkomgeving te stappen. Dus: ga eens weg van je bureau. Neem thuis een warme douche, wandel een stuk door het bos of ga op pad met je collega’s. Edward de Bono noemt dit een ‘creative pause’. Een creative pause is geen gezellig uitje voor de fun, maar een change of scenery voor je geest. Designers van Nike gebruikten deze methode van idee generatie en bestudeerden berggeiten. Daarna ontwikkelden ze een all-terrain schoen. De beste ideeën komen soms in je op als je er even op een andere manier mee bezig bent.

   #25 Zero draft

   De zero draft-techniek wordt het vaakst gebruikt door schrijvers. Het is een vorm van free writing, maar dan met een duidelijke focus. Eerst schrijf je alles op wat je al weet over het gekozen onderwerp. Daarna schrijf je op wat je er nog over te weten wilt komen. Vervolgens bedenk je waarom het onderwerp relevant is. Als laatste voeg je alles toe wat je verder nog met betrekking tot het onderwerp inspireert. Door te starten met alles wat je al weet, kom je gemakkelijker op nieuwe ideeën.

   #26 Ga wandelen

   Afstand nemen van je werk is altijd een goede manier om tot nieuwe inzichten te komen. Door je aandacht even op iets anders te richten kun je de hyperfocus (de I must crack the code-mindset) even loslaten. Daarnaast vergroot wandelen het aantal verbindingen in je hersens, waardoor je sneller nieuwe ideeën krijgt. Door te wandelen ga je dus letterlijk ‘aan’.

   #27 Aannames challengen

   Je aannames challengen is een krachtige techniek voor idee generatie. Het dwingt je uit te zoomen en opnieuw naar je ideeën te kijken. Dat doe je zo: schrijf je concept op in een paar zinnen. Stel jezelf dan de vraag: ‘Welke onderdelen weet ik zeker en welke onderdelen zijn nog een aanname?’ Probeer vervolgens argumenten of data te vinden die aantonen dat de aannames niet waar zijn. Vind je veel argumenten? Dan is je oplossing nog te zwak. Vind je er weinig, dan is je oplossing ineens een stuk krachtiger geworden.

   #28 First principles design

   Deze creatieve techniek voor idee generatie is de favoriet van Elon Musk. Met deze techniek breng je je probleem terug tot de basisprincipes en maak je een lijst met alle dingen die je over dit probleem weet. Stel jezelf vervolgens de vragen: waarom weet ik dit? en hoe kom ik aan deze informatie? Heeft iemand het je verteld? Heb je het zelf ervaren? Welk bewijs steunt jouw idee? Met deze techniek maak je een onderscheid tussen feiten en aannames, waardoor je voorbij traditionele oplossingen denkt en tot nieuwe conclusies komt. First principles design zorgt ervoor dat je echt tot vernieuwende ideeën komt.

   #29 Lees

   Het lijkt een open deur, maar toch vind ik het belangrijk om dit te delen. Als ik zelf vastzit qua inspiratie, dan helpt het mij om te lezen. Dit kan een artikel zijn op het internet of een boek. Vooral boeken over creativiteit werken goed. Boeken die ik doorblader bij een brain freeze zijn ‘Zen en de kunst van motoronderhoud’ van Pirsig, ‘Business Model Generation’ van Osterwalder en ‘Change by Design’ van Brown.

   #30 Social media

   Heb je er weleens aan gedacht om social media als idee generatie techniek te zien? Op zich heel logisch: social media is eigenlijk een grote stroom ideeën. Even een duik nemen in de socials kan je dus ook op andere gedachten brengen. Dus zijn je ideeën opgedroogd? Surf dan even op Twitter, Linkedin, Facebook of Pinterest.

   #31 Steal like an artist

   Deze voelt wat ongemakkelijk, maar werkt gegarandeerd: kijk eens op de website van je concurrenten. Hoe beschrijven zij hun producten en wat is hun aanpak? Met welke invalshoeken proberen zij potentiële klanten te overtuigen? Al deze input is de perfecte inspiratie voor jouw pitch.

   #32 5W&1H

   Terug naar de basis. Je kent ze vast nog wel van de middelbare school: de vijf W’s en één H. Focus je idee of probleem rondom deze letters: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe? Wat is het probleem? Wie is de doelgroep? Wanneer moet het opgelost zijn? Waarom is het een goed idee? Wie doet wat? Hoe ga je te werk? Met de 5W&1H-formule kun snel veel vragen opzetten. Nu nog de antwoorden bedenken ?.

   #33 Ideeën genereren met Mindmapping

   Durf oude technieken af te stoffen. Mindmapping lijkt misschien een ‘cheesy’ manier voor ideation, maar hij werkt wel! Neem een groot vel papier, zet je onderwerp in het midden en noteer daar omheen alles wat een relatie heeft met dit onderwerp. Verbind alles aan elkaar met lijnen en maak zo een boomstructuur. Ieder idee kan ook weer subonderwerpen hebben. Kijk welke ‘takken’ je aan elkaar kunt verbinden. Op deze manier leg je connecties die je eerst niet zag. Feeling creative? Maak er ook kleine doodles (tekeningen) bij. Het denken in beelden kan je proces voor ideation en innovatie enorm helpen!

   #34 SCAMPER

   SCAMPER is een soort checklist. Elke letter staat voor een werkwoord dat je helpt bij het genereren van nieuwe ideeën.

   S – Substitute (Vervangen)

   C – Combine (Combineren)

   A – Adapt (Aanpassen)

   M – Modify (Wijzigen)

   P – Put to another use (Gebruik voor ander doel)

   E – Eliminate (Elimineren)

   R – Reverse (Omdraaien)

   Dit is hoe het werkt: kies je idee, product of service. Dat kan een bestaande idee zijn, maar ook een nog te ontwikkelen innovatie. Bedenk zoveel mogelijk vragen en antwoorden aan de hand van SCAMPER. Dus:

   Wat kan ik met mijn innovatie vervangen? Hoe kan ik mijn innovatie of idee gebruiken voor een ander doel? Wat kan ik aan mijn idee aanpassen? etc.

   Springt een aantal antwoorden er echt uit? Nice! Daarmee ga je vervolgens aan de bak. Kom je er niet mee vooruit? Dan ga je nog een keer aan de slag. Of gebruik een andere techniek uit dit blog. De keuze is immers reuze.

   #35 Semantic intuition

   Normaal gesproken bedenk je de naam voor je concept of innovatie aan het eind. Bij semantic intuition doe je het andersom (Mattimore, 2012). Schrijf drie algemene categorieën op die je kan relateren aan je bedrijf of de innovatie. Zet vervolgens zoveel mogelijk woorden en/of zinnen onder elke categorie. Hierna kies je uit elke categorie één woord, waaraan je opnieuw minimaal drie woorden koppelt. Probeer deze woorden vervolgens op een logische manier aan elkaar te linken. Hiermee bedenk je een soort achtergrondverhaal en naam voor je innovatie. Pas dan denk je het concept verder uit. 

   Categorie 4: technieken om te provoceren

   Een goed idee wordt scherper als je het uitdaagt. Daarom werken provocatietechnieken uitstekend voor idee generatie. Leg jezelf beperkingen op, speel advocaat van de duivel en vraag het naadje van de kous: zo werk je aan oplossingen die ook bij tegenslag standhouden.

   #36 Worst possible idea

   Als je snel met goede ideeën moet komen, ligt er veel druk op het creatieve proces. Met de idee generatie techniek worst possible idea-methode focussen jij en je multidisciplinaire team op het negatieve. Verzamel de slechtste ideeën of concepten die je team maar kan bedenken. Waarom dit werkt? Deze methode verlaagt de angst voor ‘slechte ideeën’. Het voordeel van deze techniek is dat je kijkt naar wat je dus absoluut niet wilt, zodat het makkelijker wordt om ideeën af te schieten. Alles wat niet werkt gebruik je voor het bedenken van een beter idee. Ik word er nu al blij van.

   #37 De wenstechniek

   Wat nou als alles mogelijk was? Geld, tijd, energie en mogelijkheden zijn allemaal geen probleem. Wat zou je dan doen? Maak een lijst met zo’n 20 tot 30 wensen voor jouw innovatie. Wens er met z’n allen op los, the sky is the limit. Wil je een stapje verdergaan? Bedenk dan wensen die natuurwetten breken. Een onzichtbare auto ontwikkelen? Prima joh! Kijk vervolgens met je team naar de meest interessante wensen. Tot slot probeer je de onmogelijke wensen om te zetten in mogelijke wensen. Met deze idee generatie techniek leer je je team de stap te maken van onrealistische ideeën naar praktisch uitvoerbare plannen.

   #38 Provocatie

   Provocatie is een laterale denkwijze, een indirecte manier om problemen op te lossen. Een provocatie-opdracht is bijvoorbeeld: ‘Na een paar honderd kilometer is de tank van een auto leeg. Bedenk een auto die het tankstation achter zich aan sleept’. Of: ‘Bedenk een auto die op lucht drijft’. Door de uitdaging provocatief te formuleren kom je op vernieuwende ideeën.

   #39 Beperkingen

   Beperkingen kunnen ook goed werken om nieuwe ideeën te genereren. Een vraag als ‘hoe zouden we klanten kunnen helpen met creatief denken?’ wordt een stuk interessanter als je hem zo formuleert: ‘Hoe zouden we vijf klanten in vijf minuten kunnen helpen met creatief denken?’ Voel je de ideeën al opborrelen?

   #40 Storyboarding

   Nog een visuele methode om ideeën te genereren. Zoals elke goede film begint bij een storyboard, kun jij je ideeën ook uitwerken in verschillende scenario’s. Maar let op! Het moet wel een consistent verhaal opleveren. Op het internet zijn worksheets te downloaden waarin je je ideeën kunt uittekenen. Op welke manier je dat doet – grof, gedetailleerd, realistisch of fantasy – mag je zelf weten. Don’t be afraid to think outside the box.

   #41 Verschillende materialen

   Doe eens gek en probeer je idee na te bouwen met Lego of K’nex. Zo zie je connecties die je eerder niet zag. Want waarom bouwde je net een boom om een app te visualiseren? Door hierover na te denken en met elkaar te bespreken, komen weer creatieve ideeën op tafel.

   #42 Crazy eight

   Een bekende, maar pittige idee generatie techniek is de crazy eight. Neem een A4-blad en vouw dit drie keer zodat je acht vakken hebt. Schrijf of teken dan je beste oplossing in het eerste vak. Probeer vervolgens zeven variaties op deze oplossing te vinden. Door jezelf te dwingen om in totaal acht variaties te bedenken, kom je erachter wat de kern van je oplossing is. Als het goed is blijft deze namelijk in elke variatie gelijk. Let op: tegensputterende hersenen horen erbij.

   #43 Verschillende woorden

   Bedenk zoveel mogelijk verschillende woorden die te maken hebben met jouw idee. Neem bijvoorbeeld het idee voor een app. Gelinkte woorden zijn: online, applicatie, digitaal, tool, etc. Gebruik de associaties bij die woorden om jouw idee sterker te maken of beter uit te leggen aan je doelgroep. Een goed gekozen woord kan het verschil betekenen tussen succes of falen.

   #44 Random links

   Kies een product en dwing jezelf om dit te linken aan iets volkomen willekeurigs. Bijvoorbeeld: app en waterski. Een waterski houdt je overeind, laat je sporten, is goed voor je gezondheid, etc. Leg vervolgens de connectie met je product en bam! Je hebt een idee: een app voor waterskiërs. Nu kun je dat idee uitwerken tot een prototype. Random links zorgen ervoor dat je ideeën genereert waar je anders niet op was gekomen.

   #45 Mash-up

   Met de idee generatie techniek mash-up start je met de vraag ‘Hoe kunnen we?’ Bijvoorbeeld: ‘Hoe kunnen we een app en een hotel aan elkaar linken?’ Kies twee compleet verschillende zaken. Denk ook buiten je eigen branche. Schrijf in twee minuten zoveel mogelijk elementen op van beide zaken. Leg daarna zoveel mogelijk links tussen die twee dingen. Hoe meer links, hoe beter het idee.

   #46 Word banking

   Word banking is een techniek op basis van associatie. Je begint met een woord of probleem en bedenkt daar vervolgens een grote verzameling woorden bij die je hiermee associeert. Het creëren van deze banks (themagroepen) helpt je om beheersbare delen te vormen. Als je twee of drie banks compleet hebt, ga je verder met het maken van connecties tussen de woorden binnen de themagroepen. Deze connecties gebruik je weer om nieuwe ideeën te bedenken.

   Ideeën genereren is als kikkers kussen

   Hopelijk hebben deze 46 technieken voor idee generatie je aan het denken gezet. Onthoud daarbij: creativiteit is meer dan die ene brainstormsessie houden. De meest originele ideeën krijg je door technieken te mixen en inzichten te combineren. Je hebt er dus veel nodig. In zijn boek The Originals vergelijkt Adam Grant ideeën met kikkers: ‘You have to kiss a lot of frogs before you find the prince’. Ik wens je succes met het vinden van jouw prins.

   Op de hoogte blijven?

   Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over idee generatie, creativiteit en innovatie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

   Je krijgt dan elke maand:

   • Inspiratie. Je krijgt artikelen over idee generatie, innovatie en creativiteit.
   • Ideeën. Je kunt onze praktijkcases lezen.
   • Voordeel. Je krijgt toegang tot tijdelijke acties.

   Tot Friday!

   Bronnen

   (1) Becky. (2017, 03 23). How to get creative – Brainstorming and ideation techniques. Opgehaald van Reflect Digital: https://www.reflectdigital.co.uk/blog/brainstorming-and-ideation-techniques
   (2) Corazza, G. (2014, 03 14). Creative thinking – how to get out of the box and generate ideas: Giovanni Corazza at TEDxRoma. Opgehaald van YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=bEusrD8g-dM&feature=youtu.be
   (3) Dam, R., & Siang, T. (2018, 01). Learn How to Use the Best Ideation Methods: Brainstorming, Braindumping, Brainwriting, and Brainwalking. Opgehaald van The Interaction Design Foundation: https://www.interaction- design.org/literature/article/learn-how-to-use-the-best-ideation-methods-brainstorming-braindumping-brainwriting-and-brainwalking
   (4) Mattimore, B. (2012, 12 12). The Creative Secret Sting Uses To Write New Songs. Opgehaald van Fast Company: https://www.fastcompany.com/3003864/creative-secret-sting-uses-write-new-songs
   (5) Https://www.ideou.com/pages/brainstorming
   (6) Https://ideadrop.co/top-five-favourite-idea-generation-techniques
   (7) Https://www.searchenginepeople.com/blog/content-idea-generation.html
   (8) Https://blog.hubspot.com/marketing/creative-exercises-better-than-brainstorming
   (9) Https://www.justinmind.com/blog/8-ux-ideation-techniques-to-try-out
   Joey Gonesh | Innovatie Strateeg en founder Friday out of the Box

   Joey Gonesh is oprichter van innovatiebureau Friday out of the Box. Als innovatiestrateeg werkt hij voor bedrijven zoals Nike, NS, ProRail en HP Enterprise. Hij doceert aan universiteiten en is professioneel spreker over creativiteit, innovatie en ondernemerschap. Voetbal is zijn tweede liefde. Als jeugdtrainer staat hij op het veld bij Desto in Vleuten.

   Innovatie duurzaam verankeren binnen je organisatie  

   Recente artikelen

   Design Thinking: 7 technieken om meer empathie te ontwikkelen

   Design Thinking: 7 technieken om meer empathie te ontwikkelen

   Empathie zorgt voor nieuwe perspectieven, die leiden naar innovatieve oplossingen. Het is dus niet gek dat empathie de eerste stap is van de innovatiemethode design thinking. In dit blog lees je wat de rol van empathie is in design thinking en waarom het zo belangrijk...

   Innovatielab. Wat is het en hoe zet je er één op?

   Innovatielab. Wat is het en hoe zet je er één op?

   We hebben al een aantal klanten mogen helpen met het opzetten van een innovatielab. Zo waren we o.a. betrokken bij het Datalab van Pon, het IN2 innovatielab van de NDC mediagroep en het Innovation Center van Jumbo Maritime. Innovatielabs kunnen je organisatie een...

   Design Thinking technieken: onze top 5

   Design Thinking technieken: onze top 5

   Design Thinking is onze favoriete innovatiemethode. De methode bestaat uit 5 stappen, die je iteratief doorloopt. Er zijn veel creatieve technieken om elke stap van Design Thinking uit te voeren. Welke adviseren wij als innovatiebureau? In dit artikel delen wij onze...

   9 technieken voor het stellen van een goede vraag

   9 technieken voor het stellen van een goede vraag

   Het vermogen om goede vragen te stellen wordt enorm onderschat. Ook tijdens innovatietrajecten. Goede vragen stellen is essentieel om anderen te helpen, van hen te leren, een probleem te begrijpen om met de juiste oplossing te komen, of om te begrijpen waarom iemand...

   Waarom investeren managers eigenlijk in Design Thinking?

   Waarom investeren managers eigenlijk in Design Thinking?

   Er waren al talloze webshops voordat Coolblue succesvol werd, smartphones voordat Apple de Iphone introduceerde, sociale netwerken vóór Instagram en elektrische auto’s vóór Tesla. Toch veroverden deze bedrijven een winnende marktpositie. Hoe? Door hun niet aflatende...

   Volg ons

   Recente video’s

   Gratis download 
   Idee generatie: 46 technieken om uit je box te komen 

   Artikel Idee Generatie 46 technieken om uit je box te komen | Friday out of the Box

    Ja, ik ontvang graag het artikel en de nieuwsbrief*

    Pin It on Pinterest

    Share This