fbpx

Creatieve technieken: Crazy 8 en de kracht van visualisatie

door | 19 februari 2021 | Design thinking, Idee generatie

Leestijd: 5 minuten

De crazy 8 is een creatieve techniek om ideeën te genereren. Ik deel in een serie blogs wekelijks mijn favoriete creatieve technieken met je. Vorige week kon je lezen hoe je de techniek brainwriting online kunt faciliteren. Vandaag de crazy 8, een techniek die gebruik maakt van de kracht van visualisatie.

Waarom visualiseren?

Van tekenen word je echt creatiever. Je moet je verbeeldingskracht aan het werk zetten om te kunnen tekenen. Verschillende wetenschappelijke studies onderschrijven dat het een positieve invloed heeft op je brein. Zelfs het tekenen van doedels zorgt voor een toename van de verbindingen tussen verschillende functies in je brein en een verhoogde activiteit in de prefrontale cortex.

Bovendien kan tekenen leiden tot hogere zelfwaardering en meer psychologische veerkracht (Bolwerk & Maihofner 2014; Kaimal 2017). Lekkere boost voor je zelfvertrouwen. En het helpt dus echt om de opbrengst van een creatieve sessie te vergroten.

Het doel van visualiseren is bovendien om ideeën beter te communiceren. We hebben naast geschreven en gesproken taal een extra communicatiemiddel tot onze beschikking. Als je een idee helder over wilt brengen, gebruik dan tekst én beeld om de ander te laten ZIEN wat jij in je hoofd hebt. Daarmee maak je het meteen overtuigender.

Crazy 8 | Mini-workshop Tekenen | Friday out of the Box

Crazy 8: wat is het? 

De crazy 8 is een snelle tekenoefening die je uitdaagt om in 8 minuten 8 verschillende ideeën te tekenen. Dat lijkt gekkenwerk, maar is te gek om te doen. Want je komt in 8 minuten echt tot de meest originele ideeën.

In een design sprint zijn de crazy eights een vast onderdeel, maar ik gebruik de techniek ook vaak in workshops en trainingen. Het is één van mijn favoriete creatieve technieken omdat je in een korte tijd veel ideeën genereert en omdat de ideeën ook nog visueel worden gepresenteerd.

Crazy 8: zo werkt het

De crazy 8 leent zich voor grote en kleine groepen. Je kunt ‘em ook online doen. Het enige dat je nodig hebt is een A4-tje en een stift of pen. 

Stap 1:  Pak een A4. Vouw deze 3 x dubbel en dan weer uit zodat je 8 vakjes hebt.
Stap 2:  Zet de timer op 8 minuten.
Stap 3:  Teken elke minuut 1 idee per vak.
Resultaat: Na 8 minuten heb je 8 tekeningen gemaakt en dus 8 ideeën gevisualiseerd.

Creatieve techniek Crazy 8 deelnemers
Foto: Crazy 8 van een deelnemer tijdens tijdens mijn Design Thinking Training

Durf je niet?

Ik ben gewend te tekenen en dus is het voor mij makkelijk praten. Niet iedereen is zo visueel ingesteld en als je nooit tekent, dan is het best een flinke drempel. Ik probeer de drempel soms eerst te verlagen met een mini-workshop tekenen. De Squiggle birds zijn een leuke oefening om mee te beginnen. Teken gewoon een paar krabbels en maak er daarna vogels van. Dan wat basisvormen tekenen zoals een cirkel en laten zien dat je daarmee van alles kunt tekenen. Daarna neem ik deelnemers stap voor stap mee in ingewikkelder tekenwerk zoals mensen en gezichten. Na zo’n warming-up is het minder eng om aan de crazy eights te beginnen. Daar staat er ook nog eens een flinke tijdsdruk op.

Crazy 8 Tekenoefening Friday out of the Box

Crazy eights in een Design Sprint

Een design sprint  is een intensief innovatieprogramma waarbij je een probleem in één week probeert op te lossen. Google Ventures heeft een succesvol format voor de design sprint ontwikkeld. Op de eerste dag onderzoek je met je team wat het probleem precies inhoudt, op de tweede dag bedenk je oplossingen. Tekenen is doorslaggevend om die ideeën te communiceren. Daarvoor gebruik je de four-step sketch:

Stap 1: noteer eerst alle inzichten uit de data van dag 1;

Stap 2: maak schetsen van je eerste ruwe ideeën;

Stap 3: de crazy eights;

Stap 4: werk je beste ideeën uit in oplossingsschetsen.

Ook de derde dag heeft tekenen een hoofdrol want dan wordt er een storyboard uitgewerkt. De vierde dag bouw je een prototype op basis van de beste ideeën en op de vijfde test je dat.

Crazy 8 | template | Friday out of the Box

Crazy 8: presenteren of niet?

In een design sprint laat je de crazy eights tekeningen juist niet aan elkaar zien. Je wilt niet dat deelnemers elkaar beïnvloeden omdat dit ten koste kan gaan van de creativiteit van de ideeën. Bovendien is het de bedoeling dat teamleden in de sprint de ideeën op de inhoud beoordelen en niet om wie het heeft gemaakt.

In een workshop of training waarin je creatieve kruisbestuiving wilt laat je deelnemers hun crazy eights tekeningen juist wel presenteren. Deelnemers kunnen elkaar dan inspireren en samen de beste ideeën selecteren en verfijnen.

Kan de Crazy 8 remote? 

Kun je de crazy 8 ook online gebruiken? Jazeker! Je tekent dan op een a4 papier en maakt hier een foto van. Vervolgens upload je de crazy eight tekening op de online whiteboard tool die je gebruikt zoals Mural (onze favoriet) of Miro.

Visualizers Crazy 8's
Foto: Screenshot van de Crazy 8 tijdens mijn remote Design Thinking Crashcourse voor het Visualizers Network.  

Meer leren over de crazy 8?

Wil je leren hoe je zelf professioneel de crazy 8 faciliteert en zo out-of-the-box ideeën uit teams haalt? Volg dan de training Innovatieworkshops Faciliteren Fundamentals van faciliteerpro Sanne Lichtendahl.

Wil je zelf leren hoe de crazy 8 werkt door met je team een complex probleem aan te vallen? Ga dan voor een Design Sprint.

Heb je zelf een gaaf business idee en wil je de crazy 8 hiervoor gebruiken? Dan adviseer ik je om de training Creatief Denken van Nina Hogeveen te volgen.

 

Tot Friday!

Fieke Sluijs | Innovatie consultant Friday out of the Box

Fieke Sluijs_ Design Thinker en Facilitator bij Friday out of the Box

Fieke Sluijs is ontwerper, trainer en facilitator.  Ze werkt voor Friday out of Box en verschillende organisaties in de publieke en private sector. Als creatieve facilitator motiveert ze mensen creatief zelfvertrouwen op te bouwen en hun innovatieve potentieel in te zetten. Haar innovatieworkshops zijn energiek, inhoudelijk sterk en zitten vol met visualisaties. Uit je box? gegarandeerd!

Bronnen

  1. Functional near-infrared spectroscopy assessment of reward perception based on visual self-expression: Coloring, doodling, and free drawing. Kaimal, G., et al. 2017, Elsevier 
  2. How Art Changes Your Brain: Differential Effects of Visual Art Production and Cognitive Art Evaluation
    on Functional Brain Connectivity. Bolwerk, A. & C. Maihofner, et al. 2014, Plos One