fbpx

Wij zijn verhuisd! Je vindt ons splinternieuwe innovatielab 'The Box' op de Reykjavikstraat 1 in Utrecht. Lees meer over deze unieke locatie

Creatieve technieken: Crazy 8 en de kracht van visualisatie

door | 19 februari 2021 | Design thinking, Idee generatie

Leestijd: 4 minuten

De crazy 8 is een creatieve techniek om ideeën te genereren. Ik deel in een serie blogs wekelijks mijn favoriete creatieve technieken met je. Vorige week kon je lezen hoe je de techniek brainwriting online kunt faciliteren. Vandaag de crazy 8, een techniek die gebruik maakt van de kracht van visualisatie.

Waarom visualiseren?

Van tekenen word je creatiever. En dat is bewezen. Door te tekenen neemt de activiteit in je mediale prefontale cortex toe (Kaimal, 2007). Daarnaast verhoogt tekenen je zelfwaardering en psychologische veerkracht (Bolwerk & Mahofner, 2014). Lekkere boost voor je zelfvertrouwen.

Voor mij is tekenen, als ontwerper, compleet natuurlijk. Mijn verbeeldingskracht is mijn superpower. Als ik er eenmaal toegang tot heb dan komen de ideeën steeds meer vanzelf. Bovendien communiceren tekeningen als een gek.

Toch kan ik me voorstellen dat ‘even je idee visualiseren’ voor jou best een drempel kan zijn. Gebruik dan de crazy 8.

Crazy 8: wat is het? 

De crazy 8 is een snelle tekenoefening die je uitdaagt om in 8 minuten 8 verschillende ideeën te tekenen. Dat lijkt gekkenwerk, maar is te gek om te doen. Want je komt in 8 minuten echt tot de meest originele ideeën. Die onderscheidend zijn voor je doelgroep.

In een design sprint is de crazy 8 een vast onderdeel, maar je kunt de techniek ook prima gebruiken in workshops en creatieve trainingen.

Crazy 8: zo werkt het

De crazy 8 leent zich voor grote en kleine groepen. Je kunt ‘em ook online doen. Het enige dat je nodig hebt is een A4-tje en een stift of pen. 

Stap 1:  Pak een A4. Vouw deze 3 x dubbel en dan weer uit zodat je 8 vakjes hebt.
Stap 2:  Zet de timer op 8 minuten.
Stap 3:  Teken elke minuut 1 idee per vak.
Resultaat: Na 8 minuten heb je 8 tekeningen gemaakt en dus 8 ideeën gevisualiseerd.

Creatieve techniek Crazy 8 deelnemers
Foto: Crazy 8 van een deelnemer tijdens tijdens mijn Design Thinking Training

Presenteren of niet?

De acht ideeën staan op papier, check! Je hebt nu de keuze of je jouw ideeën wel of niet presenteert aan de andere deelnemers.

Niet presenteren
In een
design sprint laat je de crazy eight tekeningen juist niet aan elkaar zien. Je wilt niet dat deelnemers elkaar beinvloeden omdat dit ten koste kan gaan van de creativiteit van de ideeën. Bovendien is het de bedoeling dat teamleden in de sprint de ideeën op de inhoud beoordelen.

Wel presenteren
In een
workshop of training waarin je creatieve kruisbestuiving wilt laat je deelnemers hun crazy 8 tekeningen juist wel presenteren. Deelnemers kunnen elkaar dan inspireren en samen de beste ideeën selecteren en verfijnen.

Kan de Crazy 8 remote? 

Kun je de crazy 8 ook online gebruiken? Jazeker! Je tekent dan op een a4 papier en maakt hier een foto van. Vervolgens upload je de crazy eight tekening op de online whiteboard tool die je gebruikt zoals Mural (onze favoriet) of Miro.

Visualizers Crazy 8's
Foto: Screenshot van de Crazy 8 tijdens mijn remote Design Thinking Crashcourse voor het Visualizers Network.  

Tip: online timer voor de crazy 8

Workshop Wednesday heeft een mooie online timer gemaakt om je te helpen jouw crazy 8 goed te faciliteren. Die kun je zowel in een fysieke workshop als een remote sessie heel goed gebruiken. 

Volgende week vertel ik je meer over The Apple Drawing: een goede ideegeneratie techiek om de creatieve spieren op te warmen.

Nieuwe creatieve technieken leren?

Ik ben heel benieuwd naar jouw favoriete creatieve technieken. Tof als je die mailt naar fieke@fridayoutofthebox.nl. Zelf aan de slag met creatieve technieken? Check dan de training Design Thinking Fundamentals of download onze ultieme gids met 46 technieken voor idee generatie

Tot Friday!

Fieke Sluijs | Innovatie consultant Friday out of the Box

Fieke Sluijs_ Design Thinker en Facilitator bij Friday out of the Box

Fieke Sluijs is ontwerper, trainer en facilitator.  Ze werkt voor Friday out of Box en verschillende organisaties in de publieke en private sector. Als creatieve facilitator motiveert ze mensen creatief zelfvertrouwen op te bouwen en hun innovatieve potentieel in te zetten. Haar innovatieworkshops zijn energiek, inhoudelijk sterk en zitten vol met visualisaties. Uit je box? gegarandeerd!

Bronnen

Functional near-infrared spectroscopy assessment of reward perception based on visual self-expression: Coloring, doodling, and free drawing. Kaimal, G., et al. 2017, Elsevier 

How Art Changes Your Brain: Differential Effects of Visual Art Production and Cognitive Art Evaluation
on Functional Brain Connectivity. Bolwerk, A. & C. Maihofner, et al. 2014, Plos One 
 

Meer inspiratie voor innovators

Wat is innovatie? En welke typen zijn er?

Wat is innovatie? En welke typen zijn er?

Innovatie betekent letterlijk vernieuwing. Door te vernieuwen blijf je competitief. Dus innovatie is essentieel voor het voortbestaan van je bedrijf. En voor groei. Maar wat is innovatie nu eigenlijk precies? Welke soorten zijn er? En hoe doe je dat dan, innoveren?...

Verhuisbericht! Out of the box locatie voor innovators

Verhuisbericht! Out of the box locatie voor innovators

Wij zijn verhuisd. En oh, wat zijn we trots op onze nieuwe locatie. In een volledig duurzaam pand, op steenworp afstand van station Utrecht Leidsche Rijn. Hier hebben wij ons eigen innovatielab ontworpen. We noemen het The Box: de ruimte waar je in gaat om uit je...

Creativiteit in teams: de 4 valkuilen

Creativiteit in teams: de 4 valkuilen

Hoe werkt creativiteit in teams? Samen bedenk je meer en betere ideeën dan in je eentje. In theorie zeker waar. Maar in de praktijk zeker niet vanzelfsprekend. Waarom lukt het sommige (innovatie)teams nu niet om écht out-of-the-box ideeën te bedenken en uitvoeren? In...

Innovator Marc Boers over de training Innovatieworkshops Faciliteren

Innovator Marc Boers over de training Innovatieworkshops Faciliteren

Marc Boers is een zelfstandig Innovatiecoach. Hij werkte jaren als ondernemer in de retail en stond vooraan tijdens de digitale transitie van zijn bedrijf. ‘Klantgericht innoveren, marketing en digitale mogelijkheden hebben mij altijd gefascineerd. Ik blijf op zoek...

Duik dieper in een onderwerp

Pin It on Pinterest

Share This