fbpx

Business Model Design

Bedenk in 3 efficiënte workshops jouw winnend business model.

Ontwerp 5 business modellen

Met je managementteam

}

3 efficiënte workshops

s

Onderscheidende marktpositie

Online of op locatie

Word innovatie de baas

Business Model Design

Onderscheid jezelf met een slim bedrijfsmodel 

Onzekere tijd
Het is een onzekere tijd. Jij hebt met je managementteam de moeilijke taak de organisatie toekomstvast te maken. In plaats van meer van hetzelfde te doen, wil je nieuwe opties verkennen.

Slim verdienmodel
Met een creatief business model zet je een stevige stap naar een onderscheidende marktpositie. Wat zijn de beste product-marktcombinaties? Wat zijn slimme verdienmodellen? En lever je fysiek of digitaal? 

Dat is waar het business model design je bij helpt. Ga in 3 efficiënte workshops naar 5 verschillende business modellen. Kies de beste en versla de markt.

 

Resultaten business model design

U

Begrijp je markt beter

We onderzoeken de dominante business modellen in je industrie. En identificeren kansen.

}

3 korte workshops

De workshops duren 2,5 uur.
Zo houd je tijd over voor andere zaken. 

Niet 1 business model, maar 5 alternatieven

Creativiteit ontstaat als je in opties denkt.
Dus ontwerpen we 5 opties. Van behoudend tot disruptief. 

Z

Scherp uitgewerkt rapport

Je wilt graag efficiënt werken. Wij ook.
Dus krijg je een scherp uitgewerkt rapport. 

Door Friday Out Of The Box zijn we in korte tijd tot een aantal ideeën gekomen waar we gezamenlijk achter staan en waar we nu mee aan de slag kunnen. Dit is voor ons enorm waardevol!

Nils de Bruijn

Partner, BVI Data Rebels

Dankzij Friday out of the Box hebben wij gedurfd innovatief te zijn binnen onze traditionele markt. Dit heeft direct geleid tot verbeterde zichtbaarheid en dus meer leads. Wij kijken terug op een zeer geslaagd begeleidingstraject met veel professionaliteit. Friday out of the Box is een originele, creatieve en betrouwbare partner. Bedankt!

Latifa Barou

Directeur, Inhouse Law Firm

In de afgelopen periode hebben wij onder begeleiding van Friday out of the Box een nieuw innovatie programma gelanceerd. Mede door de professionele design sprint en coaching, zijn er een groot aantal fantastische ideeën gegenereerd, onderzocht en doorontwikkeld. Ik kijk uit naar het vervolgtraject. 

Jeroen Bronkhorst

Innovatie Lead, Hewlett Packard Enterprise

Veelgestelde vragen over het business model design programma

 

Wat zijn de voordelen van het business model design programma?
Een goed business model ontwerp ontstaat niet vanzelf. Het vereist aandacht en continue verfijning. Een business model design programma levert de volgende voordelen op:

  1. Een innovatief business model. Doordat we vijf verschillende opties voor business modellen ontwerpen is de kans groter dat je een beter doordacht, innovatiever en dus meer onderscheidend business model ontwerpt.
  2. Onafhankelijke frisse blik. Onze professionele facilitators hebben een onafhankelijke en frisse blik. Na het business model design programma krijg je een nieuw perspectief op je eigen business.
  3. Boost voor de samenwerking. Doordat je als team onder externe begeleiding het business model design programma doorloopt, voer je betere gesprekken. Dit verbetert de samenwerking.
  4. Bespaar tijd. Met het business model design programma besteed je de procesbegeleiding en uitwerking uit. Hiermee bespaar je tijd. Wij kunnen bijvoorbeeld een programma met een kickoff, drie workshops en een follow up afronden binnen vier weken.
Wanneer is het tijd voor business model design?

Het is tijd voor een business model design programma als je nieuwe business ideeën wilt ontwikkelen. Of als je een ondernemende geest hebt en constant op zoek bent naar hoe je waarde kunt creëren. Dan is een business model design traject  iets voor jou. Onze klanten zoeken vaak nieuwe manieren om hun business te runnen in plaats van de gedateerde aanpakken. Met business model design programma zorg je ervoor dat jouw business competitief blijft. Soms zetten managers of ondernemers het business model design programma in omdat ze een frisse, externe en onafhankelijke blik op hun business willen. 

Hoe ziet het business model design programma eruit?

Het standaard business model design programma bestaat uit drie workshops. In de eerste workshop beschrijven we samen jouw huidige business model en zoeken we naar kansen voor verbetering. In de tweede workshop ontwerpen we alternatieve business modellen met het business model canvas: van behoudend tot disruptief. In de derde workshop kies je jouw beste business model en scherpen we deze aan. In de praktijk zien we dat klanten vaak een business model design programma op maat willen. Wij denken hier graag in mee.

Wat krijg ik concreet na afloop van het business model design programma?

Na het business model design programma krijg je krijgt een rapport met daarin je huidige business model, de sterke en zwakke plekken, een concurrentie-analyse, 5 alternatieve business modellen, het door jouw gekozen finale business model visueel uitgewerkt en met tekst. En je krijgt advies voor het vervolg.

Ik wil mijn business model verbeteren. Is het business model design programma dan ook geschikt?

Zeker. Het business model design programma is zowel geschikt voor het uitwerken van nieuwe business idee zoals bij een start-up als de upgrade van je bestaande business model. Lees de uitgebreide business model design case van de vastgoedmanagement-organisatie Van ‘t Hof Rijnland.

Bieden jullie ook trainingen aan in business model design?

Ja, maar dit zijn altijd maatwerk trainingen. Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak.

Voor hoeveel deelnemers is het business model design programma geschikt?

Het business model design programma werkt het best met maximaal vijf deelnemers. De reden is dat we diep willen gaan maar ook tempo willen maken. We weten uit ervaring dat je met ongeveer 5 deelnemers tot de beste resultaten komt. Dit betekent niet dat je niet meer mensen uit je organisatie om input kunt vragen. We adviseren je daarom om tussen de workshops concept business modellen voor te leggen aan de rest van de organisatie en de inzichten mee te nemen naar de volgende workshop. Zo maak je gebruik van alle waardevolle kennis die er al in je organisatie aanwezig is.  

Gebruiken jullie alleen het business model canvas tijdens een business model design programma?

Nee, afhankelijk van het business model design programma zetten we ook andere tools en technieken in zoals rapid prototyping of brainstormtechnieken. Het belangrijkste voor ons is dat we jou als klant verder helpen door jouw business idee of jouw strategie zo te verfijnen en communiceren dat deze actiegericht wordt. De tool is slechts de vorm waar we de informatie in gieten en daarmee het middel. Je moet zin krijgen om de business ideeën die we ontwerpen ook daadwerkelijk te realiseren na het volgen van het business model design programma.

Wat maakt jullie geschikt om mij te helpen met het business model design?

Wij zijn een strategisch innovatiebureau. Voor ons heeft innovatie een doel: toekomstvast blijven. Daarom denken we in ons business model design programma verder dan alleen het ontwerp van nieuwe business ideeën. We willen je graag helpen met het realiseren daarvan. We durven wel te zeggen dat we ervaren facilitators zijn. We hebben de afgelopen jaren meer dan 100 workshops gefaciliteerd voor 50+ organisaties. Voor goede begeleiding op het proces kun je dus bij ons terecht. Daarnaast hebben we ons eigen innovatielab per 1 september 2021. Dit is een creatieve ruimte in Utrecht, naast station Leidsche rijn, dat specifiek ontworpen en ingericht is om de beste business ideeën te creëren. Kom vooral langs voor een gratis kopje koffie.

Heb je een uitgewerkt voorbeeld van een business model design programma?

Het is handig om te weten dat we de inhoud van een klantproject vaak niet kunnen delen vanwege de vertrouwelijkheid. Je kunt meer lezen over onze aanpak in de Van ’t Hof Rijnland case. Als je een ingevuld business model canvas wilt bekijken lees dan het artikel: Business Model Canvas: strategische tool voor directeuren. Hierin hebben we het business model canvas van Amazon uitgewerkt.

Waar maken managers de meeste fouten bij hun eigen business model design?

Als managers zelf hun business model design verzorgen dan zien wij ze vaak de volgende fouten maken:

  • Ze definiëren de klantgroep te breed. De aanname is dat je zo geen omzet mist. Het tegenovergestelde is vaak waar. Het effect: klanten voelen zich niet aangesproken.
  • Ze beschrijven een waardepropositie (o.a. de voordelen voor de klant) niet dijk genoeg. Het effect: het aanbod is niet onderscheidend genoeg.
  • Ze focussen te vroeg op het verdienmodel. Het effect: het aanbod voor de klant krijgt te weinig aandacht, de klant vindt het lastig om de toegevoegde waarde te zien.
  • Ze zien het niet als een dynamisch model. Als je nieuwe inzichten krijgt uit je omgeving zoals een nieuwe concurrent of een trend, dan moet je weer een analyse doen op je business model of dit ook impact kan hebben. Zo schaaf je je business model elke keer verder aan, totdat het een diamant is. En die zijn best uniek.
Een business model design programma: kost me dat veel tijd?

Een business model design programma neemt minimaal 2 dagen en maximaal 5 dagen van je tijd in beslag. Des te meer je zelf wilt doen des te meer tijd het kost. Wij maken graag een maatwerk voorstel die bij jouw budget en beschikbare tijd past.

Wat denk je? Is het tijd voor een videocall?

Plan een afspraak met Joey, wanneer het jou uitkomt.

Welke dag komt jou het beste uit?*

Voorkeur tijdstip

Name(Vereist)
Welke dag komt jou het beste uit?*(Vereist)
Voorkeur tijdstip(Vereist)

Joey Gonesh | Innovatie strateeg | Froday out of the Box | Innovatiebureau Utrecht

Joey Gonesh,
Oprichter, Innovatie Strateeg