Momenteel faciliteren wij strategiesessies, innovatie workshops, trainingen en presentaties ook remote.  Lees meer over onze expertise op dit gebied.

Design Thinking: de voordelen én de nadelen

door | 21 september 2020 | Design thinking

Leestijd: 4 minuten

Waarom design thinking? Omdat volgens McKinsey design gedreven bedrijven 32% meer omzetgroei in 5 jaar realiseren dan hun concurrenten. Design thinking is een populaire methode om meer design gedreven te worden. In dit artikel lees je de voor- en nadelen van design thinking.

Design thinking: de definitie

Design thinking is eenvoudig gezegd ‘problemen aanpakken zoals ontwerpers dat doen’. Ontwerpers bekijken problemen anders en daardoor zijn zij in staat creatieve oplossingen te bedenken. Sterker nog, een ontwerper bekijkt de ontwerpopgave vanuit verschillende invalshoeken en komt zo tot verschillende verrassende opties.

Waarom design thinking?

Waarom design thinking? Nou dat zit zo. Een klant weet vaak niet wat hij of zij eigenlijk wil, tenzij hij of zij verschillende opties voor zich ziet. Een ontwerper maakt deze verschillende opties tastbaar met behulp van schetsen, prototypen of een schaalmodel.

Denk bijvoorbeeld aan een architect. De architect tekent een nieuw huis op basis van de wensen van de koper. Maar hij brengt ook zijn eigen creatieve ideeën in. En dat binnen de beperkingen van de welstandscommissie. De architect maakt meerdere schetsen (opties) waarop hij feedback krijgt. Vervolgens gaat hij terug naar de tekentafel en naar gelang het bouwproject vordert krijgen de schetsen steeds meer detail.

Design thinking: de methode in 5 stappen

Design Thinking in 5 stappenFiguur 1: Design Thinking naar het model van Stanford d.school

De methode van design thinking bestaat uit het herhaaldelijk doorlopen van 5 stappen:

 1. Empathie: echt inleven in je klant met behulp van interviews en observatie
 2. Definieer de ontwerpopgave: verschillende perspectieven verkennen om het probleem te bekijken en de kern van de uitdaging te definiëren
 3. Idee generatie: creatieve oplossingen bedenken
 4. Prototype: de beste ideeën tastbaar maken in prototypen
 5. Test: prototypen testen
  Let op!
  Design thinking is een iteratief proces, dat betekent dat je vaak meerdere keren de cyclus van empathie naar test doorloopt. Bovendien verlopen deze stappen in werkelijkheid vaak niet zo netjes achter elkaar, maar is terugkeren naar een vorige fase of vooruitlopen op een volgende fase soms noodzakelijk.

Design thinking: de voordelen

Er zijn vier voordelen van design thinking.

1: Producten en diensten sluiten beter aan bij de klantwens.
Het doel van de empathiefase is echt inleven in de klant, doorgronden van wensen en drijfveren. Bovendien wordt de klant ook in de testfase betrokken en wordt die feedback input voor een tweede iteratie.

2: Ideeën worden snel concreet en tastbaar in prototypen.
Post-its met ideeën blijven niet langer op de muur plakken maar worden uitgewerkt in schetsen en schaalmodellen, zodat ze snel getest kunnen worden en snel zichtbaar wordt of de oplossing werkt of niet.

3: Door te werken met korte iteraties leer je sneller
Door prototypen te maken en te testen leer je snel wat werkt en wat niet.

 4: Door een creatieve methode worden mensen creatiever
De creativiteit die door het toepassen van design thinking bij mensen wordt aangewakkerd is essentieel voor innovatie.

Design thinking: de nadelen

Maar er kleven ook nadelen aan design thinking.

1: Design Thinking lijkt op het eerste gezicht een moeilijk beheersbare methode.
Je kunt van tevoren niet precies zeggen wat het oplevert en hoeveel tijd, geld en capaciteit het zal vergen. Maar kaders zijn ook juist goed voor het creatieve proces.

2: De methode toepassen zonder een creatieve mindset zal geen doorbraken opleveren.
Het is een misvatting dat het volgen van de 5 stappen gegarandeerd tot innovatie leidt. Je moet dus ook investeren in het trainen van die creatieve hersenspieren en voorwaarden scheppen zodat mensen creatief kunnen zijn.

3: Design thinking kun je niet in je eentje
Design Thinking is een team effort en de mensen in dat team hebben verschillende kwaliteiten nodig. Bovendien heb je draagvlak nodig van stakeholders die een bijdrage moeten leveren en daarvoor zorgen kost tijd en energie.

4: Je moet je oude gewoontes om projecten aan te pakken afleren
Design thinking introduceren levert vaak eerst een hoop weerstand op, want dat betekent loslaten van je vertrouwde aanpak en dat is eng. Een nieuwe methode moet zich altijd eerst bewijzen voordat mensen bereid zijn om hun oude gewoontes af te leren.

Meer lezen over design thinking? 

Is design thinking iets voor jouw organisatie? We helpen je graag met het kiezen van de juiste innovatiemethode.

Tot Friday!

Joey Gonesh & Fieke Sluijs

  Joey Gonesh | Innovatie Strateeg en founder Friday out of the Box

  Joey Gonesh is oprichter van innovatiebureau Friday out of the Box. Als innovatiestrateeg werkt hij voor bedrijven zoals Nike, NS, ProRail en HP Enterprise. Hij doceert aan universiteiten en is professioneel spreker over creativiteit, innovatie en ondernemerschap. Voetbal is zijn tweede liefde. Als jeugdtrainer staat hij op het veld bij Desto in Vleuten.

  Fieke Sluijs_ Design Thinker en Facilitator bij Friday out of the Box

  Fieke Sluijs is ontwerper, trainer en facilitator.  Ze werkt voor Friday out of Box en verschillende organisaties in de publieke en private sector. Als creatieve facilitator motiveert ze mensen creatief zelfvertrouwen op te bouwen en hun innovatieve potentieel in te zetten. Haar innovatieworkshops zijn energiek, inhoudelijk sterk en zitten vol met visualisaties. Uit je box? gegarandeerd!

  Aan de slag met Design Thinking?  

  Meer inspiratie voor innovators

  Beter brainstormen. 101 creatieve technieken voor ideegeneratie

  Beter brainstormen. 101 creatieve technieken voor ideegeneratie

  Brainstormen is hip, in bijna elke professionele omgeving. Het heersende idee onder managers en directeuren is: zet je creatieven in een kamer met een whiteboard, stapels geeltjes en een schaal koekjes, en na een uur heb je je volgende innovatie — klaar om de markt te...

  Creatieve technieken: De Zes Denkhoeden van Edward de Bono

  Creatieve technieken: De Zes Denkhoeden van Edward de Bono

  De Zes Denkhoeden van De Bono is een techniek om samen tot het juiste besluit te komen. In een serie blogs beschrijf ik elke week één van mijn favoriete creatieve technieken. In voorgaande blogs heb ik Brainwriting, de Crazy 8’s, Apple Drawing, The Creative Escape en...

  Creatieve technieken: Alter Ego’s voor verrassende perspectieven

  Creatieve technieken: Alter Ego’s voor verrassende perspectieven

  Alter Ego’s helpen je om verrassende invalshoeken te vinden, zoals ontwerpers dat doen. Die kijken op een bijzondere manier naar een probleem en vinden zo originele oplossingen. Iedereen kan leren denken als een ontwerper. In een serie blogs beschrijf ik elke week één...

  De innovatie pitch. 7 tips om funding te krijgen voor je nieuwe idee

  De innovatie pitch. 7 tips om funding te krijgen voor je nieuwe idee

  Een goede innovatie pitch is goud waard. Of je nu je CEO wilt overtuigen van je baanbrekende idee, of funding zoekt van een investeerder. Hoe jij het presenteert bepaalt in grote mate of jouw innovatie ook echt gerealiseerd wordt. Daarom besteden wij veel aandacht aan...

  Duik dieper in een onderwerp

  Pin It on Pinterest

  Share This