fbpx

Wij zijn verhuisd! Je vindt ons splinternieuwe innovatielab 'The Box' op de Reykjavikstraat 1 in Utrecht. Lees meer over deze unieke locatie

Creatieve technieken: Remote Brainwriting en variaties

door | 8 februari 2021 | Design thinking, Faciliteren, Idee generatie

Leestijd: 4 minuten

Brainwriting is een van mijn favoriete creatieve techieken voor idee generatie. Daar schreef ik vorige week een blog over. In dit blog lees je hoe je brainwriting remote faciliteert en geef ik je nog een aantal variaties op brainwriting. 

Remote Faciliteren

Vanaf maart 2020 faciliteer ik alle workshops, hackathons en design sprints online. En eerlijk is eerlijk, ik verlang enorm terug naar die sfeer van fysieke creatieve sessies.

Maar ik moet ook bekennen dat ik verrast ben hoeveel je online kunt bereiken. Ook remote brainwriting gaat heel goed als je gebruik maakt van een online whiteboard zoals Mural of Miro.

Remote brainwriting

De klassieke variant van brainwriting voer je uit met 6 deelnemers die elke 5 minuten 3 ideeën bedenken. Remote pak je dat zo aan: 

Stap 1: Maak op je online whiteboard per deelnemer een kader om ideeën op sticky notes te schrijven, zoals in mijn ontwerp hieronder.

Remote Brainwrinting Mural

Digitaal whiteboard op Mural voor Remote Brainwriting


Stap 2:
Iedere deelnemer krijgt een kader aangewezen en plakt daarin 3 sticky notes met ideeën. Elke 5 minuten schuiven de deelnemers door naar rechts en voegen daar 3 nieuwe ideeën toe.

Oefenen met remote brainwriting

Ik gebruik graag Mural voor mijn workshops en trainingen, omdat deelnemers er met de link al in kunnen zonder een account aan te maken. Zelf ervaren? Ik heb bovenstaande online whiteboard voor je klaargezet in Mural, zodat je direct kunt oefenen met remote brainwriting.

Variatie brainwriting: Disney methode

Op het Imagineering Department van de Walt Disney Company worden de creatieve ideeën bedacht en uitgewerkt. Ze maken daar gebruik van allerlei creatieve technieken, één daarvan staat bekend als de Disney Methode.

Oorspronkelijk werd deze techniek toegepast in een ruimte met drie kamers. In de eerste kamer speel je de rol van dromer. De dromer zet zijn grenzeloze fantasie in om ideeën te bedenken. In de tweede kamer speel je de rol van realist, die kijkt naar de praktische mogelijkheden om het idee uit te kunnen realiseren. In de derde kamer is de criticus aan zet. De criticus bekijkt het idee van de dromer en het plan van de realist als een buitenstaander en haalt de zwaktes eruit.

Brainwriting: Disney methode toepassen

Hoe pas je de Disney methode  toe in Brainwriting? In plaats van 6 rondes doe je er 3. In de eerste ronde bedenk je 3 ideeën vanuit de rol van de dromer. Daarna schuiven de ideeën door. In de tweede ronde voeg je ideeën toe om die dromen te realiseren en in de derde ronde haal je als criticus de zwakke plekken eruit.

Ideeën aanscherpen met brainwriting

Er is een andere variatie die goed werkt als je een grote verzameling ideeën hebt. Door specifieke instructies aan de deelnemers mee te geven werk je de ideeën verder uit en verscherp je ze.

Deze manier van brainwriting werkt fantastisch, ook online. Hier volgen de instructies voor 6 rondes.

Ronde 1: Elke deelnemer plakt zijn favoriete idee op een aangewezen kader op het virtuele whiteboard. Dan schuiven de deelnemers door naar het volgende kader.

Ronde 2: Maak het idee nóg beter. Schuif daarna door.

Ronde 3: Schrijf op waarom het een slecht idee is. Schuif weer door.

Ronde 4: Verbeter het idee door de zwakke plekken eruit te halen. Schuif door.

Ronde 5: Voeg iets grappig toe. Schuif door.

Ronde 6: Verzin een pakkende titel.

Het ontwerp van deze variant op je digitale whiteboard ziet er ook anders uit. Hieronder een voorbeeld van een sessie bij de Design Thinkers Academy. 

Remote Brainwriting Blog Fieke Sluijs | Friday out of the Box

Remote ideeën aanscherpen met Brainwriting

Ideeën visualiseren

Brainwriting werkt extra goed als deelnemers hun ideeën schetsen. Dan is in een online omgeving lastiger. Het kan wel, maar het uploaden van de schetsen kost veel tijd. En tekenen met een pentool op een online whiteboard levert meestal vreselijke krabbels op die niet echt tot de verbeelding spreken.

In mijn volgende blog bespreek ik de Crazy 8, een visualisatie techniek die zich wél goed leent voor een online sessie.

Nieuwe creatieve technieken leren?

Ik ben heel benieuwd naar jouw favoriete creatieve technieken. Tof als je die mailt naar fieke@fridayoutofthebox.nl. Zelf aan de slag met creatieve technieken? Check dan onze training Design Thinking Fundamentals of de training Creatieve Technieken.

Tot Friday!

Fieke Sluijs | Innovatie consultant Friday out of the Box

 

Fieke Sluijs_ Design Thinker en Facilitator bij Friday out of the Box

Fieke Sluijs is ontwerper, trainer en facilitator.  Ze werkt voor Friday out of Box en verschillende organisaties in de publieke en private sector. Als creatieve facilitator motiveert ze mensen creatief zelfvertrouwen op te bouwen en hun innovatieve potentieel in te zetten. Haar innovatieworkshops zijn energiek, inhoudelijk sterk en zitten vol met visualisaties. Uit je box? gegarandeerd!

Meer inspiratie voor innovators

Wat is innovatie? En welke typen zijn er?

Wat is innovatie? En welke typen zijn er?

Innovatie betekent letterlijk vernieuwing. Door te vernieuwen blijf je competitief. Dus innovatie is essentieel voor het voortbestaan van je bedrijf. En voor groei. Maar wat is innovatie nu eigenlijk precies? Welke soorten zijn er? En hoe doe je dat dan, innoveren?...

Lost innovatie software jouw probleem op?

Lost innovatie software jouw probleem op?

“We hebben ideeën genoeg. Dus hoe kan innovatie software ons probleem dan oplossen?” Die vraag hoor ik vaker als ik over innovatie software praat. Innovatie software wordt dan, ten onrechte, gelijkgeschakeld aan ideegeneratie software. Het probleem wordt vooral gelegd...

Innovatie software: de voordelen én de nadelen

Innovatie software: de voordelen én de nadelen

Innovatie software: is het de volgende management-hype of een duurzame investering?  In mijn vorige artikel over dit onderwerp stelde ik de vraag of innovatie software je echt helpt om beter te innoveren. Mijn antwoord was ja. Maar hoe maak je de juiste afweging?...

Innovatie software: kun je beter innoveren met behulp van software?

Innovatie software: kun je beter innoveren met behulp van software?

Het gebruik van innovatie software is in Nederland nog geen gemeengoed. Er zijn verschillende nationale en internationale aanbieders van software op de markt voor het managen van innovatieprocessen. Toch zien we deze bij onze klanten bijna niet terug. Tijd voor nader...

Wat is innovatie software?

Wat is innovatie software? Met innovatie software of idea management software creëer je een digitale omgeving waarin mensen kunnen samenwerken om nieuwe ideeën te bedenken, te evalueren, te selecteren en door te ontwikkelen. Het gaat daarmee veel verder dan een online...

Duik dieper in een onderwerp

Pin It on Pinterest

Share This