Bel 06-83629521 of mail info@fridayoutofthebox.nl

Drie voordelen van multidisciplinaire teams

Drie voordelen van multidisciplinaire teams

De drie belangrijkste voordelen van multidisciplinaire teams

Als teamcoach heb ik een heel gaaf vak – al zeg ik het zelf. Bijna dagelijks help ik teams beter samen te werken en zo hun doelen te realiseren. Sommige teams gaan als een speer, andere teams minder. Friday Out of the Box vroeg zich af: hoe komt dat?

Wat is een multidisciplinair team?

Een multidisciplinair team bestaat uit leden met een diverse achtergrond, bijvoorbeeld IT, Marketing, Finance en Operatie. Uit onderzoek is gebleken dat multidisciplinaire teams succesvoller zijn. Waar komt dit door? Uit eigen ervaring kan ik drie voordelen noemen:

1: Multidisciplinaire teams creëren draagvlak

Nieuwe producten lopen het risico om niet geadopteerd te worden door de organisatie. Met een multidisciplinair team kun je dit voorkomen. Je draagt immers samen de verantwoordelijkheid. Zo begeleidde ik in 2017 een team dat werkte aan de verbetering van de Hogesnelheidslijn. Het team bestond uit engineers van Nedtrain, analisten van NS Reizigers en projectleiders van ProRail. Allemaal met hun eigen doelstellingen, belangen en (voor)oordelen.

Wat bleek? Door de samenwerking van mensen uit verschillende disciplines ontstond er veel meer begrip voor elkaar. Vooroordelen ging overboord. Bij het probleem van het ‘stranden van de HSL-treinen’ schoven de teamleden de schuld niet naar elkaar, maar zochten een oplossing op hoger, bedrijfsoverstijgend niveau. Het resultaat: een groter draagvlak, omdat de oplossing door verschillende organisatieonderdelen tot stand was gekomen.

2: Multidisciplinaire teams leren sneller

In een ander team waar ik mee werkte ontstond frustratie en onbegrip. In een trein werd heel vaak dezelfde bedieningsfout gemaakt en het lukte maar niet om dit te voorkomen. Dus werd een aparte sessie georganiseerd waarin één teamlid de ruimte kreeg om dit uit te leggen aan de rest. De reacties van de mede-teamleden waren positief. Ineens begrepen ze veel beter waarom het zo lastig was. Of, zoals één teamlid het formuleerde: “Ik heb me niet voldoende gerealiseerd dat een voor mij eenvoudige instructie voor iemand anders moeilijk uitvoerbaar kan zijn.”

Een mooie opening voor constructieve oplossingen!

3: Multidisciplinaire teams zijn productiever

Ik zie regelmatig niet-multidisciplinaire teams die vertraging oplopen, omdat een belangrijke schakel in het team ontbreekt. Met de juiste mensen aan tafel zorg je ervoor dat het team tempo kan blijven maken. Je hoeft niet te wachten op derden, maar je kunt zoveel mogelijk samen oppakken.

Zo was ik projectleider van een nieuw innovatief product met smartphones en GPS. En ik was vergeten de afdeling Legal en Privacy uit te nodigen voor het project. Wat bleek? Ons idee kende serieuze privacy-risico’s. Daardoor liep het project vertraging op. Als ik mijn projectteam slimmer had samengesteld, hadden we sneller resultaten kunnen boeken.

Dus wil je productiviteit? Betrek dan de juiste mensen bij je team.

Ok en dus..?

Een multidisciplinaire samenstelling heeft veel meerwaarde en is een belangrijk kenmerk van een succesvol (innovatie)team.
Multidisciplinaire teams creëren meer draagvlak voor de acceptatie van oplossingen binnen de organisatie, de teamleden leren van elkaar waardoor extra verdieping plaatsvindt en de juiste mensen in het team zogen voor een hogere productiviteit.

Geloof jij ook in de kracht van multidisciplinaire (innovatie)teams, maar weet je niet hoe je dat voor elkaar kunt krijgen in jouw organisatie? We sparren er graag eens met je over. En natuurlijk hebben we nog meer informatie voor je, zoals ons blog over co-creatie in innovatie. Succes!

Jean Paul van der Loo
“Gewoon” doen wat wérkt. Daar ligt Jean Paul’s innovatiekracht. Hij brengt energie, enthousiasme en geloof. Met zijn Bedrijfskundige achtergrond maakt Jean Paul innovaties concreet en implementeerbaar. Wil je ook “gewoon” jouw idee in werkelijkheid zien? Neem dan contact op met Jean Paul.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Pin It on Pinterest

Share This