fbpx

Prototyping: wat is het? en waarom is het belangrijk voor succesvolle innovatie?

door | 8 augustus 2020 | Prototyping en testen

Leestijd: 8 minuten

Stel je hebt een nieuw business idee. Wat doe je dan? Regel je meteen financiering voor de grootschalige onderzoek en de ontwikkeling? Of start je simpeler? Kleiner? Met een prototype. In dit artikel vertel ik je hoe je met prototyping geld bespaart en de kwaliteit van je business idee sterk verhoogt.

Wat is prototyping? 

Het woord prototyping vindt zijn oorsprong in het Griekse woord ‘prototypon’ wat primitieve vorm betekent. Je kunt een prototype van elk nieuw product of dienst maken. Of het nu de nieuwste Tesla is, een stofzuiger van Dyson of jouw idee voor die ‘killer’ app.

Wij definiëren een prototype als volgt:

“Een prototype is een eenvoudig experimenteel model van een oplossing. Het doel van een prototype is om ideeën en ontwerpaannames van het concept snel en goedkoop te testen

Je gebruikt een prototype dus om zo snel en goedkoop mogelijk jouw idee te testen met als doel te leren wat werkt, en wat niet werkt.

Tijdens ons Hackathon programma speelt prototyping een belangrijke rol. Deelnemers leren zo snel hun idee concreet maken. We faciliteren de Hackathon ook remote = coronaproof.

Onze diensten. Zo word je innovatie de baas. 

  1. Innovation as a Service. Als je continue wilt blijven innoveren.
  2. Innovatiestrategie. Als je een goed innovatieplan wilt.
  3. Business model design. Als je een concurrerend business model wilt.
  4. Innovatiescan. Als je wilt weten hoe innovatie-volwassen jouw organisatie is.
  5. Innovatiecoach. Als je je innovatieteam hands-on wilt laten begeleiden.
  6. Innovatie Booster. Als je creatieve boost wilt geven aan je team.
  7. Design sprint. Als je een complex probleem in co-creatie wilt tackelen.
  8. Hackathon. Als je de innovatiekracht van een grote groep wilt benutten.

Voor wie is prototyping?

Ontwerpers gebruiken prototypen om ervan te leren. Maar ze maken ze niet alleen voor zichzelf. Iedereen die belang heeft bij een project profiteert van de communicatiekracht van een prototype. Naast klanten, is dit de sponsor van het idee of een ontwikkelingspartner.

Tijd voor een voorbeeld.

Prototyping Dyson

Fotocredit Dyson Prototypes via Dennyyou.

James Dyson is een Britse uitvinder met meer dan 130 patenten op zijn naam. In het plaatje zie je een reeks prototypen voor zijn bekendste uitvinding: de zakloze stofzuiger. James maakte één van de eerste prototypen van hout. Voordat de Dyson de markt kon veroveren ontwierp James maar liefst 5.217 prototypes.

Wat zijn de voordelen van prototyping?

Met een prototype maak je je oplossing snel visueel, concreet en tastbaar. Dit levert de volgende 5 voordelen op.

#1 Prototyping: sneller inzicht in wat klanten willen

Het is waar: “Klanten weten niet wat ze willen… totdat ze het zien.” En dat is zo goed aan een prototype: het is visueel. Vraag je klanten om feedback op je prototype en verbeter. Zo brengt elk prototype je een stap dichter bij een oplossing die jouw klant écht wil.

#2 Prototyping maakt creatiever

Als innovator kun je niet genoeg ideeën hebben. Een prototype triggert vaak ook nieuwe ideeën. Of het nu de feedback van klanten, collega’s of je eigen reflectie is, in interactie ontstaat het. Leg de inzichten uit deze gesprekken dus goed vast. 

 

Prototyping verlaagt kosten

 

#3 Prototyping verlaagt ontwikkelkosten

Met prototyping verlaag je de ontwikkelkosten van een nieuw product of dienst. En dat werkt zo: meer prototypes betekenen meer rondes van feedback. En dat betekent minder dure aanpassingen vlak voor de marktintroductie. 

 

Prototyping verbetert besluitvorming

#4 Prototyping verbetert besluitvorming 

We zijn er dol op. Business plannen vol met swots, product visies en prognoses. Toch worden ze niet gelezen, want we hebben er geen tijd voor. Vraag het ontwerpteam liever om een prototype en een goed gesprek. Dit geeft je betere informatie om een besluit op te nemen dan een papieren tijger. David en Tom Kelley zeggen het treffend:

“If a picture is a thousand words, then a prototype is a thousand meetings”.


# 5 Prototyping: beter weten hoe je het product maakt

Met een prototype wordt een oplossing concreter en tastbaarder. Je begrijpt beter uit welke elementen een oplossing bestaat. Met dit begrip kun je een beter inschatten hoe je het product het beste kunt ontwikkelen.

Wanneer maak je een prototype?

 

Wanneer maak je een prototype

Maak je prototype zo snel mogelijk. Een ontwerpproces is een iteratief proces. Dit betekent dat je elke stap net zo vaak uitvoert totdat je tevreden bent. Des te sneller je een prototype maakt, des te sneller je leert.

In mijn workshops gaat het pas echt los als deelnemers rapid prototypes mogen maken. Dit is de meest lelijke prototype die het idee communiceert. Er ontstaan lachende gezichten, inzichtvolle gesprekken en goede discussies. Volwassenen mogen weer creeëren.

Welke typen prototypen zijn er?

 

Welke typen prototypen zijn er

Prototypen zijn er in verschillende getrouwheden (fidelity’s). Een low fidelity kun je zien als een simpel prototype, een high fidelity als een complexe versie. Vaak betekent een hogere fidelity ook meer kosten. Werk dus van laag naar hoog.

 

 

Prototype Hololens | Friday out of the Box
Jumbo Maritime is een Schiedams bedrijf dat complexe en grote vrachten verscheept. Tijdens een design sprint ontwierpen twee medewerkers het low fidelity prototype. Dit simpele prototype ontwikkelde zich tot een baanbrekende innovatie.

We ontwikkelden een applicatie voor de HoloLens van Microsoft. Je kunt met deze app een projectie van de lading op het dek zien. Zo kun je het dek sneller en nauwkeuriger markeren voordat je de lading bevestigt. Leestip: de HoloLens klantcase.

Voorbeelden van prototypes

Je kunt op veel manieren een prototype maken van je idee. Ik heb de meest voorkomende voor je op een rij gezet: van low fidelity naar high fidelity.

  1. Een schets als prototype
  2. Een kartonnen/papieren prototype
  3. Een solution sketch als prototype
  4. Een rollenspel als prototype
  5. Een storyboard als prototype
  6. Een mockup als prototype
  7. Een klikbaar ontwerp als prototype
  8. Een kleimodel als prototype
  9. Een live prototype als prototype


Een schets als prototype

Een prototype in de vorm van een schets kan krachtig zijn. Er gebeurt iets tofs als je van wand vol post-its naar een schets gaat: de losse woorden worden visueel. Mensen begrijpen beelden beter dan woorden. Dit wordt het ‘picture superiority’ effect genoemd.

 Zelf aan de slag met schetsen? Lees dan de boeken ‘The Back of a Napkin van Dan Roam’ of ‘Visual thinking van Willemien Brand’.

Een kartonnen model als prototype

Wil je een fysiek product ontwikkelen begin dan met een prototype van karton of papier.

Protobox 1.0, 2.0, 2.1

Op deze foto zie je het eerste prototype van onze eigen Protobox, een prototyping toolbox voor innovators die wij gebruiken tijdens onze innovatieworkshops en Design Sprints. Deze is van karton. Toen we tevreden waren over de vorm hebben we een houten model ontwikkeld.

De Protobox 3.0

De lessen die we leerden via de workshops en feedback van de deelnemers hebben we gebruikt om de definitieve versie te ontwikkelen: de Protobox 3.0.


Design sprint prototype: de solution sketch

Solution Sketch Friday out of the Box

De solution sketch (bekend geworden via het boek Design Sprint van Jake Knapp) als prototype is een combinatie van een schets en tekst. In drie scenes teken je de reis die jouw gebruiker maakt. Naast elke scene beschrijf je wat er gebeurt in de scene.

Prototyping in een rollenspel

Ontwerp je een nieuwe dienst, probeer dan eens een rollenspel als prototype.

Rollenspel als prototype

In 2019 faciliteerde ik een idee generatie workshop voor het innovatielab IN2 van de NDC Mediagroep. Het thema was ‘het echte verhaal vertellen’. Ik wilde de deelnemers echt uit hun box laten gaan. Dus vroeg ik ze om een toneelstuk op te voeren van hun beste idee.

“Moeten we toneel gaan spelen?” was de reactie van een deelnemer. “Ja, dat klopt”, zei ik. De teams liepen weifelend de zaal uit. Na 30 minuten voerden de teams drie toneelstukken op. Het was geweldig om te zien hoe krachtig de ideeën tot leven kwamen.

Prototyping met een storyboard 

Een prototype in de vorm van een storyboard heeft als voordeel dat je de gebruiker letterlijk jouw oplossing (product of dienst) ziet ervaren. Een storyboard is een reeks illustraties die achter elkaar worden weergegeven in de vorm van scenes.  

Voorbeeld Storyboard
Op de website van Diana Sun vond ik deze storyboard van 12 scenes. Tof gedaan.

Prototype: de mock-up

Wil je een nieuwe website of app bouwen maak dan een mockup als prototype. Een mockup is meestal een plaatje van de oplossing op een scherm zoals een iPad of iPhone. Het geeft je meteen een indruk van de visuele aantrekkingskracht van de oplossing.

Mockup

In bovenstaand plaatje zie je een voorbeeld van een mockup voor een nieuwe website. Eenvoudig zelf te maken via bijvoorbeeld Magic Mockups

Een klikbaar ontwerp als prototype

Wil je een prototype met meer interactiemogelijkheden? Maak dan een klikbaar ontwerp. Vraag een gebruiker eens, zonder uitleg, om door dit prototype te klikken. Zo krijg je inzicht in het gebruiksgemak van je oplossing. Populaire tools zijn MarvelSketchAxure of Invision.

Een kleimodel als prototype

Kleimodel Tesla Roadster
Tesla staat bekend om hun prototypen van klei (zie plaatje Tesla Roadster). De voordelen van een kleimodel zijn dat het op schaal is en ze zijn goedkoper dan een 3D-geprint model. Dit geeft ontwerpers de flexibiliteit om stukken eraf te halen of erbij te ‘plakken’.

Live prototype

Met een kleimodel kun je niet de weg op. Een klikbaar prototype bevat geen echte data. Een live prototype bevat wél werkende functionaliteiten van de oplossing. Voorbeelden van live prototypes zijn de beplakte auto’s van een nieuwe model Audi of een bèta versie van een app.

Prototyping: drie belangrijkste conclusies

1. Een prototype is een simpel model van een oplossing met als doel zo snel en goedkoop mogelijk te leren door te testen.

2. In de praktijk schieten bedrijven te snel door van idee naar grootschalige ontwikkeling. Doen alsof je alles in één keer kunt weten blijkt naief. Het gevolg? Oplossingen die niet verkocht worden.

3. Met een serie van prototypen leer je iteratief hoe je de oplossing ontwikkelt, wat je klant nu echt wil en bespaar je op termijn onnodige ontwikkelkosten en ontwikkeltijd. Daarnaast verbetert prototyping je besluitvorming.

Meer weten over innovatie en prototyping?

Vond je dit artikel interessant en wil je nog meer inspiratie opdoen? Lees dan ook:

Wil je met je collega’s leren prototypen en werken aan je innovatieskills? Neem dan contact op voor de workshop.

Tot Friday!

Jip-innovatieprojectmanager

Jip werkt als projectmanager en business innovator bij Friday out of the Box. Hier ondersteunt zij de consultants met de planning, creatieve conceptontwikkeling, klantonderzoek en het visualiseren van innovatieve oplossingen in (digitale) prototypes. Jip heeft een passie voor ontwerp.