Momenteel faciliteren wij strategiesessies, innovatie workshops en presentaties ook remote.  Lees meer over onze expertise op dit gebied.

5 manieren om te checken of je een goed idee hebt

door | 17 april 2018 | Idee testen

Leestijd: 5 minuten

Innoveren kost geld. Maar er is een verschil tussen geld uitgeven en geld verspillen. Geld verspillen gebeurt sneller als je je innovatieve ideeën niet goed genoeg valideert. In dit blog bespreek ik vijf manieren om te checken of je idee ook echt een goed idee is. Met deze checklist voorkom je onnodige kosten én maak je de kans op succes groter.

Voordat je begint

Er zijn twee voorwaarden waar je aan moet voldoen, voordat je start met het valideren van je idee. Allereerst moet je idee zorgvuldig zijn uitgewerkt. Dus nee: dat verhaaltje op de achterkant van dat bierviltje is geen idee. Waarom niet? Het doel van het testen van je idee is dat anderen er feedback op kunnen geven. En om feedback te kunnen geven, moeten ze het eerst goed kunnen begrijpen. Stap 1 is dus: werk je idee goed uit.

Heb je het idee goed uitgewerkt? Bepaal dan van wie je feedback wilt. Je mama zal erg lief voor je zijn, dus haar mening is niet objectief. Klanten of leveranciers zijn een betere keuze.

Heb je je idee uitgewerkt en bepaald van wie je feedback gaat vragen? Dan kun je van start met één van de onderstaande testmethoden.

1. Digitaal prototype

Eén van de manieren om je idee te testen is met een digitaal prototype. Een digitaal prototype is bijvoorbeeld een pagina op je website. Op deze pagina doe je alsof je product al te bestellen is (terwijl dit stiekem niet zo is). Klikken bezoekers op de bestelknop, dan weet je dat er interesse is in je product. Staat er een prijs bij het product, dan weet je ook meteen of de bezoeker bereid is om die te betalen. Bam! Twee vliegen in één klap.

Wat zijn de voordelen van een digitaal prototype?

 • Het is relatief goedkoop. Je vraagt een web-ontwikkelaar om een pagina aan te maken. Je levert de verkooptekst aan, et voilà.
 • Je krijgt snel inzicht in je doelgroep. Bezoekers laten gegevens achter. De data van deze klanten is waardevol. Wil je weten waarom ze op de bestelknop hebben gedrukt? Nodig ze dan uit voor een klantinterview (zie punt 5).

2. Fysiek prototype

Je kunt ook een fysiek prototype maken van je idee. De beste tool hiervoor is natuurlijk onze Protobox. Met een simpel model van je product wordt je idee meteen zichtbaar. Je maakt letterlijk van niets (een stuk tekst)…iets (een model). En dat is handig, want wij mensen snappen tastbare dingen gemakkelijker. Als je klant jouw idee dus echt kan zien en voelen, krijg je betere feedback. Gebruik deze methode vroeg in je innovatieproces. Vraag eerst aan je collega om zich de verplaatsen in de schoenen van de klant en feedback te geven. Pas vervolgens je prototype aan, totdat je het echt aan een klant kunt laten zien.

Wat zijn de voordelen van een fysiek prototype?

 • Doordat je idee zichtbaar is, krijg je betere feedback.
 • Een fysiek prototype maakt co-creëren mogelijk. Samen met je collega’s (of nog beter: je klanten) kun je aan een model werken. Je bouwt zo letterlijk op elkaars ideeën.

Het Business Model Canvas kun je ook als een fysiek prototype zien. Lees hier ons blog over het Business Model Canvas. Het canvas is gemakkelijk te begrijpen. En je krijgt er waarschijnlijk sneller feedback op dan bij een lijvig businessplan. Want wie wil dat nou écht lezen?

3. Pre-order via kickstarter

Een andere manier om je idee te testen is via het crowdfundingplatform kickstarter. Bij een kickstarterproject vraag je een vast bedrag – zeg 20K – voor de ontwikkeling van je product. Klanten bestellen en betalen vooruit, in ruil voor voordelen of het product zelf.

Wat zijn de voordelen van een pre-orderproject via kickstarter?

 • Er is direct geld beschikbaar voor de ontwikkeling, want er wordt vooruitbetaald.
 • Je weet of er interesse is voor je product.
 • De kans op een fanbase die anderen vertelt over jouw product is groter.

4. Klantpanel

Ken je je klanten al en weet je waar hun behoeften liggen? Overweeg dan een klantpanel. Een klantpanel is niets anders dan een discussie met klanten. Tijdens die discussie bespreek je hun ervaringen, wensen en behoeften.

Hoe pak je dit aan? Maak een lijst van je klanten en nodig ze uit voor een sessie. Stel ze vervolgens goede vragen. Het doel van het klantpanel is om nog meer te leren over je klanten dan je al wist. Daarom is het belangrijk om hen vragen te stellen over echt gedrag in echte situaties.

Een slechte vraag is: Zou je ons inhuren voor je innovatievraag? Waarom? Omdat je vist naar een compliment. Bovendien is het een gesloten vraag: je klant kan ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden, maar daar leer je niet zoveel van.

Betere vragen zijn: Wat is je laatste succesvolle innovatie? Hoe verliep dit proces?Wat ging er goed?En wat ging er fout? Merk je het verschil? De antwoorden op deze vragen geven inzicht in het feitelijke gedrag van je klanten. En dáár zitten de verborgen behoeften. Drie keer raden wie daar een oplossing voor heeft?

Wat zijn de voordelen van een klantpanel?

 • Je kunt verborgen behoeften identificeren.
 • De versterkt de relatie met je klanten, want ze voelen zich serieus genomen.
 • Je klant denkt actief mee met jouw idee. Zo voorkom je hoogstwaarschijnlijk een Kodak moment.

5. Klantinterviews

Wil je liever de diepte in met je klant? Kies dan voor een persoonlijk interview. Zelf gebruik ik vaak semi-gestructureerde interviews, wat betekent dat ik een paar vragen voorbereid. Deze vragen helpen het gesprek op gang. Tijdens het gesprek zoom ik in op interessante situaties. De vragen zijn vergelijkbaar met de vragen in een klantpanel.

Let erop dat je voor een interview diverse klanten selecteert. De verleiding ligt op de loer zal om je fans te interviewen. Terwijl je de beste inzichten meestal ophaalt bij de lastige klanten. Kortom: laat je ego achter bij de deur.

Wat zijn de voordelen van klantinterviews?

 • Je kunt inzoomen op verborgen behoeften.
 • Er is geen beïnvloeding door de rest van de groep, zoals bij een klantpanel.
 • Je krijgt rijke feedback.

Welke ga jij gebruiken?

Je hebt nu vijf manieren om te checken of jouw innovatieve idee gaat werken. Als je dit goed doet, verspil je geen geld en verbeter je jouw idee.

Als dit artikel waardevol voor je is, lees dan: 

  Ik wens je veel succes met het veroveren van de markt.

Tot Friday!

Joey Gonesh | Innovatie Strateeg en founder Friday out of the Box

Joey Gonesh is oprichter van innovatiebureau Friday out of the Box. Als innovatiestrateeg werkt hij voor bedrijven zoals Nike, NS, ProRail en HP Enterprise. Hij doceert aan universiteiten en is professioneel spreker over creativiteit, innovatie en ondernemerschap. Voetbal is zijn tweede liefde. Als jeugdtrainer staat hij op het veld bij Desto in Vleuten.

Recente artikelen

Design Thinking: de voordelen én de nadelen

Design Thinking: de voordelen én de nadelen

Volgens McKinsey boeken design gedreven bedrijven 32% meer omzetgroei in 5 jaar dan hun concurrenten. Design thinking is een populaire methode om meer design gedreven te worden. Lees hier de voor- en nadelen van design thinking. Design thinking: de definitie Design...

Innovatiebudget voor 2021? Houd hier rekening mee.

Innovatiebudget voor 2021? Houd hier rekening mee.

Druk druk druk. In deze periode worden de strategische plannen en budgetten voor volgend jaar gemaakt. En dus ook het innovatiebudget. Hoeveel innovatiebudget is reëel? En voor welke activiteiten moet je eigenlijk budgetteren? In dit artikel kun je lezen wat innovatie...

Nieuw business model? Voorkom deze 5 veelgemaakte fouten

Nieuw business model? Voorkom deze 5 veelgemaakte fouten

Het is een onzekere tijd. Je hebt met je managementteam de lastige taak de organisatie toekomstvast te houden. Medewerkers verwachten heldere plannen voor 2021 en daarna. Je wilt innoveren, maar de operatie moet wel blijven draaien. Een nieuw business model helpt je...

Leiding geven aan innovatie: falen is een optie

Leiding geven aan innovatie: falen is een optie

Geef jij leiding aan innovatie? Hoe goed ben je in falen? Lukt het je om van elk gefaald business experiment te leren? En de motivatie te vinden om door te gaan? In dit artikel lees je waarom falen belangrijk is en wat je kunt doen om een faalveilige cultuur te...

Volg ons

Recente video’s

Gratis download 
Idee generatie: 46 technieken om uit je box te komen 

Artikel Idee Generatie 46 technieken om uit je box te komen | Friday out of the Box

Ja, ik ontvang graag het artikel en de nieuwsbrief*

Pin It on Pinterest

Share This