fbpx

Wij zijn verhuisd! Je vindt ons splinternieuwe innovatielab 'The Box' op de Reykjavikstraat 1 in Utrecht. Lees meer over deze unieke locatie

5 manieren om te checken of je een goed idee hebt

door | 17 april 2018 | Prototyping en testen

Leestijd: 5 minuten

Innovatief idee testen? Hoe doe je dat? In dit blog bespreek ik vijf manieren om te checken of je idee ook echt een goed idee is. Zo voorkom je onnodige kosten én maak je de kans op succes groter.

Heb je wel een innovatief idee?

Er zijn twee voorwaarden waar je aan moet voldoen, voordat je start met het testen van een innovatief idee. Allereerst moet je idee zorgvuldig zijn uitgewerkt. Dus nee: dat verhaaltje op de achterkant van dat bierviltje is geen idee. Waarom niet? Het doel van het testen van je idee is dat anderen er feedback op kunnen geven. En om feedback te kunnen geven, moeten ze het eerst goed kunnen begrijpen. Stap 1 is dus: werk je idee goed uit.

Heb je het idee goed uitgewerkt? Bepaal dan van wie je feedback wilt. Je mama zal erg lief voor je zijn, dus haar mening is niet objectief. Klanten of leveranciers zijn een betere keuze.

Heb je je idee uitgewerkt en bepaald van wie je feedback gaat vragen? Dan kun je van start met één van de onderstaande testmethoden.

Innovatief idee testen met een digitaal prototype

Eén van de manieren om je idee te testen is met een digitaal prototype. Een digitaal prototype is bijvoorbeeld een pagina op je website. Op deze pagina doe je alsof je product al te bestellen is (terwijl dit stiekem niet zo is). Klikken bezoekers op de bestelknop, dan weet je dat er interesse is in je product. Staat er een prijs bij het product, dan weet je ook meteen of de bezoeker bereid is om die te betalen. Bam! Twee vliegen in één klap.

Wat zijn de voordelen van een digitaal prototype?

 • Het is relatief goedkoop. Je vraagt een web-ontwikkelaar om een pagina aan te maken. Je levert de verkooptekst aan, et voilà.
 • Je krijgt snel inzicht in je doelgroep. Bezoekers laten gegevens achter. De data van deze klanten is waardevol. Wil je weten waarom ze op de bestelknop hebben gedrukt? Nodig ze dan uit voor een klantinterview (zie punt 5).

Met een fysiek prototype kun je ook een innovatief idee testen

Je kunt ook een fysiek prototype maken van je idee. De beste tool hiervoor is natuurlijk onze Protobox. Met een simpel model van je product wordt je idee meteen zichtbaar. Je maakt letterlijk van niets (een stuk tekst)…iets (een model). En dat is handig, want wij mensen snappen tastbare dingen gemakkelijker. Als je klant jouw idee dus echt kan zien en voelen, krijg je betere feedback. Gebruik deze methode vroeg in je innovatieproces. Vraag eerst aan je collega om zich de verplaatsen in de schoenen van de klant en feedback te geven. Pas vervolgens je prototype aan, totdat je het echt aan een klant kunt laten zien.

Wat zijn de voordelen van een fysiek prototype?

 • Doordat je idee zichtbaar is, krijg je betere feedback.
 • Een fysiek prototype maakt co-creëren mogelijk. Samen met je collega’s (of nog beter: je klanten) kun je aan een model werken. Je bouwt zo letterlijk op elkaars ideeën.

Het Business Model Canvas kun je ook als een fysiek prototype zien. Lees hier ons blog over het Business Model Canvas. Het canvas is gemakkelijk te begrijpen. En je krijgt er waarschijnlijk sneller feedback op dan bij een lijvig businessplan. Want wie wil dat nou écht lezen?

Innovatief idee en pre-order via Kickstarter

Een andere manier om je idee te testen is via het crowdfundingplatform kickstarter. Bij een kickstarterproject vraag je een vast bedrag – zeg 20K – voor de ontwikkeling van je product. Klanten bestellen en betalen vooruit, in ruil voor voordelen of het product zelf.

Wat zijn de voordelen van een pre-orderproject via kickstarter?

 • Er is direct geld beschikbaar voor de ontwikkeling, want er wordt vooruitbetaald.
 • Je weet of er interesse is voor je product.
 • De kans op een fanbase die anderen vertelt over jouw product is groter.

Klantpanel als test van een innovatief idee

Ken je je klanten al en weet je waar hun behoeften liggen? Overweeg dan een klantpanel. Een klantpanel is niets anders dan een discussie met klanten. Tijdens die discussie bespreek je hun ervaringen, wensen en behoeften.

Hoe pak je dit aan? Maak een lijst van je klanten en nodig ze uit voor een sessie. Stel ze vervolgens goede vragen. Het doel van het klantpanel is om nog meer te leren over je klanten dan je al wist. Daarom is het belangrijk om hen vragen te stellen over echt gedrag in echte situaties.

Een slechte vraag is: Zou je ons inhuren voor je innovatievraag? Waarom? Omdat je vist naar een compliment. Bovendien is het een gesloten vraag: je klant kan ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden, maar daar leer je niet zoveel van.

Betere vragen zijn: Wat is je laatste succesvolle innovatie? Hoe verliep dit proces?Wat ging er goed?En wat ging er fout? Merk je het verschil? De antwoorden op deze vragen geven inzicht in het feitelijke gedrag van je klanten. En dáár zitten de verborgen behoeften. Drie keer raden wie daar een oplossing voor heeft?

Wat zijn de voordelen van een klantpanel?

 • Je kunt verborgen behoeften identificeren.
 • De versterkt de relatie met je klanten, want ze voelen zich serieus genomen.
 • Je klant denkt actief mee met jouw idee. Zo voorkom je hoogstwaarschijnlijk een Kodak moment.

Klantinterviews

Wil je liever de diepte in met je klant? Kies dan voor een persoonlijk interview. Zelf gebruik ik vaak semi-gestructureerde interviews, wat betekent dat ik een paar vragen voorbereid. Deze vragen helpen het gesprek op gang. Tijdens het gesprek zoom ik in op interessante situaties. De vragen zijn vergelijkbaar met de vragen in een klantpanel.

Let erop dat je voor een interview diverse klanten selecteert. De verleiding ligt op de loer zal om je fans te interviewen. Terwijl je de beste inzichten meestal ophaalt bij de lastige klanten. Kortom: laat je ego achter bij de deur.

Wat zijn de voordelen van klantinterviews?

 • Je kunt inzoomen op verborgen behoeften.
 • Er is geen beïnvloeding door de rest van de groep, zoals bij een klantpanel.
 • Je krijgt rijke feedback.

Welke ga jij gebruiken?

Je hebt nu vijf manieren om te checken of jouw innovatieve idee gaat werken. Als je dit goed doet, verspil je geen geld en verbeter je jouw idee.

Als dit artikel waardevol voor je is, lees dan: 

 Ik wens je veel succes met het veroveren van de markt.

Tot Friday!

blank
Joey Gonesh | Innovatie Strateeg en founder Friday out of the Box

Joey Gonesh is oprichter van innovatiebureau Friday out of the Box. Als innovatiestrateeg werkt hij voor bedrijven zoals Nike, NS, ProRail en HP Enterprise. Hij doceert aan universiteiten en is professioneel spreker over creativiteit, innovatie en ondernemerschap. Voetbal is zijn tweede liefde. Als jeugdtrainer staat hij op het veld bij Desto in Vleuten.

Meer inspiratie voor innovators

Wat is innovatie? En welke typen zijn er?

Wat is innovatie? En welke typen zijn er?

Innovatie betekent letterlijk vernieuwing. Door te vernieuwen blijf je competitief. Dus innovatie is essentieel voor het voortbestaan van je bedrijf. En voor groei. Maar wat is innovatie nu eigenlijk precies? Welke soorten zijn er? En hoe doe je dat dan, innoveren?...

Lost innovatie software jouw probleem op?

Lost innovatie software jouw probleem op?

“We hebben ideeën genoeg. Dus hoe kan innovatie software ons probleem dan oplossen?” Die vraag hoor ik vaker als ik over innovatie software praat. Innovatie software wordt dan, ten onrechte, gelijkgeschakeld aan ideegeneratie software. Het probleem wordt vooral gelegd...

Innovatie software: de voordelen én de nadelen

Innovatie software: de voordelen én de nadelen

Innovatie software: is het de volgende management-hype of een duurzame investering?  In mijn vorige artikel over dit onderwerp stelde ik de vraag of innovatie software je echt helpt om beter te innoveren. Mijn antwoord was ja. Maar hoe maak je de juiste afweging?...

Innovatie software: kun je beter innoveren met behulp van software?

Innovatie software: kun je beter innoveren met behulp van software?

Het gebruik van innovatie software is in Nederland nog geen gemeengoed. Er zijn verschillende nationale en internationale aanbieders van software op de markt voor het managen van innovatieprocessen. Toch zien we deze bij onze klanten bijna niet terug. Tijd voor nader...

Wat is innovatie software?

Wat is innovatie software? Met innovatie software of idea management software creëer je een digitale omgeving waarin mensen kunnen samenwerken om nieuwe ideeën te bedenken, te evalueren, te selecteren en door te ontwikkelen. Het gaat daarmee veel verder dan een online...

Duik dieper in een onderwerp

Pin It on Pinterest

Share This