fbpx

Wat is een ideation sessie?

door | 16 oktober 2020 | Kennisbank

Leestijd: 2 minuten

Ideation sessie. Een goed middel om de creativiteit en innovatieve ideeën los te maken van een groep. Lees hier wat een ideation sessie is, waarom je een ideation sessie inzet en hoe je kunt leren om zelf een creatieve workshop te begeleiden.

Wat is een ideation sessie? 

Een ideation sessie is een vergadering, bijeenkomst of workshop waarin je een complex probleem probeert op te lossen met een groep mensen. In een ideation sessie kun je verschillende complexe problemen oppakken met ideation technieken

Wanneer gebruik je een ideation sessie?

Bedrijven gebruiken ideation sessies als ze innovatieve producten willen ontwikkelen, een nieuwe dienst willen ontwerpen. Maar ook het optimaliseren van een logistiek proces kan baat hebben bij een ideation sessie. Creatieve ideeën zijn voor organisaties altijd welkom. Ook in ons business model programma maken wij gebruik van ideation sessies.  

Waarom een ideation sessie?

Een ideation sessie wordt veel gebruikt als innovatietool om zoveel mogelijk creatieve ideeën te bedenken. In een ideation sessie participeren vaak meerdere stakeholders zoals klanten, medewerkers en soms leveranciers. Dit samen ontwikkelen noem je co-creatie. In een ideation sessie met deze stakeholders kun je door de veelheid aan perspectieven tot meer ideeën komen. Zo kun je de beste eruit kiezen.

Kun je een ideation sessie leren begeleiden?

Het begeleiden van een ideation sessie noem je faciliteren wat letterlijk ‘vergemakkelijken’ betekent. Als je wilt leren hoe je kleine en grote groepen kunt helpen met het bedenken en ontwikkelen van innovatieve oplossingen volg dan de training Innovatieworkshops Faciliteren volgen. In deze training leer je in drie dagen hoe je de beste ideeën kunt genereren met grote en kleine groepen. Verder oefen je met populaire workshop formats zoals de hackathon en de design sprint (bedacht door Google).

Wij kunnen je helpen met het organiseren van een ideation sessie

Wij hebben verschillende formats voor een ideation sessie zoals de innovatie boosterde hackathon, de design sprint en de remote design sprint. Neem vrijbijvend contact op voor een gratis innovatieconsult.