fbpx

Wat is een innovatieworkshop?

door | 21 oktober 2022 | Kennisbank

Leestijd: 3 minuten

Een innovatieworkshop is een creatieve sessie waarin je met een team innovatieve ideeën bedenkt. Goede ideeën ontstaan ​​niet zomaar, je hebt daar een slim proces voor nodig. Een facilitator of innovator ontwerpt een innovatieworkshop. Dit ontwerp bestaat vaak uit een agenda, een draaiboek met werkvormen, en tools om de opdrachten op uit te werken.

Wat is het doel van een innovatieworkshop?

Het doel van een innovatieworkshop is om een bepaald probleem op te lossen met vernieuwende, creatieve ideeën. Denk aan het ontwerpen van een nieuw product, dienst of verdienmodel. Maar je kunt ook een nieuwe app ontwerpen in een innovatieworkshop. Een goede facilitator maakt het verschil tussen een sessie met voordehandliggende ideeën en echt out of the box ideeën.

Soorten innovatieworkshops                                                                             

Innovatieworkshops kun je vinden in allerlei soorten en maten. Van een 2,5 uur durende Innovatie Booster, tot een Google Design Sprint waarin je in 5 dagen een complex probleem oplost en test. Een ander type innovatieworkshop is de hackathon. Dit is een innovatieworkshop die varieert van één dag tot een heel weekend.

Verloop van een innovatieworkshop                                                                         

Tijdens een innovatieworkshop ga je dus aan de slag met verschillende brainstormtechnieken. Allereerst is het belangrijk dat je het probleem of de uitdaging goed gedefinieerd hebt. Heb je een prikkelende startvraag voor je uitdaging? Dan start je met het genereren van zoveel mogelijk ideeën. Vervolgens bespreek je alle ideeën en kies je de beste ideeën om mee verder te gaan. 

Wat levert een innovatieworkshop op?                                                                     

Met een innovatieworkshop genereer je allereerst bruikbare creatieve ideeën voor je probleem. Verder leer je hoe je verrassende brainstormtechnieken gebruikt. Een innovatieworkshop kan ook je samenwerking verbeteren. Vooral als je met teams samenwerkt van andere afdelingen. Als laatste zijn de meeste innovatieworkshops ook gewoon superleuk. Je krijgt er energie van.

De essentie van een innovatieworkshop

Een innovatieworkshop is een creatieve sessie waarin je creatieve ideeën bedenkt voor een urgent probleem. Een innovatieworkshop kan 2,5 uur duren, maar een hackathon duurt al gauw een dag of zelfs meerdere dagen. Een effectieve innovatieworkshop ontstaat niet vanzelf. Het vraagt een slimme agenda, een gedetailleerd draaiboek en creatieve tools die deelnemers meteen snappen. Laat je dus begeleiden door een ervaren facilitator of zorg ervoor dat je zelf professioneel leert faciliteren.

 

 Tot friday!

Eline - Friday out of t

Eline de Graaff is Jr. Business Innovator bij Friday out of the Box. Met haar passie voor innovatie en taal, houdt ze zich het liefst bezig met het schrijven van out of the box content. Ook ondersteunt ze in klantprojecten en volgt ze de masteropleiding Projectmanagement. Tijd om van het leven te genieten is er ook, als foodie én fanatiek sporter!