fbpx

Creatieve technieken: divergeren met Apple Drawing

door | 1 maart 2021 | Design thinking, Faciliteren, Idee generatie

Leestijd: 4 minuten

Apple Drawing is een creatieve techniek die je helpt met divergent denken. In een serie blogs deel ik elke week één van mijn favoriete creatieve technieken met je. Vorige week de Crazy 8, een techniek waarbij je in 8 minuten 8 ideeën tekent. Vandaag een nieuwe visualisatietechniek: Apple Drawing.

Divergeren versus convergeren

Een brainstorm- of ideegeneratie sessie bestaat uit twee fasen: divergeren en convergeren. In de divergerende fase bedenk je vooral veel ideeën. Kwantiteit gaat hier boven kwaliteit. In de convergerende fase selecteer je de beste ideeën. Dan beoordeel je de kwaliteit van de ideeën pas.

Waarom is divergeren zo belangrijk?

Divergeren betekent eigenlijk ‘afwijken’. Het doel van divergeren is het bedenken van afwijkende, originele en dus unieke ideeën. Met divergerende technieken doorbreek je vaste denkpatronen. Zo kom je voorbij de eerste vanzelfsprekende ideeën. De hoeveelheid is daarbij geen doel op zich, de variatie van de ideeën wel.

Apple Drawing, wat is het? 

Apple Drawing is letterlijk appels tekenen. Zoveel mogelijk verschillende. Het is een oefening om mensen het belang van divergent denken te laten ervaren. Ik gebruik hem graag als warming-up oefening tijdens innovatie workshops.

Apple drawing | Creatieve technieken | opzet
Foto: Voorbereiding Apple Drawing tijdens een van mijn workshops.

Apple Drawing, zo werkt het

Deze techniek is het prettigst in een fysieke workshop met teams van 3 tot 5 deelnemers. Online kun je het ook faciliteren, maar dan is het een individuele oefening.

Voorbereiding
Teken een groot raster van 5 bij 8 op een flip-over-vel of whiteboard. Leg per team een aantal kleuren stiften of markers klaar. Zet je timer klaar op 5 minuten.

Stap 1: Doel van de oefening uitleggen en teams maken
Leg uit dat je een oefening wilt doen om het creatieve brein op te warmen. Maak teams van 3 tot 5 personen.

Stap 2: Instructie
De teams krijgen 5 minuten de tijd. Om de beurt moeten ze een appel te tekenen. Elke nieuwe appel moet anders zijn dan die daarvoor. Het team dat na 5 minuten de meeste verschillende appels heeft getekend wint.

Stap 3: Tekenen
Timer aan en tekenen maar! Let erop dat de deelnemers niet tegelijkertijd gaan tekenen. Het moet echt om de beurt. Als de tijd om is vraag je iedereen de stiften neer te leggen en de hoeveelheid verschillende appels van hun team te tellen.

Apple drawing | Creatieve technieken | deelnemers
Foto: Deelnemers tijdens Apple Drawing.


Stap 4: Apple Drawing Awards
Ik deel na de oefening altijd drie Apple Drawing Awards uit. Eén voor het team met de meeste appels. Eén voor het team met de meest originele appel (de meest afwijkende). En één voor het team met de meeste categorieën.

Apple Drawing | Creatieve technieken | variatie
Foto: Het creatieve proces tijdens Apple Drawing.

Tip voor het faciliteren van Apple Drawing

Stimuleer zoveel mogelijk ideeën uit verschillende categorieën. Wat ik vaak zie gebeuren bij Apple Drawing is dat teams eerst op één spoor denken: verschillende kleuren en vormen appels. Vrij snel komen er ideeën als appeltaart en appelmoes.

Vervolgens komt de het Apple logo, de Apple laptop, Apple TV. Plotseling komt iemand met een ingeving zoals een Karel Appel of The Big Apple. Op dit spoor vind je vaak de meest creatieve en unieke ideeën.

Nieuwe creatieve technieken leren?

Ik ben heel benieuwd naar jouw favoriete creatieve technieken. Tof als je die mailt naar
fieke@fridayoutofthebox.nl. Zelf aan de slag met creatieve technieken? Check dan de training Design Thinking Fundamentals of download onze ultieme gids met 101 technieken voor idee generatie voor meer inspiratie.

Tot Friday!

Fieke Sluijs | Innovatie consultant Friday out of the Box

Fieke Sluijs_ Design Thinker en Facilitator bij Friday out of the Box

Fieke Sluijs is ontwerper, trainer en facilitator.  Ze werkt voor Friday out of Box en verschillende organisaties in de publieke en private sector. Als creatieve facilitator motiveert ze mensen creatief zelfvertrouwen op te bouwen en hun innovatieve potentieel in te zetten. Haar innovatieworkshops zijn energiek, inhoudelijk sterk en zitten vol met visualisaties. Uit je box? gegarandeerd!