fbpx

Innovator Célestine Bakker over de training Innovatieworkshops Faciliteren

door | 12 augustus 2021 | Faciliteren, Praktijkcase

Leestijd: 4 minuten

Célestine Bakker is interim Business Controller. Met haar adviesbureau Lescere helpt zij bij haar klanten de verhalen achter de cijfers te achterhalen en mensen met elkaar te verbinden. Of zoals zij het zelf noemt: ‘Human based finance’. In haar werk zit ook altijd een veranderopdracht: iets dat sneller, nauwkeuriger of efficiënter moet. En daar komt haar passie voor innovatie en veranderkunde tot zijn recht. Want hoe creëer je een veilige setting? Hoe laat je mensen initiatief nemen? Hoe bedenk je creatieve oplossingen in co-creatie? Daarin wilde Célestine zich verder verdiepen en ze koos voor de training Innovatieworkshops Faciliteren (Fundamentals & Advanced).  

Célestine gaf de training Innovatieworkshops Faciliteren een: 9

Célestine, waarom koos je voor de training Innovatieworkshops Faciliteren?  

“Ik kom in mijn dagelijkse werk als business controller en financieel adviseur veel strategische en operationele uitdagingen tegen bij mijn klanten. En die kunnen heel divers zijn, juist omdat ik bedrijfskundig heel breed met de organisatie meekijk. Vaak is er een innovatieve oplossing nodig, een andere manier van denken of doen. Ik pak die uitdagingen graag aan, daar zit ook echt mijn kracht. Maar de oplossingen moeten wel in co-creatie ontwikkeld worden, zodat de verantwoordelijkheid bij de organisatie blijft liggen. Dat wilde ik beter leren faciliteren en de training van Friday out of the Box sloot daar perfect op aan.”

En? Wat waren je belangrijkste lessen uit de training? 

“Ik volgde de training in coronatijd, volledig online en interactief. En dat was ook meteen een belangrijke leerervaring, want die digitale transitie moesten mijn klanten ook maken. Ik volgde eerder een online opleiding bij een prestigieuze universiteit, maar dat was veel minder interactief en ook minder leerzaam. Ik weet nu pas dat het ook anders kan. Door alle huiswerk, praktijkoefeningen en reflectiemomenten met de mede-cursisten heb ik mijn eigen stijl en kracht als facilitator goed leren kennen. Ik geef veel energie, ben een hele snelle denker en ‘enthousiastmaker’. Ik heb geleerd dat ik soms bewust moet vertragen. Verder was het een eye-opener dat innovatie zoveel structuur nodig heeft en dat er dan zoveel mogelijk is.”

Training Innovatieworkshops Faciliteren via Mural

Online trainingen met gebruik van Mural, onze favoriete tool voor remote training en samenwerking

Heb je het al toegepast in je werk?

“Ik ga zeker met meer zelfvertrouwen workshops faciliteren. Beter voorbereid, met een helder doel en met een grote rugzak aan creatieve werkvormen. Maar ik merk ook dat de training al invloed heeft op de manier waarop ik online vergaderingen bijwoon en contact heb met mensen. Ik neem altijd de rol van facilitator mee, ben mij meer bewust van groepsprocessen en kan kan mensen in hun kracht zetten en actief uitnodigen om hun bijdrage te leveren.”

Wat vond je van Joey als trainer? 

“Heel inspirerend en deskundig. De manier waarop Joey zelf zijn trainingen vormgeeft en leidt heb ik veel van geleerd. Hij biedt veel structuur, maar laat toch ruimte voor eigen inbreng. Die sensibiliteit voor onze groepsbehoefte heb ik nog niet eerder meegemaakt. Joey blijft altijd neutraal, vriendelijk en toegankelijk, maar is toch heel scherp in zijn feedback. Dat heb ik ook echt nodig. De sfeer tijdens de training was veilig, energiek en positief.”

Aan wie in je netwerk zou je deze training aanraden?

“Ik zit als financial vaak in een omgeving die niet zo veranderbereid is. Innovatie moet dan heel klein beginnen, maar hoe geef je dat vorm? Ik denk dat veel meer mensen, ook financials, zich moeten verdiepen in de kracht van innovatie. Elke organisatie wens ik een ‘innovation officer’ toe die helpt om meer potentieel te halen uit de bedrijfsvoering en finance. Die zitten nu vaak klem tussen strategie en de operatie. Met goed gefaciliteerde workshops kun je die vertaling maken en echt duurzaam innoveren op je bedrijfsprocessen. Zo waardevol.”

Leuk moment tijdens de training?

“Vooral de oefeningen die nadruk legden op visualiseren en divergent denken blijven mij bij. Dan sta ik als wandelende idee-machine ook echt in mijn kracht. Als de nadruk ligt op kwantiteit (zoveel mogelijk out-of-the-box- ideeën bedenken) dan slaat mijn 6G-netwerk aan blijven de opties stromen. We hebben de meest gekke ideeën bedacht voor elkaars casussen en tijdens de oefeningen, maar ook echt heel inhoudelijke input kunnen geven op die manier.”

Ook innovatie leren faciliteren?

In het artikel 101 creatieve technieken vind je veel inspiratie en werkvormen om te gebruiken tijdens innovatieworkshops en creatieve sessies. Wil je je verder ontwikkelen als (online) facilitator? Check dan onze training Innovatieworkshops faciliteren fundamentals en Innovatieworkshops Faciliteren advanced. Zo word je innovatie de baas. 

Tot Friday,

Sanne Lichtendahl

Bio Sanne Lichtendahl | Friday out of the Box

Sanne Lichtendahl is is Innovatiestrateeg en partner bij innovatiebureau Friday out of the Box. Hier ontwerpt en faciliteert ze innovatieprogramma's, innovatietrainingen en creatieve conceptontwikkeling. Zij werkt o.a. voor ziekenhuizen, grote gemeenten, ICT dienstverleners en consultants. Sanne schreef in 2021 het boek 'Innovatie de baas' (S2 uitgevers)en spreekt regelmatig op events en congressen over innovatie en business creativiteit.