fbpx

Wat zijn ontwerpcriteria / design criteria?

door | 17 maart 2020 | Kennisbank

Leestijd: 3 minuten

Wat zijn ontwerpcriteria?

De ontwerpcriteria / design criteria zijn de normen waaraan je ontwerp moet voldoen. Bijvoorbeeld als je een nieuw product, waardepropositie, business model of strategie ontwerpt. Je kunt ontwerpcriteria indelen volgens de MoSCoW tabel.

Must have criteria moeten terug komen in het ontwerp, zonder deze norm is het eindproduct niet bruikbaar. Should have criteria zijn zeer gewenst, maar het eindproduct is wel bruikbaar zonder. Could have criteria zullen alleen aan bod komen als er genoeg tijd is.

Would have criteria zullen in de oplossing niet meegenomen worden. Deze kunnen in de toekomst interessant zijn. Je kunt leren hoe je ontwerpcriteria opstelt tijdens de professionele training Design Thinking Fundamentals

Hoe bepaal je ontwerpcriteria?

Het is niet altijd gemakkelijk om design- of ontwerp criteria te bepalen. Het is belangrijk dat je de behoeften voor je ontwerp achterhaalt en deze in volgorde van belangrijkheid zet. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of het beter is dat het product er goed uitziet of dat het goed werkt.

Maar bijvoorbeeld ook of lage kosten belangrijker zijn dan de levensduur van het product. De belangrijkste behoeften bepalen je belangrijkste ontwerpcriteria. Zorg ervoor dat het niet te beperkend wordt. Gebruik idealiter maximaal 5 criteria voor je ontwerp.

Welke typen ontwerp- en design criteria zijn er?

Er zijn verschillende typen criteria. Ik leg ze uit aan de hand van een aantal voorbeelden. Stel, je wilt een online workshop ontwerpen. Dan kun je de volgende type criteria opstellen.

Een criterium voor de gebruiker. Voorbeeld: de gebruiker moet in staat zijn om zelfstandig de opdrachten uit te voeren. Je kunt ook een criterium voor de oplossing bedenken. Voorbeeld: de workshop moet volledig online te volgen zijn.

Maar je kunt ook een criterium voor de context opstellen. Je kunt bijvoorbeeld stellen dat de training geschikt moet zijn voor groepen van 6 tot 12 personen.

Een technisch ontwerpcriterium kan zijn dat deelnemers de workshop moeten kunnen volgen met gebruik van gratis digitale tools.

Als laatste kun je ook een prijscriterium gebruiken. Je stelt dan bijvoorbeeld dat de prijs van de workshop maximaal 400 euro mag zijn. 

Hoe leer je ontwerpcriteria toepassen?

In onze training Design Thinking Fundamentals leer je hoe je goede ontwerpcriteria bedenkt. Daarnaast leer je hoe je ontwerpcriteria afstemt met de opdrachtgever. Als laatste leer je welke risico’s het met zich meebrengt als je geen ontwerpcriteria gebruikt voor het ontwerpen van een nieuw proces, product of business model.

Ontwerpcriteria en creativiteit

Je kunt met ontwerpcriteria de creativiteit van je ontwerp echt uitdagen. Bijvoorbeeld als je als ontwerpcriteria opneemt: dit ontwerp mag niet lijken op iets dat al bestaat. Dit criterium daagt je echt uit om out-of-the-box ideeën en toepassingen te bedenken en testen.

Ontwerpcriteria bij Design Sprints

Ontwerpcriteria spelen een belangrijke rol bij een (remote) Design Sprint. Tijdens een Design Sprint ontwerp en test je namelijk in 5 dagen een nieuw product of dienst. Heldere ontwerpcriteria geven de ontwerpers tijdens de Sprint richting: wanneer doen we het goed? Bekijk de video hieronder om te leren wanneer je wel en wanneer je niet moet kiezen voor een design sprint.

 

 

Wij helpen je graag met het opstellen van goede ontwerpcriteria.
Mail me gerust op joey@fridayoutofthebox.nl

Tot Friday!

Joey Gonesh

Joey Gonesh is oprichter van innovatiebureau Friday out of the Box. Als innovatiestrateeg werkt hij voor bedrijven zoals Nike, NS, ProRail en HP Enterprise. Hij doceert aan universiteiten en is professioneel spreker over creativiteit, innovatie en ondernemerschap. Voetbal is zijn tweede liefde. Als jeugdtrainer staat hij op het veld bij Desto in Vleuten.