fbpx

 

Heembouw brengt medewerkers dichter bij elkaar met hackathons

Klantcase

Heembouw brengt medewerkers dichter bij elkaar met hackathons

Klantcase Heembouw | Friday out of the Box

4 nieuwe concepten

Waardevolle input en uitwerking van je eigen medewerkers.

1 implementatie

Het winnende concept gerealiseerd: de Heembouw Spelen. 

Verbinding teams

Oude en nieuwe collega’s duurzaam samengebracht.

We hebben met Friday out of the Box twee jaar op rij een Hackathon gedaan met een prettige voorbereiding en enthousiaste begeleiding. We kijken terug op ontzettend leuke en goede dagen met veel energie en fantastische ideeën van onze collega’s. Dat er nog maar vele Hackatons mogen volgen! 
Nienke Schilstra

HR Manager, Heembouw

Over Heembouw

Creeërt plekken waar mensen willen zijn 

Plekken creëren waar mensen willen zijn: dat is al 80 jaar de drijfveer van familiebedrijf Heembouw. Samen met collega’s en leveranciers ontwikkelen de ‘ontwerpende bouwers’ woon- en werkomgevingen waar klanten zich thuis voelen. Heembouw heeft drie specialismen: Bedrijfsruimten, Kantoren en Wonen. Dankzij een integrale aanpak – Heembouw werkt zelfs met een eigen architectenbureau – onderscheiden ze zich van andere marktpartijen.

Klantcase Heembouw | Friday out of the Box

De uitdaging

Heembouw groeit. Hard. In korte tijd zijn er 80 nieuwe collega’s bijgekomen. Medewerkers die veel aandacht krijgen en actief met hun ontwikkeling bezig zijn. Dat heeft impact. Want hoe breng je nieuwe en oude collega’s dichter bij elkaar? Voelen de oude medewerkers zich nog thuis?

Verbinding
Nienke Schilstra, HR Manager van Heembouw, formuleerde de uitdaging als volgt: “Hoe zorgen we voor meer verbinding tussen oud en nieuw binnen Heembouw, op basis van kennis, cultuur en de Heembouw-manier van werken?”

 

Klantcase Heembouw | Friday out of the Box

Onze aanpak en oplossing

Een goede hackathon valt of staat bij een goed begrip van de uitdaging, daarom hielden we eerst interviews met belangrijke stakeholders. De ‘hackathon-dag’ zelf stond onder leiding van 3 ervaren Design Thinking Consultants.

Het beste idee
Nadat de deelnemers in teams het probleem hadden verkend, brainstormden ze over verschillende oplossingen. Elk team maakte van het beste idee een prototype om te pitchen. Aan het eind van de dag selecteerde de directie het beste idee. In een follow-up gesprek borgden we dat dit ook echt wordt uitgevoerd. Een impressie zien? Bekijk de video.

Video Heembouw Hackathon

De resultaten 

Out-of-the-box oplossingen in co-creatie
Doordat ‘oude’ en ‘nieuwe’ medewerkers samen in verschillende teams zaten, ontwikkelden ze 4 passende oplossingen – voor zichzelf en voor elkaar. Zo ontstond meteen draagvlak voor de uitvoering.

Innovators mindset
Tijdens de hackathon leerden deelnemers werken met innovatietools en –methoden, zoals Design Thinking, ideegeneratie, brainstorming en rapid prototyping. Deze manieren van denken en werken kunnen ze ook in hun dagelijks werk toepassen.

Ontwerp én realisatie van de winnende oplossing
Een goede oplossing heeft minder waarde als ‘ie niet geïmplementeerd wordt. Daarom is het extra gaaf dat het winnende team de oplossing ‘De Heembouw Spelen’ ook daadwerkelijk intern heeft gerealiseerd.

Voor herhaling vatbaar
Innovatie is succesvol als je het duurzaam inricht. In 2019 mochten we weer een Hackathon voor Heembouw faciliteren. Andere uitdaging, andere teams, zelfde energie en output. Zo helpen we Heembouw om onderscheidend te blijven in de markt.

Zelf aan de slag met een Hackathon? Lees dan dit artikel met 14 tips voor een succesvolle Hackathon

 

“Heel gaaf om zo’n Hackathon met collega’s te kunnen doen. Een leuke dag waar je veel energie van krijgt. En een winnend idee wordt ook uitgevoerd, lekker concreet dus. 
Björn Bouwmeester

Informatie Analist, Heembouw

Ook samen met je medewerkers nieuwe concepten lanceren?