14 tips voor een succesvolle hackathon

door | 30 maart 2020 | Innovatiestrategie

Leestijd: 4 minuten

Niets is vervelender dan wanneer plannen niet goed van de grond komen. Uren vergaderen, zaken afwegen, aanpassingen doen, maar vervolgens niet verder komen. Steeds meer bedrijven besluiten daarom te investeren in een hackathon. Dit is een event waarin specialisten hun krachten bundelen. Om binnen een korte, vastgestelde tijd een bepaald probleem op te lossen. Maak kennis met dé manier van efficiënt werken: de hackathon. 

Wat is een hackathon?

Een hackathon is meestal een 24 uur durend brainstorm-evenement. Hierbij wordt (vaak) gewerkt in teams van software- en websiteontwikkelaars, designers en business-strategen. Hackathons zijn dan ook uitermate geschikt om nieuwe innovatieve businessplannen of technische vraagstukken op te lossen. Gezamenlijk werk je aan een thema. Zo kun je als bedrijf binnen no time nieuwe inzichten krijgen en oplossingen bedenken. Een hackathon doorkomen zonder onnodig oponthoud? Lees hier de veertien tips voor een waar hackathonsucces!

Klantcase: Zo verbindt Heembouw haar medewerkers met Hackathons

Tips voor een succesvolle hackathon

1. Stel doelen op

Denk groot, maar begin klein. Het is verleidelijk om een hackathon in te gaan met de gedachte dat je bijvoorbeeld een 1.0-versie van een product gaat bouwen. Dat werkt niet. Manage de verwachtingen, zodat de neuzen dezelfde kant op staan. Een veelvoorkomende valkuil is dat er geen duidelijke doelstelling is. Er ontstaan allerlei ideeën waar vervolgens niks mee gebeurt. Je doel moet haalbaar zijn binnen de tijd. Een te gespecificeerde case kan ook weer beperkend zijn voor de creativiteit en de mogelijkheden. De juiste balans vinden is dus belangrijk. Niet te simpel, niet te moeilijk.

2. Selecteer talentvolle teamgenoten

Je hebt een probleem/vraagstuk en zoekt geschikte teamgenoten voor de oplossing.

Geef heel duidelijk aan naar wie je op zoek bent. En als je een bepaalde technologie in gedachten hebt, vermeld deze dan ook. Door transparant te werken, weet iedereen waar hij/zij aan toe is.

3. Bereid je goed voor

Optimale voorbereiding zorgt voor efficiëntie en dat leidt tot het beste resultaat. En dat is wat we onder de streep allemaal willen. Onderschat niet hoeveel tijd er in de voorbereiding gaat zitten. Een inspirerende locatie, de case opstellen en het recruiten van deelnemers is een tijdrovende bezigheid.

4. Zorg voor diversiteit binnen je team

Door gevarieerde teamgenoten toe te voegen zorg je voor frisse blikken. Een onderwerp waar jij misschien al veel te lang en diep in zit om nog ‘out of the box’ te denken, kan voor de ander juist inspirerend zijn. En dit werkt verhelderend. Zo komen jullie samen tot nieuwe inzichten die leiden tot innovatie of een oplossing van jouw probleem.

5. Maak je probleemstelling super helder

Zorg ervoor dat experts de achtergrond van de case goed kunnen uitleggen. Hoe duidelijker dit is, hoe beter deelnemers zich kunnen inleven.

6. Maak gebruik van de energie

Tijdens een hackathon draait alles om samenwerking. Je gaat er met z’n allen tegenaan in een gezellige, informele setting om zo snel mogelijk een goede oplossing te zoeken. Teamwork, tijdsdruk en de nodige ontspanning zorgen voor een inspirerend evenement, waarbij iedereen het maximale uit zichzelf haalt. Maak ook na de hackathon gebruik van deze energie.

7. Bereken vooraf je budget

Een hackathon is een goede manier om een vraagstuk op de lossen. Maar de kosten kunnen hoog oplopen. Vergeet niet dat deelnemers hier veel tijd in gaan steken. Dus voorkom onverwachte verrassingen, en bereken vooraf je budget.

8. Nodig buitenstaanders uit

Buitenstaanders zijn cool. Laat daarom ook mensen van buiten je organisatie spreken op de hackathon. Buitenstaanders zijn interessant voor je deelnemers. Ze brengen externe en nieuwe ideeën in, wat de creativiteit bevordert.

9. Neem genoeg pauze

Wanneer je team onder tijdsdruk staat is het verleidelijk om door te ploegen tot je bovenkamer overloopt en je vingers gevoelloos zijn van het typen. Dit is echter niet de juiste manier. Neem genoeg pauze. Laat het werk even los door te bewegen en te ontspannen. Wanneer je na de break terugkomt bij je case, heb je nieuwe energie om weer van fris start te gaan.

10. Snack gezond

Ik weet het. Het is lastiger om een chocolademuffin met frisdrank te weerstaan, dan een appel met selderijsap. Hackathons kosten echter veel energie, zowel mentaal als fysiek. Dus het beste wat je voor je lichaam kunt doen, is er goed voor zorgen!

11. Vraag om hulp

Je hebt het vast al duizend keer gehoord, maar wees niet bang om vragen te stellen. Al het onbekende kan lastig zijn. Vraag daarom hulp bij de realisatie van jouw hackathon. Profiteer van het communicatieplatform van de hackathon (wij zijn grote fans van Slack). De antwoorden die je daar krijgt zullen je aangenaam verrassen.

 

12. Profiteer van het leermoment

Hackathons zijn een fantastische kans om nieuwe vaardigheden te leren, bestaande vaardigheden aan te scherpen en nieuwe mensen te ontmoeten. Tijdens je eerste hackathon kun je de vaardigheden verder ontwikkelen je kennis verbreden. Profiteer hiervan!

13. Zet je angst opzij

Veel mensen die voor het eerst meedoen zijn bang dat ze niet slim genoeg zijn om tot een goede oplossing te komen. Deze angst is bijna altijd ongegrond. Laat je creativiteit de vrije loop. Geen idee is te gek. Wees niet bang om dit te delen met je team. Je zult zien dat je veel meer in huis hebt dan je denkt. En niks is leuker dan jezelf positief verrassen.

14. Pitch je idee

Op het einde van een hackathon geef je een demo van je concept in de vorm van een pitch. Als er gewerkt wordt in meerdere teams, kun je de jury ervan overtuigen dat jullie concept het beste is. Maar ook als je met één team werkt, is het zinvol om te pitchen. Hierdoor wordt de rode draad duidelijk en zie je waar je nog moet bijschaven.

Tot slot: community is key

Al overtuigd van het nut van deze investering? Kan niet anders! Een hackathon is dé perfecte manier om een ingewikkeld vraagstuk voor te leggen aan een groep mensen met een frisse blik en een creatieve geest. Uitkomsten zijn out of the box en kunnen vaak van grote waarde zijn voor de organiserende partij. Maar vergis je niet. Een hackathon organiseer je niet even tussendoor. Ga er vol passie voor en behaal samen mooie resultaten! Commitment is key, van begin tot eind. Succes!

Pin It on Pinterest

Share This