fbpx

Wat is incrementele en disruptieve innovatie?

door | 2 december 2022 | Kennisbank

Leestijd: 3 minuten

Wat is incrementele innovatie?

Incrementele innovatie is het verbeteren van je huidige productaanbod, dienst of proces. Dit type innovatie heeft als doel om aan de huidige behoeften van klanten te voldoen. 

Incrementele innovatie noem je ook wel geleidelijke innovatie. Het gaat om kleine verbeteringen, aanpassingen en veranderingen: je voegt waarde toe aan je huidige aanbod. Denk aan nieuwe functies of een ontwerpwijziging. 

Incrementele innovaties zijn meestal niet heel sexy. Ze halen vaak niet de voorpagina’s en zijn in veel gevallen onzichtbaar voor de buitenwereld. Maar dit type innovatie kan wel van cruciaal belang om concurrentievoordeel te realiseren of je marktaandeel te vergroten.

Voorbeelden van incrementele innovaties zijn:

  • Het verbeteren van elektrische auto’s door het alsmaar verlengen van de accuduur
  • Een steeds betere camera in je smartphone (= productinnovatie)
  • Steeds snellere levering: vóór 12 uur besteld vandaag nog in huis (= procesinnovatie)

Heb jij al een innovatiestrategie? Zet een eerste stap met onze strategietool.

Wat is disruptieve innovatie?

Bij disruptieve innovatie, ook wel radicale innovatie genoemd, breng je een compleet nieuw product of dienst op de markt. Deze soort innovatie wordt niet alleen radicaal genoemd omdat de producten volledig nieuw zijn, maar ook omdat ze de markt volledig op hun kop kunnen zetten.

Radicale innovatie is een vorm van innovatie die door veel organisatie nagestreefd wordt én zou moeten worden. Niet zo gek, want het levert een giga concurrentievoordeel op. Maar radicale innovatie kent ook nadelen. De kosten van radicale innovatie zijn vaak erg hoog dus heb je vaak externe financiering nodig. Daarnaast brengt radicale innovatie een groot risico met zich mee. Het is namelijk onzeker of de innovatie een succes wordt. 

Een klassiek voorbeeld van radicale innovatie is de auto. De auto was een disruptieve innovatie ten opzichte van de paarden die destijds gebruikt werden. Sinds deze uitvinding zijn er echter wel talloze incrementele innovaties geweest om deze innovatie, de auto zoals we die nu kennen, te verbeteren.

Wat is het verschil tussen incrementele en disruptieve innovatie?

De belangrijkste tweedeling die gemaakt wordt bij innovatie is dus het onderscheid in disruptieve en incrementele innovatie.

Incrementele innovatie kan je zien als optimalisatie en disruptieve innovatie als transformatie

Bij disruptieve innovatie streef je naar compleet nieuwe producten, diensten of processen. Bij incrementele innovatie innoveer je in kleine stapjes. Met radicale innovatie zet je zowel je organisatie als de hele markt op zijn kop. Incrementele innovaties hebben een stabielere basis en zijn minder risicovol.

Organisaties kiezen sneller voor incrementele innovatie. De voorspelbaarheid ligt hier namelijk een stuk hoger en de kosten zijn vaak lager. Daarbij is de kans op adoptie ook groter. Het grote nadeel van incrementele innovaties is dat ze makkelijk te kopiëren zijn. Het is dus moeilijk om hier een concurrentievoordeel mee te realiseren. 

Meer leren over innovatie?

  1. Leer leiding geven aan innovatie tijdens de training: Leiding geven aan innovatie
  2. Als je meer wil lezen over een innovatiestrategie, lees dan de blog Minimale structuur voor maximale innovatiekracht
  3. Wil je een innovatiestrategie ontwikkelen? Bekijk dan deze pagina
  4. Of heb je gewoon wat creatieve tools nodig om innovatieve ideeën te bedenken? Download dan ons gratis E-book met 101 brainstormtechnieken
Eline - Friday out of t

Tot Friday!

Eline de Graaff is Jr. Business Innovator bij Friday out of the Box. Met haar passie voor innovatie en taal, houdt ze zich het liefst bezig met het schrijven van out of the box content. Ook ondersteunt ze in klantprojecten en volgt ze de masteropleiding Projectmanagement. Tijd om van het leven te genieten is er ook, als foodie én fanatiek sporter!