fbpx

Wat is een digitaal prototype?

door | 17 maart 2020 | Kennisbank

Leestijd: 2 minuten

Een digitaal prototype is een visuele, digitale weergave van een product of dienst. Digital prototyping wordt veel gebruikt voor de ontwikkeling van apps en websites. Je gebruikt digitale prototypes om concepten te testen of om ideeën te demonstreren aan anderen.

Wil jij in 5 dagen een nieuwe app of website ontwikkelen én deze testen met een digitaal prototype? Kies dan voor een design sprint en maak jouw innovatieve ideeën concreet en tastbaar.

Wanneer gebruik je digitale prototypes?

Je gebruikt digitale prototypes voor het:

  • Testen van jouw concepten of het ontwerp van een nieuw product of dienst
  • Communiceren van jouw ontwerp aan anderen, zoals stakeholders, klanten of investeerders
  • Het tastbaar en concreet maken van je concept

Waarom digitale prototypes?

Dit zijn de 5 voordelen van een digitaal prototype:

1.Snellere ontwerpcycli

Digitale prototypes kunnen snel worden gemaakt en gewijzigd, wat het ontwerpproces versnelt.

2.Lagere kosten

Omdat digitale prototypes snel en goedkoop zijn om te maken, kunnen ze helpen om de kosten van het ontwerpproces te verlagen.

3.Verbeterde communicatie

Digitale prototypes kunnen gemakkelijk worden gedeeld met anderen, wat de communicatie tussen ontwerpers en andere belanghebbenden verbetert.

4.Verbeterde testbaarheid

Digitale prototypes kunnen worden gebruikt om het product te testen en te evalueren, zodat problemen vroeg in het ontwerpproces kunnen worden opgelost.

5.Grotere flexibiliteit

Digitale prototypes kunnen gemakkelijk worden gewijzigd om aan veranderende eisen of wensen te voldoen, wat de flexibiliteit van het ontwerp verhoogt.

Digitale prototypes maken, hoe?

Digitale prototypes bouw je met softwaretools, zoals 3D-modellering, computer-aided design (CAD) of prototyping software. Wil je een interactieve demo maken van een website of een app? Gebruik dan bijvoorbeeld de prototyping software InVision of Marvel.

Met deze demo’s kan je laten zien hoe de website of app eruit zal zien en hoe het zal werken voordat het daadwerkelijk wordt gebouwd. Een andere bekende digital prototyping app is Sketch.

Digitale prototypes helpen dus om ideeën snel te ontwikkelen en te evalueren, en om problemen vroeg in het ontwerpproces op te lossen. Daarnaast kunnen digitale prototypes ook helpen om nieuwe producten of diensten te communiceren aan stakeholders, zoals klanten, investeerders of partners. Wil je meer lezen over prototyping? Lees dan: prototypen: de waarde van tastbare ideeën.

Wil jij in 5 dagen een nieuwe app of website ontwikkelen én deze testen met een digitaal prototype? Kies dan voor een design sprint en maak jouw innovatieve ideeën concreet en tastbaar.