fbpx

Wat is een innovation maturity model?

door | 14 oktober 2022 | Kennisbank

Leestijd: 4 minuten

Innovation maturity modellen worden door veel adviesorganisaties gebruikt om hun klanten te helpen met het vergroten van hun innovatiekracht. Maar wat is een innovation maturity model nu precies?

Wat kan je met een innovation maturity model?

Een innovation maturity model laat zien op welk innovatieniveau jouw organisatie zich bevindt. Een innovation maturity model kun je gebruiken om in jouw organisatie overeenstemming te bereiken over hoe goed je nu in staat bent om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. En welk niveau je graag wil bereiken.

Het model stelt je dus niet alleen in staat om de innovatie volwassenheid van je organisatie te beoordelen, je kunt ook acties voor verbetering definiëren. Hiermee til je innovatie naar een hoger niveau en verstrek je innovatie tot kerncompetentie. Je kunt het model daarmee ook zien als routekaart voor toekomstige verbetering. Het is een model voor succesvolle innovatietransformatie!

Nieuwsgierig naar de volwassenheid van je eigen organisatie? Doe de gratis wetenschappelijke innovatiequickscan en ontvang meteen advies in je mail.

Verschillende innovation maturity modellen

Inmiddels bestaan er veel soorten volwassenheidsmodellen voor innovatie. Veel bedrijven maken hun eigen variant. Een van de meest bekende en gebruikte modellen is het innovatie management maturity model (IMMM) van Gartner. Dit model is ontworpen om te beoordelen in hoeverre innovatie in jouw organisatie gemanaged wordt als een herhaalbare en blijvende competentie.  

Bij het meten van de volwassenheid van innovatiemanagement gaat het dus over het managen van innovaties en niet over het innoveren zelf. Een innovatie kan namelijk ontstaan dankzij de kracht van één creatief persoon, maar er is volwassen innovatiemanagement nodig om een effectieve en herhaalbare omgeving op te bouwen die geweldige ideeën en uiteindelijke innovaties bevordert.

De niveaus van een innovation maturity model

De niveaus vertegenwoordigen allemaal een bepaald volwassenheidsniveau op gebied van innovatie. De ene organisatie zal streven naar het hoogst haalbare niveau, terwijl anderen naar niveau 2 of 3 willen werken. Wat je ambitie ook is, het model is een effectief hulpmiddel om doelen te definiëren en je voortgang op een meer algemene en objectieve manier te meten. 

Je kunt vier niveaus van innovatievolwassenheid formuleren:

Niveau 1: initiatie                                                                                                          

Op het eerste niveau is er geen sprake van een gestructureerd innovatieproces, maar er vindt al wel innovatie plaats. Meestal is dit echter wel ad hoc. En er wordt eigenlijk alleen maar geïnnoveerd wanneer teams of afdelingen geconfronteerd worden met problemen die moeten worden opgelost. En zit je op niveau 1? Dan weten jouw collega’s waarschijnlijk nog niet goed wat innovatie inhoudt.

Niveau 2: gedefinieerd                                                                                                 

Op dit niveau is de organisatie bezig met het bedenken en verzamelen van ideeën, maar er zijn nog geen innovatieprocessen geïmplementeerd in de organisatie. Medewerkers weten op dit niveau al wel meer over innovatie. Er is sprake van een gedeeld begrip over de rollen en verantwoordelijkheden. Deze zijn echter nog niet toegewezen aan personen; er is nog geen innovatieteam. 

Niveau 3: beheerd                                                                                                        

Je zit op het derde volwassenheidsniveau als innovatie in de hele organisatie is opgenomen. Op dit niveau wordt innovatie begrepen en ondersteund door alle afdelingen. Ook zijn de bijbehorende rollen en verantwoordelijkheden toegewezen aan bepaalde personen.

Niveau 4: geoptimaliseerd                                                                                           

Op niveau 4 wordt innovatie toepast in elke laag van de organisatie, van strategie tot operatie en ook in de ondersteunende systemen. Iedereen kan meedoen met innovatie. Er heerst een innovatiecultuur en de rollen en verantwoordelijkheden zijn voor iedereen duidelijk en vanzelfsprekend. Tot slot zijn de innovatieprocessen efficiënt ingericht, waardoor je echte innovatieresultaten scoort.

Wil je hulp bij het in kaart brengen van jouw volwassenheid op innovatie. Neem dan contact op.

En? Op welk niveau bevindt jouw organisatie zicht? Als je dat weet dan kan je stappen gaan nemen om jouw volwassenheidsniveau te verhogen. Naar welk maturity niveau wil je toewerken en wanneer wil je dit gerealiseerd hebben? Wat is je ambitie? Als je dat weet ga je bepalen hoe je naar het volgende level kunt komen. Waar liggen kansen? Deze ontwikkelpunten verwerk je in een plan van aanpak.  

 

Tot Friday!

Eline - Friday out of t

Eline de Graaff is Jr. Business Innovator bij Friday out of the Box. Met haar passie voor innovatie en taal, houdt ze zich het liefst bezig met het schrijven van out of the box content. Ook ondersteunt ze in klantprojecten en volgt ze de masteropleiding Projectmanagement. Tijd om van het leven te genieten is er ook, als foodie én fanatiek sporter!