Momenteel faciliteren wij strategiesessies, innovatie workshops, trainingen en presentaties ook remote.  Lees meer over onze expertise op dit gebied.

Innovatiebudget voor 2021? Houd hier rekening mee.

door | 9 september 2020 | Innovatiestrategie

Leestijd: 2 minuten

Druk druk druk. In deze periode worden de strategische plannen en budgetten voor volgend jaar gemaakt. En dus ook het innovatiebudget. Hoeveel innovatiebudget is reëel? En voor welke activiteiten moet je eigenlijk budgetteren? In dit artikel kun je lezen wat innovatie kost en zetten we onze belangrijkste lessen op een rij. 

Wat top innovators doen

PWC concludeert in hun Global Innovation 1.000 studie dat er geen langetermijn relatie is tussen de omvang van het innovatiebudget en de financiële prestaties. Wat de top innovators onderscheid is dat beter nadenken over hoe ze hun innovatiebudget en talent inzetten om betekenisvolle producten te ontwikkelen voor klanten. 

Wat betekent dit voor jouw innovatiebudget? Wat kun je beter wel en niet doen?

In de afgelopen jaren hielpen we meer dan 50 bedrijven innovatie te baas te worden. In dit artikel zetten we onze belangrijkste budgetlessen op een rij.

Denk uitgebreider

Innovatie-activiteiten bestaan uit onderzoek, idee generatie, prototyping, en (kleinschalige) experimenten. Toch zie je dat er gebudgetteerd wordt voor een paar pilots. Maak een uitgebreidere lijst van activiteiten. Je budget wordt concreter en dus beter. 

Overstijgen

Budgetteer afdelingsoverstijgend. Je wilt voortgang maken en dus wil je in januari meteen aan de slag. Afdelingsmanagers misbruiken soms innovatiebudgetten als buffer voor tegenvallende resultaten. Resultaat: geen innovatie activiteit tot Q4, en dat werkt niet.

Wat kost innovatie?

Hoeveel moet je budgetteren voor innovatie? Dit is sterk afhankelijk van je industrie en je ambitie. Volgens PWC investeerde Amazon 12,7%, Alphabet Inc. (moederbedrijf Google) 14,6%. Maar Volkswagen had innovatiebudget van 5,7%. Als vuistregel adviseren wij een minimum van 5% van de omzet. Is je omzet 7 miljoen euro per jaar dan betekent dit 350K innovatiebudget per jaar. Maak er 10% van als je concurrent je in je nek hijgt.

Maar…

Heb niet de illusie dat alleen geld de innovatiemotor draaiende houdt. De kennis en inzet van je eigen medewerkers is, naast professionele hulp, belangrijk voor succes. Maak in deze budgetperiode afspraken hoe je als managementteam deze capaciteit borgt. 

Out of the Box tip: bestaat je strategische portfolio uit 10 projecten? faseer deze dan zodat je belangrijke medewerkers 2 tot 3 dagen vrij kunt maken voor innovatieprojecten.   

Dus…gas erop?

Maak een complete lijst van activiteiten die verder gaat dan pilots. Budgetteer afdelingsoverstijgend, reserveer minimaal 5% van de omzet. Denk nu na welke innovatiepartners je nodig hebt en maak afspraken over de toekenning van interne capaciteit. Geen gemakkelijke taak. Maar als je er nu over nadenkt, kan vanaf januari het gas erop. 


Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook:

Tot Friday! 

Joey Gonesh | Innovatie Strateeg en founder Friday out of the Box

Joey Gonesh is oprichter van innovatiebureau Friday out of the Box. Als innovatiestrateeg werkt hij voor bedrijven zoals Nike, NS, ProRail en HP Enterprise. Hij doceert aan universiteiten en is professioneel spreker over creativiteit, innovatie en ondernemerschap. Voetbal is zijn tweede liefde. Als jeugdtrainer staat hij op het veld bij Desto in Vleuten.

Recente artikelen

Design Thinking technieken: onze top 5

Design Thinking technieken: onze top 5

Design Thinking is onze favoriete innovatiemethode. De methode bestaat uit 5 stappen, die je iteratief doorloopt. Er zijn veel creatieve technieken om elke stap van Design Thinking uit te voeren. Welke adviseren wij als innovatiebureau? In dit artikel delen wij onze...

9 technieken voor het stellen van een goede vraag

9 technieken voor het stellen van een goede vraag

Het vermogen om goede vragen te stellen wordt enorm onderschat. Ook tijdens innovatietrajecten. Goede vragen stellen is essentieel om anderen te helpen, van hen te leren, een probleem te begrijpen om met de juiste oplossing te komen, of om te begrijpen waarom iemand...

Waarom investeren managers eigenlijk in Design Thinking?

Waarom investeren managers eigenlijk in Design Thinking?

Er waren al talloze webshops voordat Coolblue succesvol werd, smartphones voordat Apple de Iphone introduceerde, sociale netwerken vóór Instagram en elektrische auto’s vóór Tesla. Toch veroverden deze bedrijven een winnende marktpositie. Hoe? Door hun niet aflatende...

Design Thinking: de kracht van framing

Design Thinking: de kracht van framing

Framen is een belangrijk onderdeel van design thinking. Lees in dit interview met Fieke Sluijs over de betekenis van framing, krijg tips hoe je het framen kunt leren. En leer wat de design thinking mindset is. Wat is framing? Framing is vanuit verschillende...

Wat is innovatie? En welke typen zijn er?

Wat is innovatie? En welke typen zijn er?

Innovatie betekent letterlijk vernieuwing. Door te vernieuwen blijf je competitief. Dus innovatie is essentieel voor het voortbestaan van je bedrijf. En voor groei. Maar wat is innovatie nu eigenlijk precies? Welke soorten zijn er? En hoe doe je dat dan, innoveren?...

Volg ons

Recente video’s

Gratis download 
Idee generatie: 46 technieken om uit je box te komen 

Artikel Idee Generatie 46 technieken om uit je box te komen | Friday out of the Box

    Ja, ik ontvang graag het artikel en de nieuwsbrief*

    Pin It on Pinterest

    Share This