Momenteel faciliteren wij strategiesessies, innovatie workshops en presentaties ook remote.  Lees meer over onze expertise op dit gebied.

Innovatiebudget voor 2021? Houd hier rekening mee.

door | 9 september 2020 | Innovatiestrategie

Leestijd: 2 minuten

Druk druk druk. In deze periode worden de strategische plannen en budgetten voor volgend jaar gemaakt. En dus ook het innovatiebudget. Hoeveel innovatiebudget is reëel? En voor welke activiteiten moet je eigenlijk budgetteren? In dit artikel kun je lezen wat innovatie kost en zetten we onze belangrijkste lessen op een rij. 

Wat top innovators doen

PWC concludeert in hun Global Innovation 1.000 studie dat er geen langetermijn relatie is tussen de omvang van het innovatiebudget en de financiële prestaties. Wat de top innovators onderscheid is dat beter nadenken over hoe ze hun innovatiebudget en talent inzetten om betekenisvolle producten te ontwikkelen voor klanten. 

Wat betekent dit voor jouw innovatiebudget? Wat kun je beter wel en niet doen?

In de afgelopen jaren hielpen we meer dan 50 bedrijven innovatie te baas te worden. In dit artikel zetten we onze belangrijkste budgetlessen op een rij.

Denk uitgebreider

Innovatie-activiteiten bestaan uit onderzoek, idee generatie, prototyping, en (kleinschalige) experimenten. Toch zie je dat er gebudgetteerd wordt voor een paar pilots. Maak een uitgebreidere lijst van activiteiten. Je budget wordt concreter en dus beter. 

Overstijgen

Budgetteer afdelingsoverstijgend. Je wilt voortgang maken en dus wil je in januari meteen aan de slag. Afdelingsmanagers misbruiken soms innovatiebudgetten als buffer voor tegenvallende resultaten. Resultaat: geen innovatie activiteit tot Q4, en dat werkt niet.

Wat kost innovatie?

Hoeveel moet je budgetteren voor innovatie? Dit is sterk afhankelijk van je industrie en je ambitie. Volgens PWC investeerde Amazon 12,7%, Alphabet Inc. (moederbedrijf Google) 14,6%. Maar Volkswagen had innovatiebudget van 5,7%. Als vuistregel adviseren wij een minimum van 5% van de omzet. Is je omzet 7 miljoen euro per jaar dan betekent dit 350K innovatiebudget per jaar. Maak er 10% van als je concurrent je in je nek hijgt.

Maar…

Heb niet de illusie dat alleen geld de innovatiemotor draaiende houdt. De kennis en inzet van je eigen medewerkers is, naast professionele hulp, belangrijk voor succes. Maak in deze budgetperiode afspraken hoe je als managementteam deze capaciteit borgt. 

Out of the Box tip: bestaat je strategische portfolio uit 10 projecten? faseer deze dan zodat je belangrijke medewerkers 2 tot 3 dagen vrij kunt maken voor innovatieprojecten.   

Dus…gas erop?

Maak een complete lijst van activiteiten die verder gaat dan pilots. Budgetteer afdelingsoverstijgend, reserveer minimaal 5% van de omzet. Denk nu na welke innovatiepartners je nodig hebt en maak afspraken over de toekenning van interne capaciteit. Geen gemakkelijke taak. Maar als je er nu over nadenkt, kan vanaf januari het gas erop. 


Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook:

Tot Friday! 

Joey Gonesh | Innovatie Strateeg en founder Friday out of the Box

Joey Gonesh is oprichter van innovatiebureau Friday out of the Box. Als innovatiestrateeg werkt hij voor bedrijven zoals Nike, NS, ProRail en HP Enterprise. Hij doceert aan universiteiten en is professioneel spreker over creativiteit, innovatie en ondernemerschap. Voetbal is zijn tweede liefde. Als jeugdtrainer staat hij op het veld bij Desto in Vleuten.

Recente artikelen

Design Thinking: de voordelen én de nadelen

Design Thinking: de voordelen én de nadelen

Volgens McKinsey boeken design gedreven bedrijven 32% meer omzetgroei in 5 jaar dan hun concurrenten. Design thinking is een populaire methode om meer design gedreven te worden. Lees hier de voor- en nadelen van design thinking. Design thinking: de definitie Design...

Nieuw business model? Voorkom deze 5 veelgemaakte fouten

Nieuw business model? Voorkom deze 5 veelgemaakte fouten

Het is een onzekere tijd. Je hebt met je managementteam de lastige taak de organisatie toekomstvast te houden. Medewerkers verwachten heldere plannen voor 2021 en daarna. Je wilt innoveren, maar de operatie moet wel blijven draaien. Een nieuw business model helpt je...

Leiding geven aan innovatie: falen is een optie

Leiding geven aan innovatie: falen is een optie

Geef jij leiding aan innovatie? Hoe goed ben je in falen? Lukt het je om van elk gefaald business experiment te leren? En de motivatie te vinden om door te gaan? In dit artikel lees je waarom falen belangrijk is en wat je kunt doen om een faalveilige cultuur te...

Innovators: zo voorkom je een ‘kodak moment’

Innovators: zo voorkom je een ‘kodak moment’

Kodak was een begrip. Je weet vast nog hoe spannend het was om vroeger de vakantiefoto’s op te halen: je kreeg een hoesje en had geen idee of ze gelukt waren. Na het selecteren plakte je de foto’s in een album. Hoe anders is het nu. Je maakt een foto met je...

Volg ons

Recente video’s

Gratis download 
Idee generatie: 46 technieken om uit je box te komen 

Artikel Idee Generatie 46 technieken om uit je box te komen | Friday out of the Box

Ja, ik ontvang graag het artikel en de nieuwsbrief*

Pin It on Pinterest

Share This