fbpx

Innovatiebudget voor 2021? Houd hier rekening mee.

door | 9 september 2020 | Innovatiestrategie

Leestijd: 2 minuten

Druk druk druk. In deze periode worden de strategische plannen en budgetten voor volgend jaar gemaakt. En dus ook het innovatiebudget. Hoeveel innovatiebudget is reëel? En voor welke activiteiten moet je eigenlijk budgetteren? In dit artikel kun je lezen wat innovatie kost en zetten we onze belangrijkste lessen op een rij. 

Wat top innovators doen

PWC concludeert in hun Global Innovation 1.000 studie dat er geen langetermijn relatie is tussen de omvang van het innovatiebudget en de financiële prestaties. Wat de top innovators onderscheid is dat beter nadenken over hoe ze hun innovatiebudget en talent inzetten om betekenisvolle producten te ontwikkelen voor klanten. 

Wat betekent dit voor jouw innovatiebudget? Wat kun je beter wel en niet doen?

In de afgelopen jaren hielpen we meer dan 50 bedrijven innovatie te baas te worden. In dit artikel zetten we onze belangrijkste budgetlessen op een rij.

Denk uitgebreider

Innovatie-activiteiten bestaan uit onderzoek, idee generatie, prototyping, en (kleinschalige) experimenten. Toch zie je dat er gebudgetteerd wordt voor een paar pilots. Maak een uitgebreidere lijst van activiteiten. Je budget wordt concreter en dus beter. 

Overstijgen

Budgetteer afdelingsoverstijgend. Je wilt voortgang maken en dus wil je in januari meteen aan de slag. Afdelingsmanagers misbruiken soms innovatiebudgetten als buffer voor tegenvallende resultaten. Resultaat: geen innovatie activiteit tot Q4, en dat werkt niet.

Wat kost innovatie?

Hoeveel moet je budgetteren voor innovatie? Dit is sterk afhankelijk van je industrie en je ambitie. Volgens PWC investeerde Amazon 12,7%, Alphabet Inc. (moederbedrijf Google) 14,6%. Maar Volkswagen had innovatiebudget van 5,7%. Als vuistregel adviseren wij een minimum van 5% van de omzet. Is je omzet 7 miljoen euro per jaar dan betekent dit 350K innovatiebudget per jaar. Maak er 10% van als je concurrent je in je nek hijgt.

Maar…

Heb niet de illusie dat alleen geld de innovatiemotor draaiende houdt. De kennis en inzet van je eigen medewerkers is, naast professionele hulp, belangrijk voor succes. Maak in deze budgetperiode afspraken hoe je als managementteam deze capaciteit borgt. 

Out of the Box tip: bestaat je strategische portfolio uit 10 projecten? faseer deze dan zodat je belangrijke medewerkers 2 tot 3 dagen vrij kunt maken voor innovatieprojecten.   

Dus…gas erop?

Maak een complete lijst van activiteiten die verder gaat dan pilots. Budgetteer afdelingsoverstijgend, reserveer minimaal 5% van de omzet. Denk nu na welke innovatiepartners je nodig hebt en maak afspraken over de toekenning van interne capaciteit. Geen gemakkelijke taak. Maar als je er nu over nadenkt, kan vanaf januari het gas erop. 


Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook:

Tot Friday! 

Joey Gonesh | Innovatie Strateeg en founder Friday out of the Box

Joey Gonesh is oprichter van innovatiebureau Friday out of the Box. Als innovatiestrateeg werkt hij voor bedrijven zoals Nike, NS, ProRail en HP Enterprise. Hij doceert aan universiteiten en is professioneel spreker over creativiteit, innovatie en ondernemerschap. Voetbal is zijn tweede liefde. Als jeugdtrainer staat hij op het veld bij Desto in Vleuten.

Meer inspiratie voor innovators

Wat is innovatie? En welke typen zijn er?

Wat is innovatie? En welke typen zijn er?

Innovatie betekent letterlijk vernieuwing. Door te vernieuwen blijf je competitief. Dus innovatie is essentieel voor het voortbestaan van je bedrijf. En voor groei. Maar wat is innovatie nu eigenlijk precies? Welke soorten zijn er? En hoe doe je dat dan, innoveren?...

Coronaproof innoveren. Zo gaan wij om met de maatregelen

Coronaproof innoveren. Zo gaan wij om met de maatregelen

Coronaproof innoveren? Jazeker! Wij houden ons uiteraard aan alle regels en richtlijnen van het RIVM. Lees hier hoe wij hiermee omgaan bij onze projecten.  De huidige coronaregels       Was vaak en goed je handen.       Houd 1,5 meter afstand.        Blijf thuis bij...

Open innovatie: openlijk mislukt.

Open innovatie: openlijk mislukt.

Open innovatie leidt niet altijd tot de beste oplossingen. Dat besefte wasmiddelfabrikant Henkel niet toen ze vol verwachting hun open innovatie challenge aankondigden: bedenk een lekkere en frisse geur voor ons afwasmiddel. Het idee ‘Afwasmiddel met kippengeur’ kreeg...

Lost innovatie software jouw probleem op?

Lost innovatie software jouw probleem op?

“We hebben ideeën genoeg. Dus hoe kan innovatie software ons probleem dan oplossen?” Die vraag hoor ik vaker als ik over innovatie software praat. Innovatie software wordt dan, ten onrechte, gelijkgeschakeld aan ideegeneratie software. Het probleem wordt vooral gelegd...

Duik dieper in een onderwerp

Pin It on Pinterest

Share This