fbpx

Innovatiebudget voor 2021? Houd hier rekening mee.

door | 9 september 2020 | Innovatiestrategie

Leestijd: 2 minuten

Druk druk druk. In deze periode worden de strategische plannen en budgetten voor volgend jaar gemaakt. En dus ook het innovatiebudget. Hoeveel innovatiebudget is reëel? En voor welke activiteiten moet je eigenlijk budgetteren? In dit artikel kun je lezen wat innovatie kost en zetten we onze belangrijkste lessen op een rij. 

Wat top innovators doen

PWC concludeert in hun Global Innovation 1.000 studie dat er geen langetermijn relatie is tussen de omvang van het innovatiebudget en de financiële prestaties. Wat de top innovators onderscheid is dat beter nadenken over hoe ze hun innovatiebudget en talent inzetten om betekenisvolle producten te ontwikkelen voor klanten. 

Wat betekent dit voor jouw innovatiebudget? Wat kun je beter wel en niet doen?

In de afgelopen jaren hielpen we meer dan 50 bedrijven innovatie te baas te worden. In dit artikel zetten we onze belangrijkste budgetlessen op een rij.

Denk uitgebreider

Innovatie-activiteiten bestaan uit onderzoek, idee generatie, prototyping, en (kleinschalige) experimenten. Toch zie je dat er gebudgetteerd wordt voor een paar pilots. Maak een uitgebreidere lijst van activiteiten. Je budget wordt concreter en dus beter. 

Overstijgen

Budgetteer afdelingsoverstijgend. Je wilt voortgang maken en dus wil je in januari meteen aan de slag. Afdelingsmanagers misbruiken soms innovatiebudgetten als buffer voor tegenvallende resultaten. Resultaat: geen innovatie activiteit tot Q4, en dat werkt niet.

Wat kost innovatie?

Hoeveel moet je budgetteren voor innovatie? Dit is sterk afhankelijk van je industrie en je ambitie. Volgens PWC investeerde Amazon 12,7%, Alphabet Inc. (moederbedrijf Google) 14,6%. Maar Volkswagen had innovatiebudget van 5,7%. Als vuistregel adviseren wij een minimum van 5% van de omzet. Is je omzet 7 miljoen euro per jaar dan betekent dit 350K innovatiebudget per jaar. Maak er 10% van als je concurrent je in je nek hijgt.

Maar…

Heb niet de illusie dat alleen geld de innovatiemotor draaiende houdt. De kennis en inzet van je eigen medewerkers is, naast professionele hulp, belangrijk voor succes. Maak in deze budgetperiode afspraken hoe je als managementteam deze capaciteit borgt. 

Out of the Box tip: bestaat je strategische portfolio uit 10 projecten? faseer deze dan zodat je belangrijke medewerkers 2 tot 3 dagen vrij kunt maken voor innovatieprojecten.   

Dus…gas erop?

Maak een complete lijst van activiteiten die verder gaat dan pilots. Budgetteer afdelingsoverstijgend, reserveer minimaal 5% van de omzet. Denk nu na welke innovatiepartners je nodig hebt en maak afspraken over de toekenning van interne capaciteit. Geen gemakkelijke taak. Maar als je er nu over nadenkt, kan vanaf januari het gas erop. 


Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook:

Tot Friday! 

Jip-innovatieprojectmanager

Jip werkt als projectmanager en business innovator bij Friday out of the Box. Hier ondersteunt zij de consultants met de planning, creatieve conceptontwikkeling, klantonderzoek en het visualiseren van innovatieve oplossingen in (digitale) prototypes. Jip heeft een passie voor ontwerp.