fbpx

Future Friday – Innoveren in de zorg

door | 26 mei 2023 | Innovatiestrategie

Leestijd: 4 minuten

Als we de zorg betaalbaar, toegankelijk en van hoge kwaliteit willen houden, dan is innovatie noodzakelijk. Maar hoe doe je dat als je week na week te maken hebt met ziekteverzuim, structurele personeelstekorten en een overvolle agenda? Hoe creëer je dan toch de tijd en ruimte om innovatiekansen te herkennen, onderzoeken, op waarde te schatten en te benutten?

Als je het aan ons en de innovators uit ons zorgnetwerk vraagt zit die toekomst bomvol teamcreativiteit, innovatieworkshops en een programmatische aanpak. Die toekomst wordt vormgegeven door zorginnovators, waarvan er 20 vandaag bijeen kwamen op Future Friday.

Over Future Friday

Future Friday is het exclusieve kennisevent voor innovators die willen leren hoe ze innovatie nog sneller naar de werkvloer kunnen brengen. Tijdens de eerste editie stond de zorg centraal. Zorgprofessionals, innovatie-adviseurs en innovatiemanagers in de zorg leerden vandaag hoe je meer creativiteit uit teams haalt, wat het belang is van een programmatische aanpak innoveren en hoe je innoveert zonder tijd.

Met bijzondere vegan bites waar niets van over bleef, 3 lessen om morgen toe te passen, energie die van de Helix afspatte en inspirerende nieuwe netwerkverbindingen. Onze eerste editie van Future Friday was een succes.

Keynote – Slimme innovatieprogramma’s voor de zorg

Draagvlak en snelle besluitvorming realiseren in de zorg? Dan moet je bij innovatiestrateeg Sanne Lichtendahl zijn. In haar keynote deelde ze 5 lessen die ze leerde tijdens het innovatieprogramma ‘Amsterdam Beter Bereikbaar’ voor zorgprofessionals.

Haar Five van Friday? Dit zijn 5 tips voor slimme innovatieprogramma’s in de zorg:

  1. Zorg voor een vaste hartslag in je programma
  2. Werk met een klein autonoom team
  3. Benut de kennis van een grote groep continue
  4. Ontwerp elke samenkomst als een korte workshop
  5. Boost het creatief zelfvertrouwen van alle betrokkenen

Geen tijd, toch innoveren!

Innovatiestrateeg Joey Gonesh schept graag duidelijkheid. Wat is innovatie eigenlijk? Wat is de rol van creativiteit en creatief zelfvertrouwen hierin? En… als je geen tijd hebt voor innovatie, hoeveel tijd heb je dan? Deze vraag zette de deelnemers aan tot denken.

Productiebommetjes
Als je innoveert in een sector met structurele personeelstekorten en hoge werkdruk, stop dan als eerst met vergaderen. Kom kort bij elkaar en maak van die momenten productiebommetjes. Hoe? Met sterke resultaatgerichte innovatieworkshops, waar hij een paar ontwerpen en templates uit onze ‘box’ van gedeeld heeft.

Buy in nodig voor je innovatieplan? Dat kan makkelijk in een workshop van 2 uur. Draagvlak nodig voor grote complexe verandering? Workshop! Echt innovatieve ideeën bedenken met draagvlak? Workshop. Volgens mij is de boodschap al duidelijk :-). Met een goed ontwerp van menselijke interactie kun je ideeën, besluitvorming en actie in de zorg versnellen.

De toekomst van teamcreativiteit

Innovatieconsultant Nina Hogeveen is gespecialiseerd in het faciliteren van teamcreativiteit. Maar is die rol wel toekomstproof met de opkomst van AI? In 30 minuten, want tijd is er nooit, maakten de deelnemers tijdens haar workshop kennis met het belang van teamcreativiteit in de zorg. En de bijzondere rol die AI daarin kan spelen.

Future Friday | Nina Hogeveen

De deelnemers ervaarden de kracht vaneen facilitator bij innovatie in de zorg. Zo gingen ze aan de slag met drie innovatie-challenges die wij als consultants in elk gesprek met zorgmanagers horen: geen tijd, geen draagvlak en te weinig voortgang. In drie rondes zijn daar oplossingen voor bedacht:

1. Door te vergaderen
2. Met creatieve technieken en een facilitator
3. Met een facilitator en hulp van AI

Wow, wát een verschil aan output. Zowel in kwantiteit als in kwaliteit. AI kan geen menselijke emoties vangen in een groep of de context van jouw zorgorganisatie doorgronden. Daarom is het zo belangrijk om te blijven co-creëren en de rol van facilitator te pakken.

3 dingen om morgen anders te doen als zorginnovator

1. Ontwerp een programmatische aanpak
2. Maak van alle meetings workshops
3. Pak jouw rol als facilitator

Waarom Future Friday?

De wereld staat voor enorme uitdagingen, en duurzame verandering is urgent in vrijwel iedere sector. Het is onze missie om een bijdrage te leveren aan deze noodzakelijke vernieuwing door innovatie in organisaties te versnellen. Hiervoor is een collectieve beweging nodig van professionals die opereren als innovators – vernieuwers die buiten de gebaande paden treden om systemen duurzaam te veranderen. Wij beschouwen het als onze missie om innovators te mobiliseren en in hun kracht te zetten.

Dit doen wij met onze strategische innovatieprogramma’s, incompany trainingen, en out-of-the-box business concepten. En natuurlijk met slimme kennisevents zoals de Future Friday’s. We kijken alweer uit naar de volgende. Ben je erbij?

Sanne Lichtendahl