fbpx

Innovatie projectmanagement: dé kritische schakel

door | 25 juli 2017 | Innovatiestrategie

Leestijd: 3 minuten

Innoveren gaat verder dan een inspirerende brainstormsessie. Dat weten we. Maar wist je ook dat er gevaar op de loer ligt ná het maken van de plannen? Maar liefst 62% van de bedrijven zegt dat tijd en geld vrijmaken hun grootste uitdaging is. En dus verdwijnen de beste ideeën onterecht in de prullenbak. Frustrerend en zonde! Wil je zichtbaar resultaat boeken? Denk vooruit en richt je innovatie projectmanagement goed in.

Innovatief ontwerp is basis voor project

Een goed ontwerp is de basis voor elk innovatie project. Diversiteit (bijvoorbeeld, marketing, finance, operatie) in innovatieteams leidt vaak tot verrassende ontwerpen. Voorbeeld: bij de Nederlandse Spoorwegen ontwierp een team de ‘Tinder app’ voor managementbesluiten. Hoe werkt het? Managers accorderen voorstellen simpel, met een swipe naar links of rechts. Ander voorbeeld: het spel Ka-Ching. Tijdens een transformatie kregen alle finance medewerkers een nieuwe rol, team en leidinggevende . Spannend dus omdat je je ‘nieuwe’ collega’s niet kent. Met Ka-Ching beantwoordde je vragen over willekeurige collega’s. Het resultaat: de medewerkers leerden elkaar sneller kennen en voelden zich thuis. De ’tinder app’ werd niet gebouwd, het spel Ka-Ching wel. Wat was het verschil? De innovatie projectmanager was van tevoren benoemd.

Innovatie projectmanager: dé kritische schakel

Het is écht zonde als goede ideeën niet leiden tot een pilot project.  Het management heeft hier een belangrijke rol. Als management de juiste steun (vaak geld en business kennis) geeft dan kan de innovatieprojectmanager het ontwerp daadwerkelijk bouwen.

Maar wat doet zo’n innovatie projectmanager dan? Veel natuurlijk. Maar vijf activiteiten zijn extra belangrijk:

  1. Verdiepen in het ontwerp uit de brainstorm en prototyping sessie. Zonder een helder beeld van het eindresultaat is de kans op een succesvol project klein.
  2. Vertalen van het ontwerp naar een lijst met producten (deliverables). Als je agile werkt [wat aan te raden is, gezien de onzekerheid van innovatieprojecten] dan noem je dit een product backlog met user stories.
  3. Inschatten van de benodigde kennis en kosten per product.
  4. Verlichten van de producten. Is alle functionaliteit écht nodig voor de eerste levensvatbare versie (in het Engels: minimal viable product)? Door de producten te verlichten maak je het project korter en dus goedkoper. Dus: sneller resultaat.
  5. Samenstellen ontwikkelteam wordt samengesteld (ideale grootte 4 personen) en het project kan starten.

Voorkom “We hebben er geen prioriteit aan gegeven”

Soms willen onze klanten zelf het project leiden. Dat kan natuurlijk. Maar overschat jezelf niet! Innovatie kost tijd en aandacht. Dus een extra project doe je er niet even zo bij. Tijdens follow-up gesprekken met onze klanten constateren we ‘het zelf oppakken’ vaak betekent: “we hebben er geen prioriteit aan gegeven”. Het ontwerp is niet de prullenbak in gegaan, maar onder aan de stapel beland.

Innovatie projectmanagement is een skill, geen kunst

Als je écht resultaat wil bereiken regel je, na je ideeën workshop, een goede innovatieprojectmanager. Niet voor niets noemt Eric Ries, auteur van het boek ‘The Lean Start-Up’, innovatie een managementdiscipline. Het is geen kunst, maar een skill. En een goede innovatie projectmanager brengt je idee letterlijk van papier naar werkelijkheid. Dus maak iemand vrij of vraag hulp van buiten. Zo bouw je serieus aan jouw bedrijf van morgen.

Tot Friday!

Jip-innovatieprojectmanager

Jip werkt als projectmanager en business innovator bij Friday out of the Box. Hier ondersteunt zij de consultants met de planning, creatieve conceptontwikkeling, klantonderzoek en het visualiseren van innovatieve oplossingen in (digitale) prototypes. Jip heeft een passie voor ontwerp.