fbpx

Wat is het belang van incubatie bij innovatie?

door | 7 december 2022 | Kennisbank

Leestijd: 3 minuten

Wat is incubatie?

Tijdens een incubatieperiode leg je een probleem even opzij zodat je betere of meer innovatieve oplossingen bedenkt op een later moment. Incubatie is een cruciaal onderdeel van het creatieve proces. Creativiteit heeft namelijk tijd nodig. Jouw eerste ideeën kunnen best goed zijn, maar de ideeën na incubatie zijn vaak beter. 

Om creatief te zijn moeten er continu nieuwe verbindingen worden gelegd in je brein. Dit gebeurt spontaan en vooral als je tot rust komt. Niet gek dat dus dat de beste ideeën vaak onder de douche komen. Wil je ervaren wat de waarde is van incubatie? Volg dan onze training Creatief Denken

Om creatief te zijn moeten er continu nieuwe verbindingen worden gelegd in je brein. Dit gebeurt spontaan en vooral als je tot rust komt. Niet gek dat dus dat de beste ideeën vaak onder de douche komen.

Wil je ervaren wat de waarde is van incubatie? Volg dan onze training Creatief Denken.

Hoe ziet dat proces rondom incubatie er dan uit?

Stap 1: Probleem onderzoeken
Je brein heeft informatie nodig om via incubatie tot nieuwe onverwachte ideeën te komen. Dus wil je een geweldig idee krijgen onder de douche, dan moet je daarvoor al wel intensief bezig zijn geweest met het vraagstuk. Je brein heeft grondstof nodig om mee te werken.

Stap 2: Divergeren
Als je het probleem scherp hebt is het tijd om oplossingen te gaan bedenken. Om tot zoveel mogelijk out-of-the-box ideeën te komen kan je gebruik maken van het e-book Beter Brainstormen: 101 creatieve technieken om uit je box te komen.

Stap 3: Incubatie is loslaten en ontspannen
Je brein zit waarschijnlijk overvol na al dat gebrainstorm. Misschien ben je wel vastgelopen of zie je de oplossing even niet meer helder. Wat de reden ook is: ga niet meteen aan de slag met je ideeën, maar laat het probleem even helemaal los. 

Ga wat anders doen. Maak een wandeling, kijk een film of doe een lesje yoga. Nog beter: duik lekker je bed in en slaap er een nachtje over. Door iets anders te doen neem je niet alleen fysiek maar ook mentaal afstand. Je leidt je bewuste gedachten af, terwijl je onderbewuste aan het werk gaan.

Probeer er niet aan te denken en ga wat anders doen. Maak een wandeling, kijk een film of doe een lesje yoga. Ook helpt het goed om er een nachtje over te slapen. Door iets anders te doen neem je niet alleen fysiek maar ook mentaal afstand. Je leidt je bewuste gedachten af, terwijl je onderbewuste ondertussen aan het werk gaan. Je laat dus je onderbewuste het proces afmaken. 

Stap 4: Ta-dá! Nieuw idee
En op een moment dat je het waarschijnlijk niet verwacht komt plots die ingeving. Je staat onder de douche of je bent aan het koken en opeens heb je het: de creatieve oplossing. Lekker! Door incubatie is jouw moeilijke probleem opgelost.

Essentie van incubatie

Incubatie is vet waardevol om tot creatieve oplossingen te komen. Met een incubatieperiode maak je ruimte in je hoofd terwijl je onderbewuste briljante oplossingen bedenkt. Het is dan ook niet gek dat de meest creatieve ideeën je op onverwachte momenten binnen schieten.

Meer leren over de waarde van incubatie voor creativiteit?

  • Als je zelf wilt ervaren hoe waardevol incubatie is voor jouw innovatieve idee, volg dan de training Creatief Denken van Nina Hogeveen.
  • Wil je leren wat de waarde van incubatie is via een professioneel innovatieprogramma bekijk dan de mogelijkheden van een design sprint
  • En als je liever wilt leren hoe je alle creativiteit uit jouw team haalt, bekijk dan de training Innovatieworkshops Faciliteren Fundamentals.

Tot Friday!

Eline - Friday out of t

Tot Friday!

Eline de Graaff is Jr. Business Innovator bij Friday out of the Box. Met haar passie voor innovatie en taal, houdt ze zich het liefst bezig met het schrijven van out of the box content. Ook ondersteunt ze in klantprojecten en volgt ze de masteropleiding Projectmanagement. Tijd om van het leven te genieten is er ook, als foodie én fanatiek sporter!