fbpx

Future Friday – De Fearless Facilitator

door | 3 november 2023 | Innovatiestrategie

Leestijd: 6 minuten

Als master facilitator breng je teams op een creatief niveau waar ze zelf niet kunnen komen. Je speelt dus een cruciale rol in het bereiken van maximale teamcreativiteit. Maar faciliteren is niet fearless. Je voelt druk. Je wil dat er out-of-the-box ideeën worden bedacht, dat de energie hoog is en dat er aan het eind van de workshop een gedragen besluit is genomen. 

Let’s face it. Faciliteren is en blijft rete-spannend. Vandaag durfden 35 facilitators het aan: hun angsten overwinnen tijdens Future Friday. Ben je ook benieuwd hoe je fearless faciliteert met als resultaat van je workshop onwijs creatieve ideeën en gedragen besluiten? Don’t be scared en lees verder.

Over Future Friday

Future Friday is het exclusieve kennisevent voor innovators die willen leren hoe ze nog meer uit innovatie kunnen halen. Deze editie stond het thema faciliteren centraal.

Facilitators van teamcreativiteit uit allerlei verschillende branches gingen vandaag aan de slag met hun grootste angsten. Hun top 5?

  1. Dat deelnemers tijdens hun workshop geen out-of-the-box ideeën bedenken;
  2. Dat je een groep hebt met ongemotiveerde deelnemers die in de weerstand schieten;
  3. Dat er wel veel oplossingen en ideeën aan het eind van de workshop zijn, maar geen concrete vervolgacties;
  4. Dat je niet de juiste werkvormen hebt of interventies kunt plegen;
  5. Dat de groepsdynamiek negatief is door één of meer dominante deelnemers.

De facilitators leerden vandaag hoe je creatieve output kunt garanderen met Artificial Intelligence. Ook leerden ze alles over de toekomst van teamcreativiteit en met welke tools en technieken je gedragen besluiten kunt faciliteren. Zelfs in grote groepen met veel meningen. 

Met meer dan 35 deelnemers, bijzondere vegan borrelhapjes en drie takeaways om morgen direct toe te passen was Future Friday een smakelijk succes.

Keynote – De toekomst van teamcreativiteit

De podiumpakker
Wil je alle ins en outs weten over de toekomst van teamcreativiteit? Dan moet je bij innovatiestrateeg en oprichter van Friday out of the Box, Joey Gonesh zijn. Met het ontwerpen en faciliteren van meer dan 300 workshops heeft hij een flinke ervaring op zak. In zijn keynote deelde hij zijn grootste angst, de zogenaamde podiumpakkers, van die deelnemers die net het laatste boek hebben gelezen over innovatie. En dat willen laten weten ook. 

Joey vertelde dat het goed is om jezelf gedetailleerd voor te bereiden voor een workshop met een agenda, draaiboek, slides en tools. Maar dat je niet vast moet blijven in je eigen aanpak. Probeer elke workshop uit te vogelen wat het team nodig heeft. Zolang het team haar doelen behaalt, is jouw oefening slechts een middel.

AI-gedreven teams hallucineren
In zijn keynote deelde hij dat door Artificial Intelligence en het teruggekeerde werken op kantoor facilitators crucialer zijn dan ooit. Teams die AI gebruiken zijn in staan veel meer ideeën te genereren, maar ze creëren ook meer hallucinaties: ideeën die niet relevant zijn of gewoon niet waar. Dus wordt het totale creatieve proces complexer. De facilitator is hierin de bewaker van de menselijke interactie. Maar vooral van valide informatie. Want een spelfoutloos door ChatGPT geformuleerd idee is nog geen waardevol of creatief idee.  

Van materiaalman naar kwaliteitsbewaker
Wil je als facilitator fearless worden dan moet je groeien van de rol van materiaalman naar kwaliteitsbewaker. Omdat faciliteren een vak is, zijn volgens Joey fearless facilitators 60+-ers. Nee, niet grijs en op leeftijd, maar je moet 60+ workshops faciliteren om een echt goede facilitator te zijn.

Samen Sneller Besluiten

Innovatieconsultant Nina ontwerpt en begeleidt verschillende innovatieprogramma’s. Nina weet hoe je besluitvorming zó faciliteert dat er aan het eind van de workshop een besluit is genomen waar iedereen achter staat.

De besluittrap
In haar workshop deelde Nina haar zelf ontwikkelde besluittrap. Dit zijn slim elkaar opvolgende opdrachten waarmee elke groep tot een kwalitatief hoogwaardig besluit komt. Zo gedragen mogelijk. De besluittrap bestaat uit 3 treden: emergeren (het geven van betekenis aan de ideeën), anoniem stemmen en het besluit laten namen door een vooraf gekozen beslisser.

Deelnemers hebben uitgebreid geoefend met het nemen van een complexe beslissing. In groepen probeerden ze tot een besluit te komen voor de volgende vraag: Wat is de belangrijkste skill van een facilitator? Elke groep bestond uit een observator, een facilitator en deelnemers. 

De ene groep kwam razendsnel tot een besluit. Maar was iedereen wel gehoord? Twijfel. Weer een andere groep werd het maar niet eens over het begrip ‘flexibiliteit’. Zo zie je maar, het faciliteren van een besluit vraagt soms meer structuur dan je denkt.

Toffe tips
Als kers op de taart verwende Nina de groep met en toffe tips tool die je kunt inzetten om feedback op te halen om een gekozen besluit te verrijken. Dit verhoogt de betrokkenheid maximaal.

Dus, wil je dat er aan het eind van je workshop een gedragen besluit ligt? Ontwerp de besluitvorming dan met deze combinatie van tools en technieken. Hoe complexer de beslissing, hoe hoger je op de trap eindigt.

De AI-gedreven facilitator

Innovatiestrateeg Sanne is met 200+ innovatieworkshop expert facilitator. In haar trainingen faciliteren fundamentals ervaart ze verschillende onzekerheden bij facilitators, zoals de keuze voor de juiste werkvormen. Levert deze techniek of tool wel voldoende creatieve ideeën op? Krijg ik mijn deelnemers hiermee uit hun box? En vinden ze het wel leuk?

Creatieve obstakels? No-wAI!
Don’t worry! Voor facilitators komen er digitaal steeds meer mogelijkheden om de creatieve output van je workshop te vergroten. In 30 minuten ontdekten de deelnemende facilitators de kracht en het potentieel van AI bij het genereren én visualiseren van ideeën. 

Er werd een korte demo gegeven hoe je met de AI-tool ChatGPT binnen enkele seconden honderd ideeën kan genereren voor een actueel innovatievraagstuk. Met AI neemt het aantal opties radicaal toe. Deelnemers hoeven dus niet alleen hun eigen creatieve vaatje te tappen.  

Daarna gingen de deelnemers op Ipads aan de slag. Met de AI-tool Midjourney, een tekst-naar-beeld generator, werden er voor de eerder gegenereerde ideeën hoogwaardige afbeeldingen gegenereerd op basis prompts – eenvoudige tekstuele opdrachten.

Binnen no-time werden er onwijs creatieve ideeën bedacht en gevisualiseerd. Waanzinnig inspirerend. Dus ben je bang voor een gebrek aan creatieve output? Verwerk AI in je draaiboek.

Hoe word je een fearless facilitator?

  1. Vraag een ervaren facilitator om jou te observeren en feedback te geven
  2. Gebruik de besluittrap voor het faciliteren van complexe besluiten
  3. Zet AI-tools in tijdens je workshop voor maximale creativiteit

En wat vonden de deelnemers ervan?

Wat ze erg leuk vonden was ons enthousiasme, de fijne verrijkende info en superactiverend. De belangrijkste tip: geef ons meer en langere workshops. Gaan we fixen!

Waarom Future Friday?

De wereld staat voor enorme uitdagingen, en duurzame verandering is urgent in vrijwel iedere sector. Het is onze missie om een bijdrage te leveren aan deze noodzakelijke vernieuwing door innovatie in organisaties te versnellen. Hiervoor is een collectieve beweging nodig van professionals die opereren als innovators – vernieuwers die buiten de gebaande paden treden om systemen duurzaam te veranderen. Wij beschouwen het als onze missie om innovators te mobiliseren en in hun kracht te zetten.

Dit doen wij met onze strategische innovatieprogramma’s, incompany trainingen, en out-of-the-box business concepten. En natuurlijk met slimme kennisevents zoals de Future Friday’s. We kijken alweer uit naar de volgende. Ben je erbij?

📸 Foto’s door: Amy van der Horst

Sanne Lichtendahl

Eline de Graaff is Innovatieprojectmanager bij Friday out of the Box. Met haar passie voor innovatie, taal en onderzoek, houdt ze zich het liefst bezig met conceptontwikkeling, het schrijven van out of the box content en data-analyse. Ook ondersteunt ze in klantprojecten als afgestudeerd Master in Projectmanagement. Tijd om van het leven te genieten is er ook, als foodie én fanatiek sporter!