fbpx
Design thinking training |Friday out of the Box

Design Thinking training

Design thinking training volgen? Dat kan bij Friday out of the Box. Maar waarom zou je überhaupt investeren in design thinking? Nou dat zit zo. Organisaties die design thinking gebruiken presteren tweemaal zo goed als hun concurrenten. In dit artikel lees je wat een design thinking training is, of deze training wel of niet geschikt voor je is en wat een training design thinking je oplevert.

Wat is design thinking?

Design thinking is een innovatiemethode waarmee je onderscheidende producten en diensten ontwikkelt die je klanten in het hart raken. Design thinking gaat om het bevredigen van functionele én emotionele behoeften van je klant of gebruiker door je oprecht in te leven. 

Design thinking | Visual Fieke Sluijs | Friday out of the BoxDesign thinking model van Friday out of the Box

Wat is een design thinking training?

Een training design thinking is een programma waarin je oefent met de stappen van het design thinking model. In een kleine groep leer je van innovatieconsultant en trainer Sanne Lichtendahl de zes stappen van het Friday out of the Box design thinking model.  

Stap 1: empathize
Empathie betekent inleven. Tijdens deze fase identificeer je de (verborgen) behoeften van jouw klant. Gebruik interviews, observaties of een andere empathietechniek.

Stap 2: define
Het doel van deze fase is om één probleem kernachtig te definiëren vanuit je klant. Wat is nu het echte probleem? En voor wie? Alle informatie uit de empathiefase wordt hiervoor grondig geanalyseerd.

Stap 3: frame
Framing is vanuit verschillende perspectieven kijken naar je vraagstuk. De waarde van framing zit juist in de niet vanzelfsprekende invalshoeken. Zo bedenk je écht out-of-the-box ideeën en innovaties.

Stap 4: ideate
Voor innovatie geldt: kwantiteit leidt tot kwaliteit. Je gebruikt meedere brainstormtechnieken om zoveel mogelijk ideeën te generen. Daarna selecteer je de meest out-of-the-box ideeën.

Stap 5: prototype
Maak van beste ideeën simpele modellen of prototypes. Prototypes gebruik je om zo snel en goedkoop mogelijk jouw idee te testen. Zo leer je wat werkt, en wat niet werkt

Stap 6: test
Nadat je een prototype hebt gemaakt is het tijd om je innovatieve oplossing te testen bij klanten. De feedback van je klanten geeft je inzicht in de haalbaarheid van je idee.

Is een design thinking training geschikt voor jou?

Je volgt de training Design Thinking Fundamentals als je deze populaire mensgerichte innovatiemethode wilt begrijpen en toepassen op een uitdaging van jouw eigen organisatie. Je werkt bijvoorbeeld als innovatiespecialist, marketingmanager, freelance-consultant, projectmanager, marketeer of communicatieadviseurs. 

Wil je écht begrijpen hoe de methode werkt, de tools en technieken direct toepassen in je eigen organisatie en je eigen creatieve innovatieskills een flinke boost geven? Dan is deze training echt wat voor jou.

Wat levert een design thinking training je op?

Een design thinking training levert je naast een hoop fun en inspiratie het volgende op:

Verbeterd probleemoplossend vermogen
Tijdens een design thinking training leer je om complexe problemen op een creatieve en mensgerichte manier aan te pakken met ons design thinking model. Met de slimme brainstormtechnieken verbeter je zo je probleemoplossend vermogen.

Meer creatief zelfvertrouwen
Tijdens de design thinking training leer je
 hoe je in stappen van een probleem naar een innovatieve oplossing gaat. Met de handige tools waar je tijdens de design thinking training mee leert werken versterk je met elke opdracht jouw creatieve zelfvertrouwen. Na de design thinking training durf je nog meer te vertrouwen op jouw eigen creativiteit en innovatiekracht.

Beter samenwerken
Design thinking legt de nadruk op samenwerken in multidisciplinaire teams omdat deze teams vanuit meerdere perspectieven naar een probleem (en dus de oplossing) kunnen kijken. Door een design thinking training te volgen verbeter je dus jouw samenwerkingsvaardigheden.

Innovatie Boost
Tijdens een design thinking training werk je aan je eigen casus. Je onderzoekt welke klantbehoeften er zijn en hoe je deze op een innovatieve manier kunt oplossen met een product, dienst of ervaring. Zo geef je met een design thinking training een boost aan de innovatiekracht van jouw organisatie.

Beter begrip van klant
Als deelnemer van een design thinking training leer je door de ogen van de gebruiker te kijken. Hierdoor weet je beter wat jouw klant nodig heeft en kun je dit vertalen naar een innovatieve oplossing. Met een design thinking training leer je je klant dus steeds beter kennen en begrijpen.

Trainer Sanne over de training Design Thinking

Klantreviews over de training design thinking

Wat een leuke en leerzame training! Ik ga naar huis met een gereedschapskist vol nieuwe tools om sessies inspirerender te maken. Dankjewel Sanne!

Veronique Stevens

Senoir Beleidsadviseur, Werkzaak Rivierenland

Brilliantly and beautifully designed Design Thinking learning experience by Friday out of the Box. Highly recommended for organizations who are serious about break through innovation.

Burgert Kirsten

Transformatie coach, bol.com

Wanneer is het tijd voor een design thinking training?

Situatie 1: je wilt meer creativiteit in je dagelijks werk
Sommige marketeers volgen de training omdat ze meer creativiteit in hun dagelijkse werk willen stoppen. Ze leren dan tijdens de training hoe je via de de stappen van ons design thinking model verrasende en klantgerichte campagnes of social media posts bedenkt.

Situatie 2: je wilt het verlies van klanten beperken 
Andere professionals zien dat de druk van concurrenten toeneemt met als resultaat: het verlies van klanten. Dus willen ze sneller nieuwe producten, diensten en oplossingen naar de markt brengen. Een design thinking training helpt productontwikkelaars om onderscheidende productideeën te bedenken en testen.

Situatie 3: je wilt je verdiepen met specialisten in design thinking
Maar er zijn ook professionals die al kennis hebben van design thinking maar de methode beter willen leren toepassen. Zij volgen een design thinking training om te oefenen terwijl ze geinspireerd worden met praktijkvoorbeelden van de trainer.

Sommige professionals willen ook leren hoe ze meer out-of-the-box ideeën uit teams kunnen halen. Zij kiezen dan vaak voor de training Innovatieworkshops Faciliteren Fundamentals.

Situatie 4: je wilt meer rendement uit je innovatieprogramma 
Als laatste zien wij dat directeuren het zat zijn om veel tijd en geld te investeren in innovatieprogramma’s met weinig rendement. Zij willen leren hoe je sneller en succesvoller klantgerichte producten, diensten en oplossingen ontwikkelt.

design thinking training | leerpiramide Friday out of the Box
De leerpiramide tijdens een design thinking training

Wat is de visie op leren van Friday out of the Box?

Wij vinden onze trainingen een succes als jij met je nieuwe innovatieskills ander gedrag laat zien in je organisatie en zo jouw organisatie krachtiger helpt innoveren. Maar dat doe je niet zomaar. Daarvoor moet je starten hij het fundament.

Daarom start je bij het aanleren van kennis en vaardigheden. De theorie van design thinking en de oefeningen geven je nieuwe inzichten. Deze nieuwe inzichten geven je (zelf)vertrouwen om jouw uitdaging op een design thinking manier aan te pakken. Met dit nieuwe gedrag maak je jouw organisatie innovatiever.

Deelnemers leren tijdens de training slimme trucs voor sterke klantinterviews zodat ze de echte, vaak verborgen, klantbehoeften ontdekken (kennis & vaardigheden). Dit geeft ze het inzicht dat deze manier beter werkt (inzicht). Met vertrouwen introduceren ze dit als standaard binnen hun organisatie (vertrouwen en gedrag). En zo ontwikkelen ze meer nieuwe producten die wel aanslaan bij hun klanten (impact).

Design thinking training | actiefotoDeelnemer tijdens de design thinking training van Friday out of the Box

Wat zijn de voordelen van de Design Thinking training van Friday out of the Box?

Je voelt je empowered
Tijdens de design thinking training leer je welke tools wij als consultants gebruiken bij onze klanten. Naast het oefenen met deze design thinking tools ontvang je de tools ook na afloop van de training. Je voelt je niet alleen sterker, je bent sterker.

Je leert supereffectief
Je besteed veel tijd aan het oefenen tijdens de training. We geloven niet in ‘powerpointdruklessen’. Dus je krijgt een beetje theorie, en dan meteen doen. Via de herhalingen blijft de kennis maximaal plakken. Oké, eerlijk is eerlijk. Je moet bij ons wel aan de bak;)

Je maakt meteen impact in jouw organisatie
Je wilt het liefst dat alles dat je leert meteen waarde genereert in jouw organisatie. Daarom werk je tijdens de training aan je eigen casus. Doordat je de design thinking stappen uitvoert met jouw casus maak je meteen impact. Dat is toch gaaf?

Vergelijking verschillende typen design thinking trainingen

Wat is het verschil tussen maatwerk of open inschrijving training?

Bij een open inschrijving design thinking training staat het programma en de datum vast. De deelnemers vervullen verschillende rollen bij verschillende organisaties. Bij een in-company training design thinking maken jouw programma op maat op basis van jouw leerdoelen. 

Soms is een maatwerk training 4 dagen in plaats van 2 dagen, of zelfs 8 dagdelen. Dat maakt een maatwerk training flexibeler. Een maatwerk training volg je vaak met je eigen team. Je werkt meestal aan één casus, dus raak je een diepere laag. Bij een maatwerk training staat het verbeteren van de samenwerking (teambuilding) vaak ook centraal.

Design thinking training | trainer SanneDesign thinking trainer Sanne

Wie zijn jullie design thinking trainers?

Onze innovatieconsultants zijn ervaren design thinking trainers. De training Design Thinking Fundamentals wordt gegeven door Sanne Lichtendahl. Sanne Lichtendahl is een ervaren innovatieconsultant en design sprint facilitator. Sanne werkt voor opdrachtgevers uit verschillende sectoren zoals de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de Gemeente Den Haag, Thieme Meulenhoff en Ipsen Pharmaceuticals.

Wat is jullie aanpak als ik een maatwerk training wil?

Als je geïnteresseerd bent in een maatwerk design thinking training dan doorlopen we grofweg vijf stappen:

  1. Tijdens een intakegesprek bespreken we de vraag en of we je kunnen helpen.
  2. Na akkoord van de offerte plannen we een leerdoelengesprek zodat we weten wanneer de training geslaagd is.
  3. Wij ontwerpen de training op maat en jij geeft akkoord.
  4. Wij geven de training vol energie, passie en sterke inhoud.
  5. Samen evalueren we de training na afloop op basis van de leerdoelen. 

Hoe wordt mijn organisatie innovatiever van een training design thinking?

Tijdens de training Design Thinking Fundamentals word je uitgedaagd om de technieken daadwerkelijk in een project toe te passen. Je ontwikkelt tijdens de training bijvoorbeeld een nieuw businessmodel, of vind een creatieve oplossing voor een probleem. 

Maar daar blijft het niet bij. Je leert ook hoe je hier een prototype van maakt en deze kunt testen bij je klanten. Op deze manier zie direct meer ondernemend en creatief gedrag in je organisatie.

Vier tips bij het selecteren van een passende design thinking training

Tip 1: zoek een trainer met praktijkervaring
De trainer bepaalt voor een belangrijk deel of jouw leerervaring effectief is. Een goede trainer heeft zowel ervaring met de theorie van design thinking als praktijkervaring. Je leert een stuk meer als een trainer de theorie kan inkleuren met eigen praktijkvoorbeelden. 

Tip 2: check of de intensiteit bij je past
Je kunt niet elke design thinking training gemakkelijk naast elkaar leggen. Als je meer op zoek bent naar een training die inspireert, dan moet je bijvoorbeeld niet bij ons zijn. Onze training Design Thinking Fundamentals is intensief, dus je moet aan de bak. Maar dan leer je ook superveel in superweinig tijd.

Tip 3: check of de lesruimte geschikt is voor design thinking
Een goede design thinking training vindt plaats in een goed opgezette creatieve en inspirerende ruimte. Als design thinker gebruik je namelijk vaak papieren tools zoals post-its, posters en canvassen. Een ruimte met grote whiteboards, veel daglicht, kleur en grote wanden waar je tegenaan kunt werken zijn ideaal voor een effectieve leerervaring.

Tip 4: lees de klantreviews
Je wilt natuurlijk de beste training voor jouw budget. Lees daarom de klantreviews aandachtig door. Zoek naar woorden die bij jou aanspreken. Voelt het goed, dan is de kans groot dat je een design thinking training hebt gevonden die perfect past.

Lees hier de Google reviews van onze klanten.

Meer weten over de design thinking training?

We kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van dit artikel enthousiast bent geworden over een training design thinking bij Friday out of the Box. Wil je meer weten over het inhoudelijke programma, de kosten en data? Bekijk dan onze trainingspagina.