fbpx

Innovator Yvonne Hoogenboom over de training Innovatieworkshops Faciliteren

door | 17 december 2021 | Faciliteren, Praktijkcase

Leestijd: 5 minuten

Yvonne Hoogenboom is BIM Engineer bij Heembouw, de ontwerpende bouwer die plekken creëert waar mensen willen zijn. Als BIM Engineer ontwikkelt Yvonne digitale modellen om de bouw zo soepel mogelijk te laten verlopen. In dit artikel lees je wat Yvonne van de training Innovatieworkshops Faciliteren vindt.

“Ik vind vind het erg interessant om mensen het gevoel te geven van ‘Hey, ik heb iets bedacht waarvan ik niet wist dat ik dit in me had.’”

Yvonne, waarom koos je voor de training Innovatieworkshops Faciliteren?

“Vanuit Heembouw ben ik gevraagd om deel te nemen. We hebben een paar hackathons gedaan met Friday out of the Box. En nu komt er weer één aan waar ik voor ben gevraagd te helpen als facilitator. Dat vind ik erg leuk om te doen. Ik werkte eerder als innovatiecoach en vind het erg leuk om met innovatie bezig te zijn naast mijn huidige werk. Ik haal veel voldoening uit het stimuleren van andere mensen om op een andere manier te denken. Ik vind het erg interessant om mensen het gevoel te geven van ‘Hey, ik heb iets bedacht waarvan ik niet wist dat ik dit in me had’. Dat geeft me een goed gevoel.” 

“Ik blijf verbaasd over hoe je het voor elkaar kan krijgen om bijvoorbeeld op een heel gek onderwerp 50+ nieuwe ideeën kunt genereren.”

 

En? Wat waren je belangrijkste lessen uit de training? 

“Eén van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd is dat voorbereiding 95% het succes bepaald. Als je je niet goed voorbereid, dan gaat het gewoon niet werken.Tijdens de training leer je hoe je een agenda en een draaiboek maakt. Maar ook hoe je je als facilitator opstelt tijdens een innovatieworkshop. Daarnaast moet je de tijd en de energie van de deelnemers in de gaten houden. Want je moet interventies plegen wanneer dat nodig is. En het stellen van de juiste vragen is erg belangrijk. Dit vind ik super interessante materie. Normaal zit ik zelf als deelnemer in een innovatieworkshop, als facilitator bekijk je het meer vanaf de zijlijn. Ik blijf verbaasd over hoe je het voor elkaar kan krijgen om bijvoorbeeld op een heel gek onderwerp 50+ nieuwe ideeën kunt genereren.”

“We maken met collega’s een programma, een agenda en een draaiboek.”

Training Innovatieworkshops Taciliteren | Deelnemers in actie | Friday out of the Box

Heb je het al toegepast in je werk?

“We zijn volop bezig met de voorbereidingen van de hackathon die in 2022 plaats zal vinden. Hiervoor houden we diverse sessies om uiteindelijk zo goed mogelijk invulling te geven aan de creatieve werksessies die we tijdens de hackathon willen organiseren. We zijn nu intern aan het oefenen. Het leuke is dat we nu gestructureerd nadenken over de stappen en de oefeningen. We maken met collega’s een programma, een agenda en een draaiboek. Dat betekent materialen verzamelen, feedback ophalen om te leren en te verbeteren. Ik vind het best een uitdaging om de verschillende technieken in te zetten en er achter te komen wat wel werkt en niet. Want ik doe zelf heel ander werk. Gelukkig oefenen we eerst intern, dus dan is het minder spannend als het niet in één keer goed gaat.”

“Ik zat in de auto onderweg naar huis en ik dacht letterlijk:
‘Zo, ik heb echt een hoop geleerd.”

Wat vond je van Joey als trainer? 

“Joey is super creatief. Ik ben echt verbaasd over hoe flexibel hij kan schakelen tussen alles wat er gebeurd. Hij weet zoveel te behalen tijdens de trainingsdagen. Ik zat in de auto onderweg naar huis en ik dacht letterlijk: ‘sow ik heb echt een hoop geleerd’. Er kwam zoveel op me af dat het later allemaal in één keer binnen komt. Joey doet dat zo dynamisch, echt heerlijk. We kregen bijvoorbeeld de oefening ‘apple drawing’, waarbij je zo veel mogelijk appels moet tekenen in drie minuten. Op dat moment dacht ik heel eerlijk, wat leer ik hiervan en waarom doen we dit. Vervolgens legt Joey dit gaande het proces uit en dan ben ik zelf bezig met het maken van een draaiboek en dan denk ik weer terug aan het voorbeeld van de appel oefening. Het proces blijft hangen. Je leert door zelf te doen.”

“Hier leer je de techniek en hoe je diepgang kan creëren om tot de kern te komen in een korte tijd.”

Aan wie in je netwerk zou je deze training aanraden?

“Bijna iedereen. Je leert echt even op een andere manier brainstormen. Hoe je moet doorpakken en hoe je samen met verschillende werkvormen tot ideeën kan komen. Iedereen kan bedenken ik ga stickers plakken op beste ideeën, nog een keer sorteren en dan houdt het op. Hier leer je de techniek en hoe je diepgang kan creëren om tot de kern te komen in een korte tijd. We hebben wel eens brainstormsessies gehad en dan waren we uren aan het discussiëren wat uiteindelijk tot niets heeft geleid. Nu heb ik geleerd om in een korte tijd ergens te komen.”

“Je merkt dat je eerst geneigd bent om te denken ‘ik kan niet tekenen’. Maar door de juiste druk er op te zetten en een goede vibe neer te zetten kwamen er toch toffe tekeningen.”

Leuk moment tijdens de training?

“Een mooi moment vond ik toen ik tijdens de training mijn eigen mini-workshop mocht presenteren en ik besefte hoe goed het ging en hoeveel plezier iedereen erin had. Ik had een oefening bedacht waarbij iedereen een kenmerkende eigenschap van zichzelf mocht visualiseren. Ik vond het tof om te zien hoe iedereen in één minuut iets kenmerkend van zichzelf kon schetsen. Je merkt dat je eerst geneigd bent om te denken ‘ik kan niet tekenen’. Maar door de juiste druk er op te zetten en een goede vibe neer te zetten kwamen er toch toffe tekeningen. Daarnaast heb ik me ook gerealiseerd dat ik in het vervolg anders ga brainstormen. Ik ga niet meer een hele dag brainstormen zonder strak plan. Doordat je strakke deadlines hebt blijf je niet al te lang hangen in hetzelfde onderwerp. Daarnaast voelt deze druk ook juist best lekker. Het werkt goed.” 

Ook innovatie leren faciliteren?

In het artikel Beter brainstormen. 101 creatieve technieken voor ideegeneratie vind je veel inspiratie en werkvormen om te gebruiken tijdens innovatieworkshops en creatieve sessies. Wil je je verder ontwikkelen als (online) facilitator? Check dan onze training Innovatieworkshops faciliteren fundamentals en Innovatieworkshops Faciliteren advanced. Zo word je innovatie de baas.

 

Tot Friday!

Tara Bruggink | Blog Friday out of the Box
Tara Bruggink | Jr Business Innovator | Friday out of the Box

Tara Bruggink is Jr. Business Innovator bij Friday out of the Box. Ze loopt hier stage, maar vergis je niet: er wordt door het innovatieteam net zo hard van haar geleerd. Tijdens haar opleiding Business Innovation heeft zij alle fasen van het innovatieproces leren toepassen, een hele onderzoekende mindset aangeleerd en faciliteer-talent ontwikkeld. Dit is de toekomst van innovatie. En daar schrijft ze regelmatig over.