fbpx

Innovator Marc Boers over de training Innovatieworkshops Faciliteren

door | 1 juli 2021 | Faciliteren, Praktijkcase

Leestijd: 3 minuten

Marc Boers is een zelfstandig Innovatiecoach. Hij werkte jaren als ondernemer in de retail en stond vooraan tijdens de digitale transitie van zijn bedrijf. ‘Klantgericht innoveren, marketing en digitale mogelijkheden hebben mij altijd gefascineerd. Ik blijf op zoek naar nieuwe kansen.’ Als innovatiecoach helpt Marc nu andere ondernemers, retailers en dienstverleners met het bedenken van innovatieve diensten en concepten.’  

Marc gaf de training Innovatieworkshops Faciliteren een: 9

Marc, waarom koos je voor de training Innovatieworkshops Faciliteren?  

‘Als innovatiecoach gaf ik al regelmatig workshops voor grote en kleine groepen. Deze heb ik zelf ontwikkeld en waren altijd gericht op live sessies. En toen kwam Corona. Ik zocht meer kennis, ervaring en praktische tips voor het online faciliteren van workshops. Deze training van Friday out of the Box vond ik online en paste precies bij mijn ontwikkelingsvraag.’

En? Wat waren je belangrijkste lessen uit de training? 

“Oh dat zijn er wel een aantal. Alle praktische tips van Joey, daar zat hij vol van, heb ik genoteerd tijdens de trainingsdagen en dat is een heel boekwerk geworden. Met name het effect van visueel werken, bijvoorbeeld door middel van posters en canvassen in livesessies en digitaal via Mural, heeft mij verrast. De structuur die dat biedt geeft deelnemers niet alleen houvast en vertrouwen, het werkt ook sterk als zelfmanagement-tool. Dat waren echt nieuwe inzichten.

Maar het meest waardevol was het feedback op mijn eigen oefensessies, proces en voorbereiding.  En de diversiteit van de mede-cursisten. Iedereen heeft een eigen stijl, als facilitator en ook zeker als deelnemer. Mooi om elkaars kracht te ervaren en uit te dagen.”

Training Innovatieworkshops Faciliteren via Mural

Online workshop met Mural

Heb je het al toegepast in je werk?

“Ik heb nog geen volledige innovatieworkshop gegeven na de training, maar weet zeker dat ik dit anders en met meer vertrouwen zal doen. Mijn klantgesprekken over innovatie en het faciliteren ervan hebben in elk geval al veel meer diepgang gekregen.”

Wat vond je van Joey als trainer? 

“Joey heeft veel ervaring. Dat kun je merken aan de anekdotes, klantcases en inhoudelijke kennis die hij deelt. Als trainer was hij vriendelijk, toegankelijk en tegelijkertijd to-the-point, wat ik heel erg kan waarderen. Hij geeft zijn inzichten en observaties heel direct terug en is persoonlijk betrokken bij het leerproces.”

Faciliteren | Innovatie strateeg en facilitator Joey Gonesh van Friday put of the Box

Trainer Joey Gonesh

Aan wie in je netwerk zou je deze training aanraden?

“Ik denk dat faciliteren een onderschatte skill is, dat een vast onderdeel van de bedrijfsroutine zou moeten zijn. Juist ook digtaal. Vooral voor marketeers, marketingmanagers en productmanagers zie ik veel meerwaarde. Zij bereiken nog meer effect als zij creatieve groepsprocessen leren ontwerpen en begeleiden.”

Leuk moment tijdens de training?

“Zeker de interactie met de medecursisten en hun verbeeldingskracht tijdens idee-generatie oefeningen. En het oefenen van creatieve design thinking technieken zoals Lightning Demo’s en de Crazy 8. Toen ik zelf een ‘koffie-ijsbreker’ had bedacht kreeg ik ook de gelegenheid om die uit te werken en te oefenen met de groep. Leuk dat er ruimte was voor eigen inbreng.”

Ook innovatie leren faciliteren?

In het artikel 101 creatieve technieken vind je veel inspiratie en werkvormen om te gebruiken tijdens innovatieworkshops en creatieve sessies. Wil je je verder ontwikkelen als (online) facilitator? Check dan onze training Innovatieworkshops faciliteren fundamentals en Innovatieworkshops Faciliteren advanced. Happy innovating!

Tot Friday,

Sanne Lichtendahl

Bio Sanne Lichtendahl | Friday out of the Box

Sanne Lichtendahl is is Innovatiestrateeg en partner bij innovatiebureau Friday out of the Box. Hier ontwerpt en faciliteert ze innovatieprogramma's, innovatietrainingen en creatieve conceptontwikkeling. Zij werkt o.a. voor ziekenhuizen, grote gemeenten, ICT dienstverleners en consultants. Sanne schreef in 2021 het boek 'Innovatie de baas' (S2 uitgevers)en spreekt regelmatig op events en congressen over innovatie en business creativiteit.