fbpx

Wat doet een service design bureau?

door | 12 mei 2020 | Kennisbank

Leestijd: 4 minuten

Wat doet een Service Design bureau?

Het kan best lastig zijn om oplossingen te ontwikkelen waarbij je jouw klant centraal stelt. Een service design bureau helpt je hiermee op verschillende manieren. Denk aan klantonderzoek, het ontwerpen van innovatieve diensten, het maken van simpele modellen (prototypen) of het testen van deze prototypen bij jouw klanten. Alles wat een service design bureau doet is gericht op het bieden van onderscheidend en creatieve oplossing zodat jij jouw klanten kunt verrassen.

Een aantal voorbeelden: 

1. Klantonderzoek door een service design bureau
Een service design bureau kan je helpen met kwalitatief onderzoek zoals klantinterviews. Met slimme vragen proberen service designers verborgen klantbehoeften te ontdekken waar jij op in kunt spelen.

Voorbeeld klantonderzoek: de relatie tussen werktevredenheid en productiviteit

2. Ontwerpen innovatieve diensten
Het ontwerpen van een verrassende dienst door een service design bureau kan verschillende startpunten hebben. Soms start je met klantonderzoek of met een workshop waarin je out-of-the-box concepten bedenkt, en weer een andere keer doet het service design bureau eerst onderzoek naar jouw concurrenten. Je hoort het al: jouw bedrijf is uniek, en dus maakt een goed service design bureau een aanpak op maat. 

Service Design Bureau Prototyping

Sanne Lichtendahl ontwikkelt prototypen met een deelnemer tijdens een creatieve sessie

3. Prototypen
Een ontwerp blijft abstract totdat je dit tastbaar maakt. Hierdoor kun je moeilijk testen of jouw innovatieve idee aan zal slaan bij klanten. Daarom maak je prototypen. Vaak heeft een service design bureau conceptontwikkelaars, strategen, copywriters, user experience designers en onderzoekers in dienst die samen aan jouw prototype werken.

4. Testen bij klanten
De ontwikkeling van een nieuw business idee kan duur zijn. Je wilt dus zo snel mogelijk weten of jouw idee aan zal slaan of niet. Een slim service design bureau kan je helpen om jouw oplossing te testen bij jouw doelgroep. Een goede test levert altijd waardevolle inzichten op en is daarmee de investering vaak dubbel en dwars waard.

Fieldresearch: concept testen bij klanten

Wat is service design nou precies?

Service design is een proces waarbij ontwerpers duurzame oplossingen en optimale ervaringen creëren voor klanten. Bij service design ga je ervan uit dat zowel de klant als zijn of haar context belangrijk is. Service designers splitsen services eerst op in deelgebieden. Dan bedenken ze gedetailleerde oplossingen voor elke stap van de klantreis.

Een voorbeeld is de ontwikkeling van zelfscankassa’s bij supermarkten. Klanten vinden het irritant om in de laatste stap van hun klantreis – het afrekenen bij de kassa- niet wachten. Dus kun je je boodschappen tegenwoordig zelf scannen en afrekenen met de zelfscankassa’s. 

Voorbeeld: customer journey uitgewerkt in een story board

Wat zijn de kernprincipes van service design?

Marc Stickdorn en Jakob Schneider schreven het boek ‘This is Service Design Thinking’. Ze identificeren de volgende vijf kernprincipes van service design:

  • Gebruikersgericht – Gebruik kwalitatief onderzoek om klantgericht te ontwerpen.
  • Co-creatief – Betrek alle relevante belanghebbenden bij het ontwerpproces.
  • Opeenvolging – Verdeel een complexe dienst in afzonderlijke processen en onderdelen van de klantreis.
  • Bewijs – Bedenk service-ervaringen om ze tastbaar te maken zodat klanten merken gaan vertrouwen.
  • Holistisch – Ontwerp voor alle klantcontactpunten (touchpoints) over netwerken van gebruikers en interacties heen.

Kun je service design trainen?

Ja dat kan zeker. Tijdens de training Design Thinking Fundamentals leer je hoe service design werkt. Door je écht in te leven in je klant en een focus op de hele klantreis ontwikkel je producten, diensten en ervaringen waar gebruikers écht op zitten te wachten.

Op zoek naar een service design bureau?

Friday out of the Box is een strategisch innovatiebureau, gespecialiseerd in service design.

Lees bijvoorbeeld in deze klantcase van Amstelring hoe wij met design thinking bewonersparticipatie opnieuw ontworpen hebben voor dit grote verzorgingstehuis.

In de klantcase van Van ’t Hof Rijnland lees je hoe wij hen met service design helpen aan een onderscheidende positie in de vastgoedbranche.

Wil je meer weten over onze aanpak of  sparren over jouw eigen service design uitdagingen? Plan dan een gratis innovatieconsult.

 

Tot Friday!

Joey Gonesh

Joey Gonesh | Innovatie Strateeg en founder Friday out of the Box

Joey Gonesh is oprichter van innovatiebureau Friday out of the Box. Als innovatiestrateeg werkt hij voor bedrijven zoals Nike, NS, ProRail en HP Enterprise. Hij doceert aan universiteiten en is professioneel spreker over creativiteit, innovatie en ondernemerschap. Voetbal is zijn tweede liefde. Als jeugdtrainer staat hij op het veld bij Desto in Vleuten.