fbpx

Wat is Proof of Concept?

door | 15 november 2022 | Kennisbank

Leestijd: 3 minuten

Een Proof of Concept (PoC) is een methode om de haalbaarheid van een idee of concept te testen. Met een Proof of Concept test je aannames van het idee en kom je er snel achter of je idee wel of niet werkt en of het succesvol zal zijn. Je gebruikt een Proof of Concept in het beginstadium van een product- of dienstontwikkeling. Zodra je de haalbaarheid van je idee hebt bewezen kan je de PoC uitbreiden tot een prototype. Het maken van een Proof of Concept is onderdeel van een Google Design Sprint.

Verschil tussen Proof of Concept en een prototype

De termen Proof of Concept en Prototype worden vaak door elkaar gebruikt. Toch hebben beide methodes verschillende doeleinden. 

Met een Proof of Concept bepaal je of een idee werkelijkheid kan worden. Het gaat hier om een theoretische demonstratie. Hierbij kan je denken aan een document of presentatie. Een PoC is daarbij een intern gerichte activiteit. Je kijkt nog niet naar de buitenwereld en toont een PoC ook niet aan de klant.

Een prototype daarentegen is ervoor bedoeld om een realiseerbaar idee te vertalen naar een (eerste) werkende versie van het eindproduct. Een PoC levert dus input en vormt de basis voor een prototype. Deze kun je vervolgens testen en beoordelen op aspecten als bruikbaarheid, functionaliteit en design.

Je maakt eerst een Proof of Concept. Op basis hiervan maak je een prototype. Het prototype test je meerdere malen wat leidt tot een Minimum Viable Product.

Wat is de waarde van een Proof of Concept?  

Een Proof of Concept helpt je in een vroeg stadia beslissingen te nemen welke ideeën het waard zijn om te realiseren. Hierdoor bespaar je tijd en geld en verklein je de kans op falen. Daarbij geeft een Proof of Concept je de kans om interne feedback te verzamelen. Je kunt een Proof of Concept ook gebruiken om belanghebbenden of potentiële investeerders ervan te overtuigen dat het idee de moeite waard is om door te ontwikkelen.

Wat staat er in een Proof of Concept?  

Een Proof of Concept is meestal een document of presentatie waarin je belanghebbenden kennis laat maken met je idee. Definieer de doelmarkt, beschrijf je succescriteria en geef je een overzicht van de stappen die nodig zijn om het idee te realiseren. Sluit af met de ‘next steps’ mocht de PoC succesvol zijn.

Voorbeeld  

Stel je voor; Je wil een nieuwe snack op de markt brengen. Als onderdeel van je Proof of Concept kan je een t een consumentenonderzoek doen naar de smaak en het uiterlijk van jouw voorgestelde snack. Maar ook kan je onderzoek naar de inkoop van ingrediënten, verpakkingen en productie-apparatuur om de winstgevendheid van jouw snack te garanderen.  

Bij softwareontwikkeling zou een Proof of Concept aantonen of een idee technologisch haalbaar is. 

Wil je in 5 dagen een nieuw product of dienst ontwikkelen én testen met een Proof of Concept en prototype?

Tot Friday!

Eline - Friday out of t

Eline de Graaff is Jr. Business Innovator bij Friday out of the Box. Met haar passie voor innovatie en taal, houdt ze zich het liefst bezig met het schrijven van out of the box content. Ook ondersteunt ze in klantprojecten en volgt ze de masteropleiding Projectmanagement. Tijd om van het leven te genieten is er ook, als foodie én fanatiek sporter!