fbpx

Wat doet een innovatiestrateeg?

door | 25 augustus 2022 | Kennisbank

Leestijd: 5 minuten

Een innovatiestrateeg helpt je te koersen op de lange termijn ondanks de druk op vandaag. Het is iemand die jouw innovatiefste dromen omzet in een werkbaar plan. Zo creëer je een innovatiehartslag die zo hard door blijft denderen dat ie bijna niet meer te stoppen is.

Wanneer heb je een innovatiestrateeg nodig?

Misschien weet je nog niet helemaal of een innovatiestrateeg iets voor jou is. Dit zijn een paar signalen die schreeuwen om een innovatiestrateeg:

 • Je weet niet hoe je een budget moet maken voor innovatie?
 • Je snapt niet hoe je een innovatieteam moet samenstellen
 • Je wil weten welke nieuwe producten en diensten een grote kans op beet hebben
 • Je wilt nieuwe business ideeën beter managen zodat de beste ideeën ook ontwikkeld worden
 • Je innovatie-executiekracht lijkt wel appelstroop, je kunt wel een boost gebruiken
 • Je bent goed in het starten van nieuwe projecten, maar afronden en naar de markt brengen… pure frustratie!

Herken je een aantal van deze signalen en begrijp je inmiddels dat een pleister plakken niet langer de oplossing is. Dan is het tijd voor een innovatiestrateeg.

In deze video legt Joey je uit waarom je een innovatiestrategie moet opstellen:

Wat doet een innovatiestrateeg?

Een innovatiestrateeg is iemand met een bak vol innovatiekennis en een rugzak vol ervaring met innovatieprojecten in verschillende sectoren. Dit kan jou helpen in allerlei vormen. Hieronder een paar voorbeelden die je een indruk geven.

Een innovatiestrateeg doet onderzoek
Een innovatiestrateeg doet onderzoek naar de innovatievolwassenheid van je organisatie. Wij gebruiken onze innovatiescan. Dit is een vragenlijst gebaseerd op meer dan 100 wetenschappelijke onderzoeken verdeeld over vier categorieën: strategize, generate ideas, test ideas, scale ideas. Je kunt mooie inzichten halen uit dit onderzoek, en het advies van een innovatiestrateeg is goed onderbouwd en actiegericht. Het blijft dus niet bij plannenmakerij.

Een innovatiestrateeg helpt prioriteren
Je merkt dat managers de korte termijn omzet voorrang geven boven de continuïteit op de lange termijn. Hierdoor wordt er geen tijd en geld vrijgemaakt voor klantonderzoek, brainstorming, conceptontwikkeling, het maken van simpele modellen (prototyping) en het testen van deze modellen met klanten. Een innovatiestrateeg kan bijvoorbeeld een workshop ontwerpen en faciliteren waarbij je met een managementteam keuzes maakt die ruimte, tijd en geld borgen voor nieuwe ideeën.

Innovatiestrateeg_sessie_demaco

Deelnemers tijdens een workshop die een innovatiestrategie opstellen onder begeleiding van een innovatiestrateeg.

Een innovatiestrateeg schrijft doelen inspirerend op
Je kunt blind worden van je eigen taal. Zo blind dat je eigen medewerkers niet eens weten wat je bedoelt. Een innovatiestrateeg creëert met een scherpe innovatiestrategie in eerste instantie overzicht door met jou innovatiedoelen vast te stellen. Maar een innovatiestrateeg kan deze doelen ook zo formuleren dat iedereen het begrijpt. Sterker nog, dat je jouw medewerkers uit de weerstand trekt en in de startblokken gooit om mee te doen.

Lees in deze blog wat een innovatiestrategie is en hoe je er één opstelt.

innovatiestrateeg_quote

Een innovatiestrateeg is jouw sparring partner
Je hebt van die vragen zomaar opploppen tijdens een vergadering, in de auto of tijdens een zakendiner. En dan wil je even checken hoe ‘de expert’ hiernaar kijkt. Dit zijn vragen die onze innovatiestrategen regelmatig ontvangen:

 • Moet ik mijn innovatielab helemaal loskoppelen van mijn bedrijf?
 • Welke rollen heb ik nodig voor een high performing innovatieteam?
 • Mag een innovatieteam vrij beschikken over hun budget?
 • Wat kan ik doen als ik geen geld heb voor een dedicated team?
 • Hoe ziet een trainingsprogramma eruit voor innovators?
 • Ga ik bij klantonderzoek voor kwalitatief of kwantitatief?

Nogmaals: dit waren een paar voorbeelden van hoe een innovatiestrateeg jou kan helpen.

Ontdek hier hoe we in drie workshops een superscherpe innovatiestrategie voor je maken.

Innovatiestrateeg Friday out of the Box: Joey

Joey Gonesh | Innovatiestrateeg en oprichter van Friday out of the Box

Joey Gonesh

Joey Gonesh is oprichter van innovatiebureau Friday out of the Box. Als innovatiestrateeg werkt hij voor bedrijven zoals Nike, NS, ProRail en HP Enterprise. Hij doceert aan universiteiten en is professioneel spreker over creativiteit, innovatie en ondernemerschap. Voetbal is zijn tweede liefde. Als jeugdtrainer staat hij op het veld bij DESTO in Vleuten.

Het Innovation Strategy Canvas: de tool voor innovatiestrategen

Onze innovatiestrategen gebruiken meerdere tools, maar het Friday out of the Box “Innovation Strategy Canvas” is toch wel de favoriet. Met dit canvas breng je rap de belangrijkste elementen van een innovatiestrategie in kaart. Je kunt dit canvas alleen invullen, of als tool voor een workshop gebruiken met een managementteam. Zo verzamel je alle belangrijke ingrediënten voor het opstellen van een sterke innovatiestrategie (die wij dan weer verwerken in een visuele strategiekaart).

Download het canvas hieronder!

Innovation Strategy Canvas

your-name(Vereist)
opt-in(Vereist)

Veelgestelde vragen over een innovatiestrateeg

Hoe werkt dat? Een innovatiestrateeg van Friday out of the Box voor mijn organisatie?

Je start altijd met een open gesprek met een innovatiestrateeg. Hierin willen we van alles weten van jou jouw organisatie. Na een gesprek met de innovatiestrateeg bepalen we samen of we verder willen. We maken dan een voorstel, jij geeft akkoord. En dan plannen we de afspraken voor onze diagnosetool ‘de innovatiescan’. Onze conclusies en advies helpen je om besluiten te nemen waarbij innovatie nadrukkelijk prioriteit krijgt. Maar dan begint het pas. Je hebt niets aan een partij die je alleen advies geeft. Je wilt hulp met het formuleren van een innovatiestrategie en het doen ervan. Dus, hebben we een klik, dan zeggen we beide ‘ja’ tegen een langetermijnsamenwerking die jou helpt om innovatie de baas te worden. 

Wat kan een innovatiestrateeg goed?

Een innovatiestrateeg snapt goed hoe de complexiteit van jouw organisatie innovatie helpt of belemmert. Bijvoorbeeld hoe jouw organisatiestructuur, de samenstelling van innovatieteams, toewijzing van budgetten en het innovatieproces het daadwerkelijk bedenken, uitwerken en implementerenvan innovatieve business ideeën helpt. Of juist niet.

Wat is het verschil tussen een innovatiestrateeg en innovatiecoach?

Een innovatiecoach richt zich op het innovatieteam, een innovatiestrateeg op de directie. Een innovatiecoach helpt een innovatieteam beter te presteren door dagelijks of wekelijks te begeleiden en ad hoc vragen van het team te beantwoorden vanuit zijn of haar expertise. Een innovatiestrateeg opereert meer op strategisch niveau, en is dus een partner voor de directie van de organisatie. Een innovatiestrateeg spart vaak met de directie over budgetten, de structuur van een innovatieteam, hoe je de autonomie bewaakt van het team of hoe je een inspirerende fysieke werkomgeving inricht.