fbpx

Agile expert Roy Gielen: “De beste ideeën worden geboren bij hen die er het meest vanaf weten”

door | 8 februari 2018 | Innovatiestrategie

Leestijd: 4 minuten

Ik laat me graag inspireren door innovatieleiders uit de markt. Daarom interview ik regelmatig innovatie toppers. En jij mag hier van meegenieten. Zo ben jij ook weer up to date. Deze keer sprak ik Roy Gielen: Agile coach, trainer en adviseur bij Ctree BV. Hij doet dit onder meer voor de Algemene Pensioen Groep (APG) en Loyalis. Daarnaast is hij trainer bij Scrum Academy en gastspreker op Nyenrode Business Universiteit. Ik sprak Roy over Agile advies en innovatief leiderschap. Enjoy!

Roy, wanneer benadert een bedrijf jullie met hun Agile vragen?

Bedrijven bellen ons voor Agile coachopdrachten, trainingen of colleges. Vaak heeft een Agile team een kickstart nodig of wil de organisatie starten met een transitie. Bij APG coach ik bijvoorbeeld nieuwe Agile teams en ondersteun ik de organisatie in de agile en DevOps transformatie. Het doel is dat de teams zelforganiserend, innovatief en uiteindelijk productiever worden. Daarvoor zijn ook bepaalde eigenschappen nodig bij het team: autonomie, eigenaarschap, experimenteren en mensen de ruimte geven. Ik zie dat het Agile werken op een bepaald niveau leeft, maar een ‘ver van mijn bed show’ blijft voor de hogere lagen. Daarom benadrukken wij altijd een stuk houding en gedrag in iedere laag van de organisatie. Als het antwoord op de vraag ‘what’s in it for me?’ helder is, helpen wij de medewerker graag bij het verlaten van het gebaande pad.

Welke verandering moet leiderschap volgens jullie doormaken? 

Wat voor verandering het ook betreft en wie het ook is: iedere verandering begint bij jezelf. Het openstaan voor veranderingen, het durven loslaten en jezelf kwetsbaar durven opstellen zijn essentiële ingrediënten om een verandering in houding en gedrag de ruimte te geven. Met name in de nieuwe (agile) werkomgevingen is het essentieel om als leider een meer ondersteunende en coachende rol aan te gaan nemen. Probeer als manager meer de shift te maken van schaakmeester (sturen en controleren) naar tuinman (het onderhouden van een ecosysteem waarin de teams optimaal kunnen presteren en excelleren).

Deze gedragsshift brengen wij graag concreet in kaart door de vraag te stellen welk gedrag verwacht je van jezelf en anderen in de nieuwe werkomgeving? Gedrag is namelijk “iets wat je iemand ziet doen en hoort zeggen”.

We zien het als onze taak om het management en de teams te verenigen op het gebied van houding en gedrag. Dit betekent het uit de comfort zone treden voor beiden: ze moeten zich kwetsbaar durven opstellen. Dan pas wordt er een vertrouwde omgeving gecreëerd waarin leren en empathie centraal staan. Deze uitgangspunten zorgen voor een gezamenlijk succes. 

Je hebt samengewerkt met Bol.com. Kun je daar wat meer over vertellen? 

Anderhalf jaar geleden kwam ik in contact met Menno Vis, de IT Director. Menno vond het leuk om het gedachtegoed van Bol.com te verspreiden. We hebben toen een aantal blogs samen geschreven, wat erg interessant was. Ik laat me graag inspireren door dit soort organisaties! Ik zag vier dingen waar Bol.com erg goed in is:

  1. Het MT geeft mensen de ruimte om eigenaarschap te nemen. Ze stellen zich kwetsbaar op door de teams te laten weten dat zij als geen ander weten wat goed is voor de organisatie. Dit stimuleert de creativiteit en helpt nieuwe producten ontstaan.
  2. Ze durven te falen: dit zien ze niet als fouten, maar als leerproces. Het management stimuleert het delen van fouten met de hele organisatie op hun ‘wall of fail’.
  3. Nieuwe ideeën worden aangemoedigd: er worden met regelmaat hackathons of design sprints georganiseerd.
  4. Dienend leiderschap: managers moeten geen wandelende ego’s zijn. Ze bepalen de visie, maar laten de uitvoering aan de teams over.

De sense of urgency is heel duidelijk bij bol.com: stoppen met agile werken betekent een snelle ondergang in de dynamische e-commerce. Bol.com kent hun klant erg goed en redeneert continu vanuit wat hij of zij nodig heeft. Bij grote corporates zie je dat veel minder, ze zijn duidelijk meer intern gericht. Hun klant staat verder van de medewerkers af dan bij bol.com. Ik vind de aanmoediging van ideeën zoals bij bol.com erg belangrijk. Want…

de beste ideeën worden geboren bij de mensen die er het meeste vanaf weten.

Agile klinkt mooi, maar wat zijn de risico’s? 

Agile is, net als DevOps, een mindset. We zien vaak dat organisaties het als methode zien, uiteindelijk krijgt deze methode dan de schuld van de slechte uitvoering. Een agile transitie gaat vaak mis omdat mensen niet willen veranderen. De waardes en principes van agile ‘bekken’ natuurlijk goed en passen in de visie van een organisatie. Denk maar aan samenwerken, transparantie, de wendbare organisatie, de klant centraal…  Maar ook hier is benoemen van de gewenste houding en gedrag essentieel, dit wordt vaak zwaar onderschat. Want ja: ‘we willen wendbaar zijn’, maar wat verwacht je dan morgen van elkaar en hoe ziet dat eruit?

Stel: jij bent CIO. Waar zou je morgen mee beginnen?

Eerst zou ik een visie formuleren: waarom gaat agile onze organisatie helpen in deze veranderende wereld? Het agile denken moet volledig in het DNA van de organisatie gaan zitten. Dat wil ik ook uitstralen: dat maakt het aanstekelijk en inspirerend. Loslaten kan moeilijk zijn, maar dat zou ik wel graag willen doen richting de medewerkers. Zo hebben ze ruimte om de transitie te laten slagen. Ik zou klein beginnen met een team van enthousiaste agile-aanhangers. Van daaruit spreiden de agile ideeën als olievlek door alle lagen van de organisatie.

 Welke tips heb je voor Friday Out Of The Box?                                  

Ga vooral door met wat je doet, met dezelfde drive en authenticiteit die je nu uitstraalt. [uhhh… thanx!;] Zorg dat je als ‘schoenmaker’ zelf blijft innoveren. Ondanks het feit dat het soms lastig is als start-up om ‘nee te verkopen’, blijft oprecht en eerlijk naar jezelf en je klanten. En niet te vergeten, maak waar nodig gebruik van externen om je te blijven triggeren!

Heb je nog wat tijd over? Dan adviseer ik je om het boek  ‘Reinventing Organizations’ van Frederic Laloux te lezen. Het geeft je een idee wat de evolutie van organisaties is geweest, waar agile past en waar jij als organisatie nu zit en naartoe wilt groeien. Als leider is het ook een mooie tip om meer te leren over secure base leadership. En: een rol als dienend leider is essentieel in een agile omgeving. Het boek Care to Dare van George Kohlrieser geeft hier inzicht in.  

Ik merk dat ik blij word van het gesprek met Roy. Energieke vent met visie. Altijd vett. Wil je meer lezen over agile leiderschap lees dan het interview met Jurriaan Kamer. Wil jij nu eens een keer écht wat met innovatie doen? Check hier hoe wij je kunnen helpen of hierooo wat wij voor o.a. Nike, NS en Jumbo Maritime doen.

Tot Friday! Joey.