fbpx

Innovatie software: kun je beter innoveren met behulp van software?

door | 20 september 2021 | Innovatiestrategie

Leestijd: 3 minuten

Het gebruik van innovatie software is in Nederland nog geen gemeengoed. Er zijn verschillende nationale en internationale aanbieders van software op de markt voor het managen van innovatieprocessen. Toch zien we deze bij onze klanten bijna niet terug. Tijd voor nader onderzoek. Hoe kan software een creatief innovatieproces ondersteunen? Kan software bedrijven écht beter laten innoveren? De komende weken ga ik deze vraag onderzoeken en deel ik onze lessen met je. In dit artikel leg ik uit wat innovatie software precies is.

Het innovatieproces: Iteratief werken in experimenten

Innoveren is experimenteren en leren wat werkt en wat niet. Zodat je een nieuw product of dienst kan ontwerpen en lanceren dat echt aansluit bij de wensen van de klant. Innovatie is een creatief en iteratief proces. Dat betekent dat stappen niet altijd in dezelfde volgorde plaatsvinden, maar vooral: herhaald doorlopen moeten worden. Het bedenken van nieuwe ideeën kan namelijk weer leiden tot het ontstaan van nieuwe ideeën. En het testen van ideeën kan weer nieuwe inzichten geven. Om hier structuur in aan te brengen en te sturen op resultaat worden innovatiemethodes, zoals design thinking gebruikt. Heb je daar innovatie software bij nodig?

Wat is innovatie software?

Met innovatie software creëer je een digitale omgeving waarin mensen kunnen samenwerken om innovatieve ideeën te bedenken, te verfijnen en te ontwikkelen. Het gaat dus veel verder dan een ideeënbus of een brainstormsessie.

Innovatie software kent veel benamingen en omschrijvingen. Om er een paar te noemen: Idea Management Software, Idea Management Tools, Idea Management App, Idea Management Platform, Ideation Software, Idea Campaign software, Idea Management Solution, Innovation (project)  Management software, Collaboration Software, Collaborative Innovation Software, Open Innovation software, Innovation Challenge Software, Employee Ideation software. Idea Crowd Sourcing software. Innovation Management Tools. 

Innovatie software: kan dat niet simpel? 

In de meest eenvoudigste vorm kun je zelfs Whatsapp innovatie software noemen. Dat biedt namelijk ook ruimte aan mensen om samen aan ideeën te werken. En daar gaat het bij innovatie software immers om: mensen die digitaal ondersteund samenwerken aan het bedenken en uitwerken van creatieve business ideeën. Maar, innovatie software hoeft niet alleen gericht te zijn ideeen bedenken. Het kan ook gebruikt worden om  hele innovatieproces structuur te geven, dan spreken we over  innovatie management software.

Innovatie software | Voorbeeld | Innovatiebureau Friday out of the BoxVoorbeeld van innovatie software Viima. Een van de tools die wij momenteel gebruiken voor innovatie management. 


Advies nodig bij de keuze voor innovatie software? 

Of innovatiesoftware je organisatie helpt om ook echt beter te innoveren? Dat hangt af van jullie eigen innovatie-volwassenheid, jullie innovatiedoelen en gekozen strategie. Vanuit Friday out of the Box denk ik graag met jullie mee over de inzet van innovatie software en hoe dit past in jullie innovatieve organisatie. Vraag hiervoor een gratis innovatie software consult aan. 

In mijn volgende blog neem ik je mee in de voor- en nadelen van innovatie software. 

Tot Friday!

Marc Boers | Innovatiebureau Friday out of the Box
Marc Boers | Innovatiecoach Friday out of the Box

Marc Boers is innovatiecoach bij Friday out of the Box en specialist op het gebied van innovatie software. Hij werkte jaren als ondernemer in de retail en stond vooraan tijdens de digitale transitie van zijn bedrijf. ‘Klantgericht innoveren, marketing en digitale mogelijkheden hebben mij altijd gefascineerd’. Als innovatiecoach helpt Marc nu andere ondernemers, start-ups en dienstverleners met het bedenken van innovatieve diensten en concepten.