fbpx

Design thinking workshop

Met een design thinking workshop maak je in korte tijd kennis met de populaire innovatiemethode design thinking. 

Design thinking workshop organiseren?

Met een design thinking workshop doorloop je tijdens een korte sessie de 6 stappen van ons design thinking model. Een design thinking workshop is een praktische kennismaking met de innovatiemethode design thinking. Wij faciliteren workshops online en offline in Utrecht.

Wat is design thinking?

Design thinking is een verzameling van processen, methoden en tools om mensgerichte producten, diensten, oplossingen en ervaringen te creëren. Met design thinking bereik je een persoonlijke en emotionele connectie met de gebruiker.

Design thinking maakt jouw organisatie innovatiever. En dat is bewezen. Want organisaties die design thinking toepassen presteren bijna twee keer zo goed als hun concurrenten.

Leonie Weber is Director Supply Chain Technology Europe bij Nike. Zij beschrijft haar ervaring met deze workshop als volgt:

 

Het Friday out of the Box team bracht een geweldige energie en creativiteit mee in de workshop. Mijn team was erg enthousiast over de dag zelf, en onze business stakeholders zijn erg onder de indruk van de output. Dankjewel voor een fantastische samenwerking.

Leonie Weber

Director Supply Chain Technology Europe, Nike

Het design thinking model van Friday out of the Box

Tijdens de design thinking workshop pas je de design thinking stappen toe uit ons eigen model. We hebben de stap ‘frame’ toegevoegd aan het bekende design thinking model van Stanford Design School. Een frame is een perspectief van waaruit je naar een probleem kijkt. De ervaring leert. Als je écht creatieve oplossingen wilt, kies dan spannende frames. Tijdens de design thinking workshop ervaar je het verrassende effect van de keuze van je frame op de creativiteit van jouw innovatieve business idee.

Design thinking | Visual Fieke Sluijs | Friday out of the Box

Design Thinking model van Friday out of the Box

De zes stappen van ons design thinking model

 1. Empathize: ontdek verborgen behoeften door je in te leven in de wereld van je klant.
 2. Define: definieer het kernprobleem vanuit het perspectief van je klant.
 3. Frame: formuleer verrassende invalshoeken om naar het kernprobleem te kijken.
 4. Ideate: bedenk out-of-the-box oplossingen.
 5. Prototype: maak jouw business idee concreet en tastbaar met een prototype.
 6. Test: test jouw business idee door feedback te vragen bij je klant.

In deze video van design thinker Sanne Lichtendahl geeft ze 5 tips voor het faciliteren van jouw eigen workshop.


Waarom een design thinking workshop van Friday out of the Box?

Wij zijn sinds 2014 fan van de innovatiemethode design thinking. En we hebben deze methode inmiddels bij 70+ bedrijven toegepast. We kennen dus de praktische mogelijkheden. Maar ook de valkuilen. Onze klantervaring was de basis voor het ontwikkelen van ons eigen design thinking model. Na een design thinking workshop van Friday out of the Box weet je écht wat design thinking inhoudt.

 

Wat doe je tijdens een design thinking workshop?

In een design thinking workshop van 2,5 uur doorloop je alle stappen van het design thinking model. Je krijgt dan een eerste indruk van deze innovatiemethode. In een workshop van vier uur ga je dieper in op het waarom van de verschillende stappen. Wil je écht een flinke stap zetten en een concreet business probleem oplossen? Ga dan voor een workshop van een dag.

Dit maak je mee tijdens een workshop

Wat wil jouw klant nu écht? Dat is de start van jouw design thinking workshop. Met dit inzicht kijk je opnieuw naar jouw probleem. Is dit nog steeds hetzelfde? Vaak niet. Dus formuleer je het kernprobleem opnieuw. Dan is het tijd om verrassende frames (invalshoeken) op te schrijven. Vervolgens brainstorm je voor elk frame zoveel mogelijk creatieve oplossingen.

Wow! je hebt nu veel oplossingen. Bijna teveel. Dus kies je jouw beste oplossing en maak je hier een simpel model van (prototype). Dan presenteer je je jouw prototype aan de rest van het team. Het team geeft je feedback om jouw idee te verbeteren. Je sluit af met een persoonlijke reflectie. En je doet nog een leuke afsluiter. Je gaat naar huis met inspiratie, energie en een nieuwe skill: design thinking.

Wij werken als sinds 2014 met design thinking. We hebben geleerd dat de beste manier om het te leren is door het te ervaren. Let op! Door de stappen te doorlopen ben je niet meteen een ervaren design thinker. Maar je proeft wel wat de unieke kracht is van deze methode. Hadden we al gezegd dat het ook gewoon heel leuk is om te doen? Bij deze!

 

Design thinking workshop: 2,5 uur, 4 uur of 1 dag?

Tijdens de design thinking workshop van 2,5 uur of 4 uur maak je in sneltreinvaart kennis met design thinking. Kies voor deze workshop als je graag kennis wilt maken met de design thinking methode. Je begrijpt het vast. Bij een workshop van één dag heb je gewoon meer tijd voor uitleg en diepgang. Soms is zelfs een design thinking workshop van één dag niet geschikt. Dit is het geval als je een complex probleem goed wilt uitdiepen, uitgebreid wilt brainstormen en wilt testen met klanten. Kies dan voor de bewezen 5-daagse design sprint van Google.

 

Voorbeeldagenda design thinking workshop van 2,5 uur

10.00 – 10.10 Introductie en check-in

10.10 – 10.30 Warming up

10.30 – 10.50 Empathize: vind verborgen behoeften van je klant

10.50 – 11.10 Define: definieer je kernprobleem

11.10 – 11.20 Pauze

11.20 – 11.30 Frame: bekijk het kernprobleem vanuit verrassende perspectieven

11.30 – 11.45 Ideate: oefen met tenminste drie brainstormtechnieken

11.45 – 12.05 Prototype: voel hoe je met rapid prototyping ideeën concreet maakt

12.05 – 12.15 Test: haal feedback op en verbeter je idee

12.15 – 12.30 Reflecteer en check-out


Design thinking workshops: standaard of op maat

Onze populairste design thinking workshop is de Innovatie Booster. In deze workshop doorloop je in een dagdeel met je de zes stappen van ons design thinking model. De Innovatie Booster is een praktische kennismaking met de methode design thinking. Soms willen klanten een innovatieve workshop op maat wenst. We maken dan een voorstel op maat. 

Jeroen Bronkhorst is Innovatie Lead bij Hewlett Packard Enterprise. De design thinking workshops als onderdeel van de design sprint hebben zijn innovatieprogramma zichtbaar sterker gemaakt.

In de afgelopen periode hebben wij onder begeleiding van Friday out of the Box een nieuw innovatie programma gelanceerd. Mede door de professionele design sprint en coaching, zijn er een groot aantal fantastische ideeën gegenereerd, onderzocht en doorontwikkeld. Ik kijk uit naar het vervolgtraject. 

Jeroen Bronkhorst

Innovatie Lead, Hewlett Packard Enterprise

Visie van Sanne Lichtendahl op de design thinking workshop

Sanne Lichtendahl is onze design thinking expert. Sanne kijkt als volgt naar de design thinking workshop.

“Een design thinking workshop is een boost voor je creativiteit. Ik denk dat creativiteit de belangrijkste vaardigheid voor de toekomst is. Een paar jaar geleden bezocht ik het hoofdkantoor van Google in Dublin. Hun consultants leerden mij dat het succes van een online campagne voor 80 procent wordt bepaald door de creativiteit. Als een technologiebedrijf als Google wijst op het belang van design, dan is het voor professionals hoog tijd om daar ook serieus mee aan de slag te gaan.”

 

Wanneer is het tijd voor een design thinking workshop?

 • Je wilt innovatieve ideeën bedenken voor een actueel vraagstuk.
 • Je wilt in een korte tijd meer leren over design thinking.
 • Je wilt met je team geïnspireerd raken op het onderwerp innovatie.
design thinking - ideate
Design thinking workshop: fase Ideate

Voor wie is deze creatieve workshop geschikt?

Design thinking is meer een mindset dan een methode. Daarom kun je design thinking overal in je organisatie toepassen: van de operatie, productontwikkeling tot aan marketing en ict. Heb je een vraagstuk en wil je deze op een andere manier benaderen en oplossen? Dan is deze creatieve workshop een mooi startpunt.

Nienke Schilstra, HR Manager, Heembouw is positief over onze workshop in een Hackathon format.

We hebben met Friday out of the Box twee jaar op rij een Hackathon gedaan met een prettige voorbereiding en enthousiaste begeleiding. We kijken terug op ontzettend leuke en goede dagen met veel energie en fantastische ideeën van onze collega’s. Dat er maar vele Hackatons mogen volgen!

Nienke Schilstra

HR Manager, Heembouw

Innovatietraining Friday out of the Box | Design Thinking | Utrecht
Onze ‘Box” als creatieve workshopruimte voor design thinking

Ervaar jouw design thinking workshop op onze nieuwe locatie

Sinds 1 september 2021 werken wij op onze nieuwe locatie Helix in Utrecht (Leidsche Rijn). Het kantoor is speciaal ingericht als ruimte voor megacreatieve workshops. Denk aan hoge plafonds, grote whiteboards, veel licht, en tientallen tools om de creativiteit aan te jagen. Vraag naar de mogelijkheden als jij écht uit je box wilt gaan met onze design thinking workshop.

Impressie van onze design thinking workshops

Klaar voor je boost? Go!

Design Thinking Workshop | Fotoimpressie 6
Design Thinking Workshop | Fotoimpressie 3
Innovatie Booster Impressie1
Innovatie Booster Impressie1
Design Thinking Workshop | Fotoimpressie 8
Innovatie Booster Impressie1
Design Thinking Workshop | Fotoimpressie 2
Design Thinking Workshop | Fotoimpressie 7
Design Thinking Workshop | Fotoimpressie 10

Veelgestelde vragen over design thinking workshops

 

Wie zijn de facilitators van de design thinking workshop?

Onze design thinking workshops worden o.a. verzorgd door Sanne Lichtendahl, Joey Gonesh, Marith Blom, Nina Hogeveen en Tim van Egmond. 

Joey Gonesh is oprichter van innovatiebureau Friday out of the Box. Als innovatiestrateeg werkt hij voor bedrijven zoals Nike, NS, ProRail en HP Enterprise. Daarnaast is hij docent, spreker en schrijver van het boek Innovatie de Baas – Ontwikkel je creatief zelfvertrouwen en boost je innovatiekracht.

Minke Havelaar is innovatie consultant en facilitator van o.a. hackathons en design sprints bij Friday out of the Box. Ze is gespecialiseerd in zakelijke creativiteit en design thinking. Zelf studeerde Minke zowel aan de Kunstacademie als de Radboud Universiteit en kan die werelden als geen ander samenbrengen. Als design thinking workshop facilitator daagt zij jou uit om echt uit de eigen box te stappen. En gebruik te maken van jouw onbenutte potentieel. Een energieke ervaring en boost voor je zelfvertrouwen met blijvende impact.

Lees meer over ons innovatieteam

Wat is jullie aanpak als ik een design thinking workshop wil?

Wij zijn een kleine innovatieve speler dus we zijn gewend snel te schakelen. Als je contact met ons opneemt voor een design thinking workshop dan starten we met een gratis innovatieconsult. In dit gesprek bespreken we jouw wensen en uitdagingen en krijg je tips. We bepalen het doel van de creatieve workshop en brainstormen over een geschikt programma. Zijn we beide enthousiast? Dan maken we een voorstel. Jij geeft akkoord. En we plannen de workshop. Wij kunnen snel schakelen omdat we de design thinking workshops geven in ons eigen innovatielab in Utrecht, pal gelegen naast station Leidsche Rijn.

Wanneer kies je voor een design thinking workshop?
 • Je wilt met je team nieuwe producten en diensten bedenken en ontwikkelen
 • Je verliest marktaandeel of er zijn nieuwe spelers op de markt gekomen
 • De omzet is gedaald, of je verwacht een daling
 • Je wilt weten wat mogelijkheden zijn van nieuwe technologie als AI, VR of kunstmatige intelligentie
 • Je bent op zoek naar creatieve oplossingen die nu nog niet bestaan
 • De innovatiekracht van je organisatie moet omhoog
 • Je hebt een goed business idee dat je gedetailleerd wilt ontwikkelen en testen in de markt
 • Je wil in co-creatie met collega’s en klanten nieuwe producten en diensten ontwikkelen
Wat is het resultaat van een design thinking workshop?

Het resultaat van een design thinking workshop is afhankelijk van de omvang van de workshop. Tijdens een Innovatie Booster van 2,5 uur ga je aan de slag met een probleem en raak je geïnspireerd om met design thinking aan de slag te gaan. De uitkomst van de workshop is dan een scherpe probleemdefinitie en 100+ ideeën in tekst, deels gevisualiseerd. Tijdens een design sprint van vijf dagen behandel je de stappen van design thinking uitgebreider. Het resultaat van een design sprint is een gevalideerde oplossing voor jouw probleem. 

Je ontvangt naast de ervaring van design thinking workshop een rapport met daarin: foto’s van  de design thinking workshop, de brainstormtechnieken inclusief uitleg en alle ideeën die je hebt bedacht. Verder schrijven we ook een kort advies over hoe je verder kunt met de ideeën na de design thinking workshop.

Hoe wordt mijn organisatie innovatiever van een design thinking workshop?

Met een design thinking workshop word je organisatie niet meteen innovatiever. Het is een energieke start van een potentieel langere reis. Het primaire doel van deze innovatieworkshop is jou kennis te laten maken met design thinking. Het secundaire doel is om creatieve oplossingen te vinden voor een actueel vraagstuk. Na de design thinking workshop heb je nieuwe inzichten, voel je je energiek en heb je zeker een paar toffe out-of-the-box ideeën waar je zeker verder mee kan.

 

Verzorgen jullie alleen workshops of begeleiden jullie organisaties ook intensiever?

Het liefst begeleiden we je zo intensief mogelijk. Want wij zijn een strategisch innovatiebureau. Dat betekent dat we je willen helpen om innovatie als een structureel proces in te bedden in je organisatie. Dus bieden we naast innovatieworkshops ook advies, training en consultancy aan. Met Friday out of the Box als innovatiepartner haal je alles in huis om jouw innovatiemotor aan te zetten en draaiende te houden. Bekijk hier alle diensten waarmee we je kunnen helpen innoveren.

Zie ons als jullie personal trainer die je helpt bij het bereiken van een unieke marktpositie.

Hoeveel mensen nodig ik uit voor een design thinking workshop?

Het aantal deelnemers bij een design thinking workshop is afhankelijk van het doel van de workshop. Voor een Innovatie Booster van 2,5 uur is een groep van 6 tot 12 deelnemers ideaal. Je wilt namelijk een goede interactie tussen de deelnemers onderling en tussen de facilitatoren van de design thinking workshop. Diepe interactie geeft goede creatie. 

Ga je voor een design sprint? Ga dan voor een kleinere groep. Nodig 5 tot 8 deelnemers uit om een complex probleem te analyseren, op te lossen te prototypen en testen bij de gebruiker of klant. 

Meer weten over onze design thinking workshop?

Plan een afspraak met Sanne, wanneer het jou uitkomt.

Welke dag komt jou het beste uit?*

Voorkeur tijdstip

Name(Vereist)
Welke dag komt jou het beste uit?*(Vereist)
Voorkeur tijdstip(Vereist)

Sanne Lichtendahl - web.portret

Sanne Lichtendahl,
Sr. Innovatie consultant
& Design thinking workshop facilitator