fbpx

Design thinking workshop organiseren?

Met een design thinking workshop doorloop je tijdens een korte sessie de 6 stappen van ons eigen design thinking model. Een design thinking workshop is een praktische kennismaking met de innovatiemethode design thinking. Wij faciliteren workshops online en offline in Utrecht.

Wat is design thinking?

Design thinking is een verzameling van processen, methoden en tools om mensgerichte (human-centered) producten, diensten, oplossingen en ervaringen te creëren. Design thinking gaat om het bereiken van een persoonlijke, emotionele connectie met de gebruiker.

Design thinking kan jouw organisatie innovatiever maken. Organisaties die design thinking toepassen presteren bijna twee keer zo goed als hun niet-designgedreven concurrenten.

Leonie Weber is Director Supply Chain Technology Europe bij Nike. Zij beschrijft haar ervaring met deze creatieve workshop als volgt:

”Het Friday out of the Box team bracht een geweldige energie en creativiteit mee in de design thinking workshop. Mijn team was erg enthousiast over de dag. Dankjewel voor een fantastische samenwerking.” 

 

Design thinking workshop: een praktische kennismaking met design thinking

Tijdens deze workshop pas je de design thinking stappen toe uit ons eigen ontwikkelde model. We hebben de stap ‘framing’ toegevoegd omdat het bekijken vanuit verschillende perspectieven cruciaal is voor het bedenken van niet voor de hand liggende oplossingen. Ons design thinking model bestaat daarom uit de stappen empathize, define, frame, ideate, prototype en test.

Design thinking workshop friday out of the box prototype

Design thinking workshop in een hackathon format: een prototype van de oplossing


Design thinking workshops: standaard of op maat

Onze populairste design thinking workshop is de Innovatiebooster. In deze workshop doorloop je in een dagdeel met je de zes stappen van ons design thinking model. De Innovatiebooster is een praktische kennismaking met de methode design thinking. Maar het komt ook voor dat een klant een innovatieve workshop op maat wenst. Op basis van het doel van de klant maken we dan een aangepast voorstel.

Jeroen Bronkhorst is Innovatie Lead bij Hewlett Packard Enterprise. De design thinking workshops als onderdeel van de design sprint hebben zijn innovatieprogramma zichtbaar sterker gemaakt.

“Wij hebben onder begeleiding van Friday out of the Box een nieuw innovatie programma gelanceerd. Mede door de professionele design sprint en coaching, is er een groot aantal fantastische ideeën gegenereerd, onderzocht en ontwikkeld.” 

 

Wanneer is het tijd voor een design thinking workshop?

 • Je wilt innovatieve ideeën bedenken voor een actueel vraagstuk.
 • Je wilt in een korte tijd meer leren over design thinking.
 • Je wilt met je team geïnspireerd raken op het onderwerp innovatie.

 

Design thinking workshop friday out of the box ideate

Design thinking workshop: fase Ideate

Voor wie is deze creatieve workshop geschikt?

Design thinking is meer een mindset dan een methode. Daarom kun je een design thinking workshop overal in je organisatie toepassen: van de operatie, productontwikkeling tot aan marketing en ict. Heb je een vraagstuk en wil je deze op een andere manier benaderen en oplossen? Dan kan deze creatieve workshop een mooi startpunt zijn.

Nienke Schilstra, HR Manager, Heembouw is positief over onze workshop in een Hackathon format.

“We hebben met Friday out of the Box twee jaar op rij een Hackathon gedaan met een prettige voorbereiding en enthousiaste begeleiding. We kijken terug op ontzettend leuke en goede dagen met veel energie en fantastische ideeën van onze collega’s. Dat er maar vele Hackathons mogen volgen!“ 

Helix gebouw Friday out of the Box

Ervaar jouw design thinking workshop op ons nieuwe kantoor

Per 1 september 2021 nemen wij onze intrek in ons nieuwe kantoor Helix in Utrecht (Leidsche Rijn). Het kantoor wordt speciaal ingericht als ruimte voor o.a. design thinking workshops. Denk aan hoge plafonds, veel licht, en inspirerende hoekjes waar je naar hartelust kunt brainstormen en prototypen. Vraag naar de mogelijkheden als jij echt uit je box wilt gaan met een out-of-the-box workshop!

Veelgestelde vragen over design thinking workshops

 

Wie zijn de facilitators van de design thinking workshop?

Onze creatieve workshops worden verzorgd door Fieke Sluijs en Joey Gonesh.

Fieke Sluijs is een ervaren ontwerper, internationaal design thinking trainer en facilitator en heeft gewerkt voor opdrachtgevers als de Universiteit Utrecht, Team Academy, Heembouw en The Fork. Joey Gonesh is oprichter van innovatiebureau Friday out of the Box. Als innovatiestrateeg werkt hij voor bedrijven zoals Nike, NS, ProRail en HP Enterprise. Daarnaast is hij docent, spreker en schrijver van het boek Innovatie de Baas – hoe creatief zelfvertrouwen de innovatiekracht van jouw organisatie verhoogt.

Wat is jullie aanpak als ik een design thinking workshop wil?

Wij zijn een kleine innovatieve speler dus we zijn gewend snel te schakelen. Als je contact met ons opneemt voor een design thinking workshop dan starten we met een gratis innovatieconsult. In dit gesprek bespreken we jouw wensen en uitdagingen en geven we je innovatietips. We bepalen het doel van de creatieve workshop en brainstormen over een geschikt programma. Als we beide enthousiast zijn, maken we een voorstel, jij heeft akkoord en we plannen de workshop. Wij kunnen snel schakelen omdat we (vanaf 1 september) de creatieve workshops begeleiden in ons eigen innovatielab in Utrecht, pal gelegen naast station Leidsche Rijn.

Wanneer kies je voor een design thinking workshop?
 • Je wilt met je team nieuwe producten en diensten bedenken en ontwikkelen
 • Je verliest marktaandeel of er zijn nieuwe spelers op de markt gekomen
 • De omzet is gedaald, of je verwacht een daling
 • Je wilt weten wat mogelijkheden zijn van nieuwe technologie als AI, VR of kunstmatige intelligentie
 • Je bent op zoek naar creatieve oplossingen die nu nog niet bestaan
 • De innovatiekracht van je organisatie moet omhoog
 • Je hebt een goed business idee dat je gedetailleerd wilt ontwikkelen en testen in de markt
 • Je wil in co-creatie met collega’s en klanten nieuwe producten en diensten ontwikkelen
Hoe wordt mijn organisatie innovatiever van een design thinking workshop?

Met een design thinking workshop word je organisatie niet meteen innovatiever. Het is een energieke start van een potentieel langere reis. Het primaire doel van deze innovatieworkshop is jou kennis te laten maken met design thinking. Het secundaire doel is om creatieve oplossingen te vinden voor een actueel vraagstuk. Na de design thinking workshop heb je nieuwe inzichten, voel je je energiek en heb je zeker een paar toffe out-of-the-box ideeën die je kunt uitwerken.

 

Verzorgen jullie alleen workshops of begeleiden jullie organisaties ook intensiever?

Het liefst begeleiden we je zo intensief mogelijk want wij zijn een strategisch innovatiebureau. Dat betekent dat we je willen helpen om innovatie als een structureel proces in te bedden in je organisatie. Dus bieden we naast innovatieworkshops ook advies, training en begeleiding aan. Met Friday out of the Box als gespecialiseerde innovatiepartner haal je alles in huis om jouw innovatiemotor aan te zetten en draaiende te houden. Bekijk hier alle diensten waarmee we je kunnen helpen innoveren.

Zie ons als jullie personal trainer die je helpt bij het bereiken van een unieke marktpositie.

Meer weten over onze design thinking workshop?

Plan een afspraak met Joey, wanneer het jou uitkomt.

Welke dag komt jou het beste uit?*

Voorkeur tijdstip

Joey Gonesh | Innovatie strateeg | Froday out of the Box | Innovatiebureau Utrecht

Joey Gonesh,
Oprichter, Innovatiestrateeg

Pin It on Pinterest