fbpx

Wat zijn de Design Thinking stappen?

door | 17 mei 2020 | Kennisbank

Leestijd: 2 minuten

Wat zijn de design thinking stappen? De Design thinking cyclus is een verzameling van processen, methoden en tools om mensgerichte (human-centered) producten, diensten, oplossingen en ervaringen te creëren. Design thinking gaat om het bereiken van een persoonlijke, emotionele connectie met de gebruiker. 

Wat is Design Thinking?

De Design Thinking stappen helpen je om problemen aan te pakken ‘zoals ontwerpers dat doen’. Ontwerpers bekijken problemen anders en daardoor zijn zij in staat creatieve oplossingen te bedenken. Sterker nog, een ontwerper bekijkt een probleem vanuit verschillende invalshoeken (frames) en komt zo tot verschillende verrassende opties. Het denken in creatieve opties is wat design thinking zo uniek maakt. 

Design thinking | Visual Fieke Sluijs | Friday out of the Box

Wat zijn de Design Thinking stappen?
De cyclus van Design Thinking bestaat uit het herhaaldelijk doorlopen van 6 stappen:

  1. Empathie: echt inleven in je klant met behulp van interviews en observatie
  2. Definieer: het probleem en de kern van de uitdaging definiëren
  3. Frame: bekijk het vraagstuk vanuit verschillende perspectieven
  4. Idee generatie: creatieve oplossingen bedenken
  5. Prototype: de beste ideeën tastbaar maken in prototypen
  6. Test: prototypen testen

Stap 1. Empathize

Empathie betekent inleven. Tijdens deze fase identificeer je de (verborgen) behoeften van jouw klant.  Gebruik interviews, observaties of een andere empathietechniek uit onze toolbox. Lees ook deze blog over 7 technieken om meer empathie te ontwikkelen.

Stap 2. Define

Het doel van deze fase is om één probleem kernachtig te definiëren vanuit de doelgroep. Wat is nu het echte probleem? En voor wie? Alle informatie uit de empathiefase wordt hiervoor grondig geanalyseerd.

Stap 3. Frame

Framing is vanuit verschillende perspectieven kijken naar je vraagstuk. De waarde van framing zit juist in de niet vanzelfsprekende invalshoeken. Zo bedenk je écht out-of-the-box ideeën en innovaties.

Stap 4. Ideate

Voor innovatie geldt: kwantiteit leidt tot kwaliteit. Gebruik dus meerdere brainstorm technieken. Vind inspiratie en werkvormen in onze ultieme brainstormgids 46 creatieve technieken voor idee generatie. 

Stap 5. Prototype

Maak van beste ideeën simpele modellen of prototypes. Prototypes gebruik je om zo snel en goedkoop mogelijk jouw idee te testen. Zo leer je wat werkt, en wat niet werkt.

Stap 6. Test

Nadat je een prototype hebt gemaakt is het tijd om je innovatieve oplossing te testen bij klanten. De feedback van je klanten geeft je inzicht in de haalbaarheid van je idee. Lees 5 manieren om je innovatieve idee te testen.

Kun je de Design Thinking stappen leren?

Ja, dat kan zeker. In onze training Design Thinking Fundamentals doorloop je een volledige cyclus van design thinking op basis van een eigen case. Dat betekent dat je leert en meteen toepast. Wil je diepgaande informatie over design thinking lees dan onze expertpagina over design thinking. Maar als je supersnel met design thinking aan de slag wilt, kijk dan eens bij de dienst design sprint.

Meer inspiratie voor innovators

Wat is innovatie? En welke typen zijn er?

Wat is innovatie? En welke typen zijn er?

Innovatie betekent letterlijk vernieuwing. Door te vernieuwen blijf je competitief. Dus innovatie is essentieel voor het voortbestaan van je bedrijf. En voor groei. Maar wat is innovatie nu eigenlijk precies? Welke soorten zijn er? En hoe doe je dat dan, innoveren?...

Coronaproof innoveren. Zo gaan wij om met de maatregelen

Coronaproof innoveren. Zo gaan wij om met de maatregelen

Coronaproof innoveren? Jazeker! Wij houden ons uiteraard aan alle regels en richtlijnen van het RIVM. Lees hier hoe wij hiermee omgaan bij onze projecten.  De huidige coronaregels       Was vaak en goed je handen.       Houd 1,5 meter afstand.        Blijf thuis bij...

Open innovatie: openlijk mislukt.

Open innovatie: openlijk mislukt.

Open innovatie leidt niet altijd tot de beste oplossingen. Dat besefte wasmiddelfabrikant Henkel niet toen ze vol verwachting hun open innovatie challenge aankondigden: bedenk een lekkere en frisse geur voor ons afwasmiddel. Het idee ‘Afwasmiddel met kippengeur’ kreeg...

Lost innovatie software jouw probleem op?

Lost innovatie software jouw probleem op?

“We hebben ideeën genoeg. Dus hoe kan innovatie software ons probleem dan oplossen?” Die vraag hoor ik vaker als ik over innovatie software praat. Innovatie software wordt dan, ten onrechte, gelijkgeschakeld aan ideegeneratie software. Het probleem wordt vooral gelegd...

Duik dieper in een onderwerp

Pin It on Pinterest

Share This