fbpx

Wat is een buyer persona?

door | 28 oktober 2022 | Kennisbank

Leestijd: 3 minuten

Een buyer persona is een gedetailleerde beschrijving van je belangrijkste klant(groepen). Je doet onderzoek naar het gedrag van jouw klanten. Op basis daarvan creëer je een fictief personage dat een deel van jouw doelgroep vertegenwoordigt. Een buyer persona beschrijven is niet hetzelfde als je doelgroep beschrijven. Het maken van een buyer persona beschrijving gaat veel dieper. Buyer persona’s geven inzicht in het aankoop- en beslissingsproces van jouw klanten en zijn daarom cruciaal voor content creatie en marketing- en salesaanpak.

 De buyer persona is 1 van de 101 technieken uit onze gids Beter Brainstormen. Opzoek naar meer technieken om uit je box te komen? 

Wat staat er in een buyer persona?

De omschrijving van een buyer persona omvat de wensen, behoeften, het koopgedrag, de motivatie, uitdagingen en doelen van jouw klanten. Met deze inzichten kom je erachter hoe je jouw klant het best kunt bereiken en helpen.

Wat zijn de voordelen van buyer persona?

Klantgerichter te werk gaan.

Met een buyer persona kruip je in de huid van je klanten. Je gaat je klant beter begrijpen, waardoor je gerichte en relevante content kan gaan creëren die aansluit op de belevingswereld van je klant. Buyer persona’s zorgen er dus voor dat je gaat denken vanuit je klant.

Het verbeteren van de samenwerking tussen verschillende afdelingen, zoals sales en marketing. 

Met een buyer persona ontwikkel je één volledig en eenduidig klantbeeld waardoor marketing en sales vanuit hetzelfde beeld kunnen communiceren, denken en werken. Ook zorgt het voor betere communicatie. Tijdens een overleg of brainstormsessie kun je namelijk refereren naar je buyer persona. 

Het ontwikkelen van je contentmarketingplan. 

De buyer persona wordt bij veel gebruikt als basis voor de contentmarketingstrategie. Buyer persona’s helpen bij het aanbieden van de juiste content, op het juiste moment aan de juiste personen. Je content wordt dus relevanter doordat die beter aansluit bij de behoeften en verwachtingen van jouw klant.

Betere ideeën en oplossingen.

Het bedenken van een nieuw innovatief product of dienst gaat makkelijker als je het voor een ‘’echt’’ persoon doet. Ook kun je je ideeën en oplossingen toetsen aan je persona’s.

In 4 stappen een buyer persona creëren

#1 Onderzoek

Je doet eerst onderzoek naar je huidige klanten. Verzamel demografische gegevens en krijg inzicht in wat hen beweegt, welke uitdagingen ze hebben en tegen welke problemen ze aanlopen (pijnpunten). Deze kopersinzichten kun je vergaren uit enquêtes en interviews. Als aanvulling op deze kwalitatieve methoden is het ook mogelijk om interne data en Google Analytics te gebruiken om inzicht te krijgen in je klant.

#2 Analyseren en clusteren

Zoek vervolgens naar patronen en overeenkomsten in het gedrag van je klanten. Op basis daarvan kun je clusters en profielen maken.

#3 Creëren

Maak nu je buyer persona. Noteer de algemene demografische gegevens van je ideale klant, zoals leeftijd, geslacht en opleiding. Beschrijf daarna de psychografische kenmerken, zoals levensstijl, doelen, uitdagingen, pijnpunten, voorkeur voor tone of voice en het aankoop- en beslissingsgedrag van je personage. Geef je persona een naam, voeg een foto toe, gebruik quotes uit je interviews en maak je buyer persona visueel. 

Als je meerdere doelgroepen hebt, heb je ook meerdere buyer persona’s nodig. Elke persona vertegenwoordigt één doelgroep.

#4 Verspreiden

Introduceer en verspreid de persona in je organisatie. Iedereen kan zich vanaf dat moment richten op de koper.

Zoek je meer technieken voor in jouw innovatierugzak?

Tot Friday!

Eline - Friday out of t

Eline de Graaff is Jr. Business Innovator bij Friday out of the Box. Met haar passie voor innovatie en taal, houdt ze zich het liefst bezig met het schrijven van out of the box content. Ook ondersteunt ze in klantprojecten en volgt ze de masteropleiding Projectmanagement. Tijd om van het leven te genieten is er ook, als foodie én fanatiek sporter!