Bel 06-83629521 of mail info@fridayoutofthebox.nl

Welk type innovator ben jij?

Welk type innovator ben jij?
Leestijd: 3 minuten

Welk type innovator ben jij?

Wat is je eerste gedachte bij ‘innovatie’? Een chip in je arm, een robotdokter, een vliegende auto? Je eerste idee verraadt welk type innovator jij bent. In dit blog vertel ik over de verschillende types en hoe je deze het best kunt inzetten binnen jouw organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een ideation (idee generatie) workshop.

Visie en motivatie

Het is belangrijk om te weten met welke innovatietypes je binnen je bedrijf samenwerkt. Het is immers wel zo lekker als je met z’n allen dezelfde kant op gaat. Een gezamenlijke visie mag dus niet ontbreken, maar persoonlijke motivatie speelt een minstens zo grote rol. Hoe kom je erachter hoe je collega’s in de innovatiewedstrijd zitten?

De Britse organisatie Nesta identificeert vijf types innovators.

1. Futuristische innovator

Kan de samenleving voor jou niet snel genoeg veranderen? Denk je altijd na over het langetermijnperspectief? Snap jij de taal van innovatie zoals design thinking of lean startup? Noemen mensen in je omgeving je ook wel een ‘controversieel’? Dan ben jij een futuristische innovator.

Geen huisje is jou te heilig. Vliegend naar je werk? Yes, please! Voor jou is er maar één weg en dat is vooruit. Jij bent out-of-the-box geboren en ziet altijd kansen in vernieuwing. Hoogstwaarschijnlijk ben je zelf elke dag bezig met een nieuw business model. De meeste futuristen zijn te vinden in de wetenschap, techniek, het ingenieurswezen, vervoer en mobiliteit.

2. Romantische innovator

Ben je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes, maar laat je de echte verandering liever aan anderen over? Of geloof jij dat nieuwe ideeën en producten een land succesvoller maken, ook al levert het niks op? Dan ben jij een romantische innovator.

Innovatie heeft een speciaal plekje in je hart. Het liefst ben je non-stop op de hoogte van de nieuwste wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen. Je houdt van gadgets en je ziet innovatie bijna als een vorm van vermaak. Grote kans dat jij van jouw passie voor wetenschap, techniek of communicatie je werk hebt gemaakt.

3. Creatieve innovator

Voel je je jong van geest? Houd je van spontane acties? Ben jij altijd up-to-date en spat de creativiteit er vanaf tijdens ideation workshops of brainstormsessies? Dan ben je een creatieve innovator.

Je bedenkt regelmatig nieuwe manieren om iets uit te voeren. Dat doe je altijd nét even anders dan je collega’s. Jij relateert innovatie altijd aan alledaagse praktische oplossingen. Vrienden noemen je ook wel een early adopter; jij hebt het nieuwste van het nieuwste in huis en je tipt je vrienden altijd over succesvolle vondsten. Hoewel je jezelf niet direct ziet als innovator, zijn innovatieve ideeën voor jou wel een manier om je creativiteit te uiten. Omgeven door design, kunst en sport voel jij je helemaal thuis.

4. Realistische innovator

Innovatie klinkt voor jou als een modewoord. Toch ben je wel degelijk bezig met vernieuwing, maar dan aan de beleidsmatige kant. Je houdt je het liefst bezig met sociale vraagstukken en je vindt dat ethiek en recht een centrale rol in moeten nemen bij innovaties. Herken je jezelf hierin, dan ben jij een realistische innovator.

Je ziet innovatie vooral als kans om de kwaliteit van leven te verbeteren. En in de wereld van vernieuwing speelt de overheid in jouw ogen een belangrijke rol. Zorg, energie en onderwijs interesseren jou het meest.

5. Sceptische innovator

Vind je het oplossen van problemen belangrijker dan weer een brainstormsessie, maar maak jij je ook vaak druk over de snelheid waarmee de wereld verandert? Dan ben jij een sceptische innovator.

Radicale innovatie is voor jou een nachtmerrie. Jij ziet innovatie liever geleidelijk tot stand komen. Je bent dan ook één van de laatsten die meegaat in trends. Volgens jou speelt beleidsinnovatie een belangrijke rol om zo een positief mogelijke invloed op ons leven te creëren. Je maakt je bijvoorbeeld regelmatig zorgen of er wel voldoende banen beschikbaar blijven.  Economie en de zorgsector zijn jouw tak van sport.

En ik?

Ikzelf ben, je raadt het al, een futuristische innovator. Het kan mij niet gek genoeg en ik heb het geluk dat ik me iedere dag mag bezighouden met het faciliteren van brainstormsessies, design sprints of een nieuw business model. Dit doe ik met een uitgebalanceerd team, bestaande uit meerdere van de bovengenoemde types. Samen sta je sterk en hoe diverser het team, hoe meer kans op succes.

Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de situatie binnen jouw bedrijf. Als je baanbrekend wilt innoveren is een team vol sceptici niet aan te raden. Een groep met uitsluitend futuristen evenmin. Zorg dus voor voldoende diversiteit en bedenk goed bij welk type innovator je welke rol wilt neerleggen.

Ik ben wel benieuwd welk type innovator dit artikel eigenlijk leest. Hoe zou jij jezelf omschrijven?

Noor Scheltema
Deze stedenbouwkundige (TU Delft) gaat voor resultaten. Waar anderen stoppen en geen uitweg meer zien, ziet Noor altijd mogelijkheden. Met haar ‘het is toch niet zo moeilijk?’ mentaliteit verbindt Noor werelden en mensen met elkaar tot concepten. Met haar protobox vol materialen maakt ze jouw innovatieve ideeën tastbaar. En op Kickstart Monday tekent Noor op één A4 het project voor je uit. Klaar voor de uitrol.

5 Reacties

 1. Avatar
  Kasper 1 jaar geleden

  Hi Noor,
  Ik ben ook een Futuristische Innovator het kan mij niet snel genoeg gaan en ik ben meestal de tijd 5 tot 10 jaar vooruit en loop vaak tegen regels en dinosaurussen op, ik heb daardoor een olifantshuid gekregen maar ben wel vasthoudend en een doorzetter!
  Groet en succes Kasper

 2. Avatar
  Willem Sprokkreeff 1 jaar geleden

  Beste Noor,
  Ik zie in de gepresenteerde profielen maar 2 innovators. De futuristische en de creatieve. De andere 3 zijn geen innovators maar volgers. Vooral de situatie in de zorgsector (jouw laatste profiel) dankt haar benarde positie juist aan het gebrek aan innovatie. Verder is innovatie echt een individuele kracht. Dus dat doe je niet samen: wel de implementatie van innovatieve ideeën daar zoek je dan ook terecht een goed team voor. Daar horen niet allemaal innovators bij dan zou er niets van terecht komen (denkers en doeners). Het idee van een gesproken Blog vind ik leuk.Er zitten wel een paar haken en ogen aan.Overigens is vrijdag wel een leuk merkdomein voor Friday out of the box . Ik zou dan wel al mijn publicaties op vrijdag doen en die dag claimen voor jullie communicatie. Dat maakt het sterker.Op donderdag iets van Friday out of the box ontvangen klopt niet. nu ik toch aan het typen ben: verder dan een goed idee ? zegt dat wel voldoende over de kwaliteit van jullie? Ik zou denken: Verder met een goed idee! Maar goed leuke content om over na te denken en te praten! Groet Willem

 3. Noor Scheltema Auteur
  Noor Scheltema 1 jaar geleden

  Dag Willem,
  Dank voor je bericht! De mate waarin mensen innoveren verschilt inderdaad. Wij zorgen altijd voor minimaal 1 sponsor of ambassadeur binnen een organisatie voordat we een innovatieproject starten. Daarbij geloof ik juist wél in de kracht van de samenwerking , ook bij het bedenken van nieuwe ideeën. Zo betrekken we soms leveranciers én klanten in workshops waarin we ideeën bedenken. Dit levert vaak heel verrassende ideeën op én zorgt ervoor dat de deelnemers zich het idee ‘eigen’ maken.
  Leuk dat je enthousiast bent over onze eerste ingesproken blog. Ik ben benieuwd welke haken en ogen je hierbij bedoelt.
  Dank ook voor je compliment over onze naam 🙂 Goede tip om onze communicatie vooral op de vrijdag te doen. Het lijkt me leuk om een keer hierover met je verder te praten! Ik stuur je een mailtje.
  groet, Noor

 4. Avatar
  p. de bruin 1 jaar geleden

  Innoveren is iets wat in je genen zit en waar geen studie voor is. Ik ben gecertificeerd uitvinder en innovator.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Pin It on Pinterest

Share This