Bel 06-83629521 of mail info@fridayoutofthebox.nl

Noor’s zeven fuck-ups

Noor’s zeven fuck-ups
Leestijd: 3 minuten

Noor’s fuck-ups: Zeven lessen uit zeven maanden ondernemerschap

Ondernemer worden: een sprong in het diepe. In oktober 2016 maakte ik die sprong. Van de duikplank wel te verstaan: van een semi-overheid naar een innovatieve start-up. Mijn omgeving noemde me dapper en gaf me alle vertrouwen om dit avontuur aan te gaan. Nu, na ruim een half jaar, maak ik de balans op: hoe vaak ben ik bijna kopje onder gegaan? En… welke technieken om boven water te blijven heb ik geleerd? Deze zeven lessen over de eerste zeven maanden als ondernemer wil ik met je delen:

1. Onderneem met volle overgave… maar neem jezelf niet te serieus

Geloof je zelf in je product? Ja? Gelukkig, want als jij het niet doet, waarom zou een ander dat dan wel doen? Toen we onze eerste opdrachten binnenhaalden dacht ik dat ons succes alles met onze producten te maken had. Dat had ik mis. Verkopen is emotie: al heb je honderd keer de beste redenen, mensen kopen omdat je ze een goed gevoel geeft. Vertrouwen is de sleutel: blijf met beide voetjes op de grond. Zelfspot en humor maken ondernemen leuk voor jezelf en je omgeving.

 2. Experimenteer, blunder en blijf leren.

Toen ik net begon dacht ik dat de workshop hét product was voor onze klanten. Niet dus. Ze willen geen product, maar een oplossing voor hun uitdaging. Is dat een workshop? Prima. Niet? Dan een andere vorm. Na dit besef hebben we onze diensten snel uitgebreid.

3. Wees kritisch naar opdrachtgevers: wie mag jouw klant zijn?

Niet elke klant hoeft jouw klant te zijn. Als startend ondernemer zag ik iedereen als mijn potentiële klant. Maar ik ervoer dat niet iedereen per se een fijne opdrachtgever is om duurzaam mee samen te werken. Er moet een klik zijn voor beide partijen, dus bepaal: mag deze opdrachtgever míjn opdrachtgever zijn? Op die manier kun je met nog meer passie gaan voor het project.

 4. Lever kwaliteit of lever niet.

Heb je de kwaliteit van een (deel van) een opdracht niet in huis? Wees niet te beroerd om hulp in te schakelen. En ja: kwaliteit kost geld. Voor de ontwikkeling van onze website dacht ik goed af te zijn met een gratis wordpress template. Daar ben ik snel van teruggekomen. Gratis templates en goedkope diensten zijn te mooi om waar te zijn: if you pay peanuts, you get monkeys. Kwaliteit moet jouw ‘middle name’ zijn, geen uitzondering.

5. Oost west thuis best… maar niet elke dag voor je werk.

Als beginnend ondernemer was mijn huis vaak mijn kantoor. Comfortabel, omdat ik tussendoor kan sporten en de was doen, maar niet productief. Ook maakt het je belevingswereld erg klein. Laat thuis vooral thuis zijn en zoek een professionele (flex)plek. Elke zichzelf respecterende koffietent is tegenwoordig een flexwerkplek. Veel lekkere macchiato’s en creatieve ondernemers om je heen. Wie weet vind je er wel een nieuwe sparring partner!

6. Vind sparring partners en houd jezelf scherp.

Als ondernemer ben je op jezelf aangewezen. Dat geeft vrijheid en snelheid, maar ik merk dat ik behoefte heb aan sparring partners. Ondernemen is een serieuze zaak, maar blijf ook vooral lol maken met de mensen om je heen. Nog geen sparring partner gevonden op je flexwerkplek? Kijk bijvoorbeeld eens rond bij je lokale ondernemersvereniging.

7. Houd vol en onthoud waarom je het doet.

Ondernemen klinkt heel sexy, maar is net als elke baan niet altijd leuk. Laat je niet gek maken door pessimisten en zeikerds: de beste stuurlui staan aan wal. Zoeken naar erkenning heeft geen zin. Geloof in jezelf en bedenk steeds waarom je bent gaan ondernemen. Val, sta op en ga door!

Benieuwd naar de lessen van andere ondernemers en start-ups? Lees nog even lekker verder, onder andere Jeroen van Gassel deelt hier zijn ervaringen. Heb jij ook ondernemerslessen die je wilt delen? Of misschien wel tips voor mij? Ik hoor ze graag, stuur je me een mail?

Noor Scheltema
Deze stedenbouwkundige (TU Delft) gaat voor resultaten. Waar anderen stoppen en geen uitweg meer zien, ziet Noor altijd mogelijkheden. Met haar ‘het is toch niet zo moeilijk?’ mentaliteit verbindt Noor werelden en mensen met elkaar tot concepten. Met haar protobox vol materialen maakt ze jouw innovatieve ideeën tastbaar. En op Kickstart Monday tekent Noor op één A4 het project voor je uit. Klaar voor de uitrol.

1 Reactie

  1. Avatar
    Erik Marcelis 3 jaar geleden

    Mooi verhaal, Noor! Ik mocht bij NS bij een van jullie FOOTB-sessies zijn, was gaaf. Ben inmiddels ook ondernemer en herken je verhaal.

    Groeten, Erik

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Pin It on Pinterest

Share This