fbpx

‘ICT is Business en Business is ICT’

door | 16 november 2017 | Innovatiestrategie

Leestijd: 4 minuten

Mooi hoor, al die innovatietheorieën. Maar hoe gaat het nu in de werkelijkheid? Friday Out of the Box sprak innovator Michael van der Velden, sinds februari 2017 CIO van Famed. Zij richten zich op financiële dienstverlening in de zorg – het volledig ontzorgen van de zorgaanbieder staat centraal. Voor Michael is het simpel: “ICT is Business en Business is ICT.”

Wat doet Famed? 

Famed ontzorgt de zorgsector sinds 1988. We doen de financiële administratie voor meer dan 4600 zorgverleners, zoals medisch specialisten, tandartsen, fysiotherapeuten en opticiens. Zorgconsumenten – waarvan de zorgaanbieder een samenwerking heeft met Famed –ontvangen, namens hun zorgaanbieder, een nota van Famed, wij zijn verantwoordelijk voor de correcte en begrijpelijke verrekening van de zorgkosten. Op jaarbasis verwerken we 45 miljoen zorgdeclaraties met een omzet van 1,5 miljard euro. Ook versturen we, namens de zorgaanbieders, ruim 8,5 miljoen nota’s per jaar. We doen alle financieel administratieve houdingen tussen de behandeling en de betaling, dus de complete financiële afhandeling van zorgprestaties Zorgverlener declareert, wij controleren de declaratie en zetten het declaratie- en facturatieproces in gang. Daarnaast bieden we aanvullende diensten aan, zoals de Famed Academy voor zorgaanbieders en – in het kader van betaalgemak – de Famed Financiering voor zorgconsumenten.

Wat doe je in jouw rol als Chief Information Officer?  

Ik ben als CIO eindverantwoordelijk voor ICT: een cruciaal proces voor Famed. Mijn taken zijn o.a. sturing geven aan de afdelingen architectuur, ontwikkeling en beheer. Naast het ontwikkelen van backoffice applicaties en portalen, het beheer hiervan, staat ook  Datamanagement, met name Business Intelligence (BI), centraal.

Wanneer ben jij succesvol in je werk?

Als alles draait en alle activiteiten en projecten met een korte ’time to market’ gerealiseerd worden. In onze tak van sport is het enorm belangrijk om direct in te spelen op marktontwikkelingen. Dit gaat nog niet goed genoeg. De markt voor ontwikkelaars in Nederland is overspannen, we zijn uitgeweken naar Roemenië voor ontwikkelaars en testers. Ontwikkelingen moeten we ook slimmer aanpakken. Dit betekent dat je wat je zelf doet ook door anderen kunt laten doen die dat beter, sneller en goedkoper kunnen. Vervolgens moet je wel borgen dat dit goed integreert met bestaande omgevingen. En dat is vaak een uitdaging. We zijn continu bezig met prioriteren naar dat wat waarde toevoegt.

Hoe pak je prioriteren aan in een ICT-omgeving? 

We hebben een Development Board. De voorzitter is de Manager Business Development, de leden zijn een afvaardiging van de directie, de Manager Business Development en de CIO. Er worden businessvoorstellen behandeld en geprioriteerd. Daarnaast heeft ICT een eigen agenda die wordt besproken. ICT moet immers ook vernieuwen om veranderingen aan te kunnen. Nieuwe ideeën worden ingediend als projectbrief via het Business Model Canvas. Indien succesvol, leidt dit tot een Project Initiation Document voor de business case, planning en verdeling van taken.

Wat als een nieuw business voorstel goedgekeurd wordt? 

We werken met de scrum/agile methodiek. We hebben daarvoor één frontoffice team, drie backoffice teams en één Business Intelligence team. De Product Owner noemen wij Process Owner. De rol van Process Owner wordt altijd ingevuld door de business. Dit vinden we belangrijk, omdat het eigenaarschap daar ook ligt. Onze sprints duren drie weken. Ik zou wel naar twee weken willen, maar daar zijn we nog niet klaar voor. Er zijn uiteraard ook andere projecten, met name aan de beheerkant, die niet specifiek om ontwikkeling vragen.

“Ik schakel nu al veel met business development, een belangrijke partner. Bij een business opportunity zoeken we elkaar op”

Wat vind je van innovatie?

Ik vind het zinnig indien het waarde toevoegt aan je organisatie. Mijn focus ligt momenteel op de interne organisatie, daar moet alles op orde zijn. Ik wil bijvoorbeeld een betere aansluiting van ontwikkeling en beheer en een standaard manier van werken. Denk hierbij aan de manier waarop je businessanalyse doet, ontwikkelt en test of het gebruik van templates binnen deze onderdelen. Technische innovaties van buiten pak ik later op, al wil ik voorkomen met elke hype mee te lopen. Het is vooral een joint venture tussen ICT en business. Ik schakel nu al veel met business development, een belangrijke partner. Bij een business opportunity of innovatie zoeken we elkaar op. Je kan dat goed samenvatten als: “Business is ICT en ICT is Business”

Hebben jullie een standaard aanpak voor innovatie?

Niet echt, maar we groeien wel naar een steeds professionelere omgeving. De vernieuwing van de organisatie en het aantrekken van nieuwe mensen zorgt hier ook voor. Soms start een idee met het uitwerken van de customer journey, op een ander moment is het idee wat intern wordt uitgewerkt. Doordat we dicht bij elkaar zitten kan het ook laagdrempelig blijven. Dat is prettig.

Snapt de directie de waarde van innovatie?

Zeker. Maar in de kern zijn we niet per definitie een innovatief bedrijf. Dat is ook geen voorwaarde. Operational excellence is onze kern, waarbij innovatieve ontwikkelingen van buitenaf uiteraard heel goed kunnen bijdragen.

“Praktisch gezien zie ik veel kansen voor Artificial Intelligence”

In welke technologie zie jij kansen voor innovatie?

Blockchain lijkt interessant, al vind ik wel dat je eerst moet kijken welk probleem je hebt en hoe je dat gaat oplossen en niet andersom. Business Development doet hier nu onderzoek naar. Praktisch gezien zie ik veel kansen voor Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning. Zeker in het kader van Operational Excellence. En dan is AI nog het meest interessant omdat het systeem uit zichzelf leert en beter wordt. Ook heeft het geen historische data nodig zoals bij Machine Learning. Ik vraag me af hoe representatief historische data is door de snel veranderende markt.

“Het is doodzonde als je een jaar aan ploeteren bent op een kamertje en er komt iets uit”

Welke tips heb je voor de lezers van dit blog?

  1. Zorg dat je je basis op orde te hebt. Je wilt, als ICT, geen gedoe over dingen die niet werken.
  2. Business en ICT maken samen innovatie succesvol. De Business om de toegevoegde waarde te beoordelen, ICT voor de technische haalbaarheid.
  3. Denk groot, begin klein. Kleine stapjes geven snel zichtbaar resultaat. Het is doodzonde als je een jaar aan het ploeteren bent op een kamertje en er komt iets uit. Dan is de wereld ook weer veranderd.

Bedankt voor dit interview, Michael! Wil je meer interviews met inspirators lezen? Kijk dan naar onze andere blogs.